5 tips om duurzamer te leven!

Momenteel ben ik het boek Hoe je stopt met plastic aan het lezen (als ik het uit heb, schrijf ik hier uiteraard een blogpost over). Dit zette mij aan het denken over mijn eigen leefstijl. Ik probeer namelijk duurzamer te leven en als ik zo nadenk, ben ik hier al van jongs af aan mee bezig.

Wel meteen een disclaimer: ik leef niet zonder plastic en wil ook niet laten zien hoe goed ik bezig ben (of juist niet). Ik vind het altijd interessant om te lezen wat andere bloggers doen om duurzamer te leven. Misschien dat iemand uit mijn blogpost ook inspiratie haalt.

Vegetarisch eten
Het is bekend dat wanneer je vegetarisch eet, dit beter is voor het milieu. Op de site van de Nationale Week Zonder Vlees staat dat je het volgende bespaart als je een week geen vlees eet: 130 liter water, 76 kilometer autorijden en 770 gram dierenvlees. Nu moet ik eerlijk bekennen dat toen ik tien jaar geleden vegetariër werd, ik was toen twaalf, ik dit niet deed om duurzamer te leven. Ik werd vegetariër, omdat ik het niet eens was en ben met hoe er met dieren wordt omgegaan. Maar, ik ben wel blij dat ik hierdoor ook wat goed doe voor het milieu.

Dopper
Plastic flesjes koop ik zelden. Ik heb altijd mijn Dopper mee als ik ergens naartoe ga. Deze vul ik dan vaak, zodat ik genoeg water binnenkrijg op een dag. Ik moet wel bekennen dat ik op hete dagen soms geen water in mijn Dopper meer had en er geen kranen in de buurt waren. Op zulke momenten kocht ik een flesje drinken, maar daar baalde ik dan wel van. Gelukkig zie ik op steeds meer plekken drinkwaterpunten.

Tas mee naar de markt/winkel
Als ik boodschappen