Het leed dat sporten in de sportschool heet

Sporten in de sportschool

Als je me langer volgt, zeker op Instagram, dan weet je dat ik houd van hardlopen (mag ik helaas al een lange tijd niet doen), wielrennen en dat ik dit jaar ook boksen heb ontdekt. Toen ik nog in Rotterdam woonde, had ik ook weleens een abonnement op de sportschool. De twee sportscholen waar ik lid ben geweest, lagen op nog geen drie minuten fietsen van mijn huis. Toch was ik, net als tientallen anderen, eerder een sponsor van de sportschool dan een sporter bij de sportschool. Na een tijdje kapte ik er dan mee. Laatst haalde een vriendin mij over om met haar mee te gaan sporten. Ik schreef me in bij Basic-Fit en vertel jullie graag vandaag over het leed dat sporten in de sportschool heet.

Hardlopen en wielrennen

Waarom hield ik het sporten in de sportschool nooit vol? Simpel: ik ben best sportief, maar ik heb een stok achter de deur nodig. Toen ik nog aan hardlopen deed, schreef ik me altijd in voor evenementen. Dan had ik iets om naar uit te kijken. Ik wilde namelijk niet als een van de laatste lopers over de finish, dus trainde ik braaf drie keer in de week. Ook was hardlopen voor mij (heel cliché) een manier om mijn hoofd letterlijk leeg te lopen en gedachten op een rij te krijgen. Wielrennen vind ik leuk om te doen, maar doe ik minder vaak dan ik wil. Waarom? Ik heb nog geen doelen voor mezelf gesteld.

Bokslessen en sporten in de sportschool

Bokslessen volg ik idealiter eens in de week, maar door mijn vele hobby’s lukt dit maar eens in de twee/drie weken. Zodra ik me heb ingeschreven, voor een boksles voel ik me verplicht om te gaan. Zeker doordat de trainers je kennen en het opvalt als je er een tijd niet bent is de motivatie best hoog om bokslessen te volgen. Een sportschool mist zulke ‘motivatiehulpmiddelen’. Al kom je weken niet opdagen, er is niemand die je mist. En dan de ongezellige sfeer in de sportschool. Soms moet je een tijd wachten tot gewenste apparaten eindelijk vrij zijn. Bovendien zijn er sporten die een stuk leuker zijn. Dat maakte voor mij sporten in de sportschool echt een leed.

Sporten in de sportschool

Toch ga ik nu weer braaf

Eigenlijk had ik vrij weinig zin om me weer in te schrijven bij een sportschool. Nu die vriendin een paar maanden gaat, heb ik toch weer de sprong gewaagd. En ik moet toegeven dat de Basic-Fit in mijn huidige woonplaats een stuk persoonlijker is. Het ziet er schoon uit en er zijn live groepslessen met enthousiaste trainers. Ik heb nu nog een maandabonnement en denk dat ik dat wel zo houd. Momenteel ga ik één tot twee keer in de week. Het scheelt ook dat die vriendin zo enthousiast is. Als het weer beter weer is, wil ik echter meer tijd besteden aan wielrennen. En misschien zelfs weer hardlopen! Mijn knieën doen namelijk alweer bijna een maand geen pijn en dat geeft me hoop. Tot die tijd ga ik braaf sporten in de sportschool, fietsen op mijn wielrenfiets, boksen tijdens de bokslessen en volg ik lessen jazzdance.

Sport jij ook in de sportschool? En hoe vind jij iedere keer de motivatie?

14 Reacties

 1. oktober 14, 2021 / 8:20 am

  Wat fijn dat je knieën het goed doen! En heel knap dat je nu volhoudt. Ik ben zelf nooit naar de sportschool gegaan. Wat mij het meest tegenhoudt, is het idee van al die herrie daar. Ik loop wel gewoon buiten, in de stilte. Vind ik veel fijner.

  • Mevrouw Marloes
   Auteur
   oktober 18, 2021 / 6:51 am

   Ah, dat kan ik me voorstellen! Het is inderdaad wel vaak rumoerig en daar moet je wel tegen kunnen. Buiten in de stilte is het natuurlijk ook hartstikke fijn om te wandelen. 😄

 2. oktober 14, 2021 / 8:31 am

  Je bent lekker bezig, hoor! Fijn ook dat die gemotiveerde vriendin je nog wel een beetje kan aansteken, ondanks dat de sportschool niet zo je ding is. Ik heb ooit een keer een proefabonnement gehad van een paar maanden en merkte dat het gewoon echt niet mijn ding was. Wel vond ik tijdens mijn studie (sporten via de uni was toen echt heel goedkoop) de groepslessen Kickfit altijd heel erg leuk. Dat deed ik dan wel weer regelmatig.

  • Mevrouw Marloes
   Auteur
   oktober 18, 2021 / 6:52 am

   Bij deze sportschool hebben ze ook een aantal leuke live lessen! Dat draagt ook wel bij aan de motivatie. Ik zie wel hoe lang ik hier ga sporten, voor nu is het wel prima.

 3. oktober 14, 2021 / 8:53 am

  Grappig he hoe dat zo kan verschillen per persoon! Voor mij is het omgedraaid: ik loop hard en fiets omdat het ”moet” en goed voor me is, maar ik haal zoveel plezier en voldoening uit mijn sportschoolbezoekjes. Ik ga met plezier 3/4 keer per week trainen. Moet wel zeggen dat ik door mijn verhuizing net geswitched ben van sportschool en dat ik nog heel erg moet wennen aan de vibe die in deze sportschool heerst.

  • Mevrouw Marloes
   Auteur
   oktober 18, 2021 / 6:53 am

   Hahaha, ja dat is wel grappig inderdaad! Ik hoop dat je snel gewend raakt aan je nieuwe sportschool ☺️.

 4. RiaN of Adriaantje
  oktober 14, 2021 / 10:24 am

  Goed bezig! Jammer dat het hardlopen niet gaat (nog? )
  Samen is veel fijner hè, dat heb ik vroeger ook ervaren, als m’n maatjes niet konden, ging ik ook maar niet…
  Tegenwoordig ga ik naar Curves, super gezellig, alleen vrouwen en is maar een half uurtje. De laatste maanden was het min of meer “groepsles” maar nu is het weer bijna normaal
  Ik probeer 3x in de week en de tussendagen wandel ik.

 5. oktober 14, 2021 / 2:23 pm

  Bekijk het week na week, en je zal zien dat je ongemerkt een routine opbouwt. Tenminste, zo werkte het voor mij. Maar ik sport niet in een ‘sportschool’. Ik train bij een PT (die wel ooit begonnen is als trainer in een sportschool) en daar bouw je dan toch een persoonlijke band mee. Ik heb ook geen verstand van trainen, hij wel. En sporten is niet mijn ding. Ik hou niet van hardlopen en niet van fietsen. Maar ik vind het wel fijn dat mijn coordinatie en fitheid op peil blijft. Een keer in de week een uurtje trainen is prima voor mij. Meer hoeft echt niet. Zou ik ook geen tijd voor hebben, hoor 🙂

  • Mevrouw Marloes
   Auteur
   oktober 18, 2021 / 6:56 am

   Ik zou een personal trainer juist niet fijn vinden, hahaha. Wel een heel goede stok achter de deur! Maar dan zou het voor mij echt als een verplichting gaan voelen, in plaats van lekker sporten, omdat ik dat wil. Ik snap wel dat het fijn kan zijn om te sporten met een PT, zeker als jullie het goed met elkaar kunnen vinden.

 6. oktober 15, 2021 / 9:08 am

  Wat fijn dat het goed gaat met je knieën! Hopelijk kan je dat in het voorjaar weer oppakken.

 7. oktober 15, 2021 / 7:31 pm

  Goed van je dat je er alles aan doet om in beweging te blijven. Zelf train ik nu bij een sportschool waar ze alleen groepslessen hebben en dat werkt voor mij heel motiverend!

  • Mevrouw Marloes
   Auteur
   oktober 18, 2021 / 6:54 am

   Oh, ja, groepslessen zijn zeker fijn! Ik moet zeggen dat ik ook wel de afwisseling lekker vind. Dus bijvoorbeeld een uurtje een groepsles en een uur zelf sporten.

 8. oktober 25, 2021 / 2:28 pm

  Herkenbaar! Sporten bij de sportschool hield ik uiteindelijk nooit vol en na een sponsorperiode zegde ik dan toch ook maar op. Zo anders inderdaad dan met hardlopen en wielrennen waar je het voor jezelf doet én doelen kan stellen in je aantal kilometers te willen verhogen of de snelheid, of te willen trainen voor evenementen of wedstrijden. Daarnaast vind ik ook de vrijheid om te gaan wanneer het mij uitkomt, en niet wanneer er die bepaalde les is een voordeel ten aan zien van sporten bij de sportschool. Fijn dat het met je knie alweer zo goed gaat dat wandelen en wielrennen goed gaan!

 9. oktober 26, 2021 / 2:26 pm

  Ik heb thuis een hometrainer staan en ik moet me er elke keer weer zo toe aanzetten om erop te kruipen haha. Ik doe het vooral voor mijn conditie en om mijn hartkloppingen wat onder controle te houden, en sinds ik weet dat het vooral voor dat laatste echt wel helpt, doe ik het ook wel braaf. Maar leuk ga ik het nooit vinden haha!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.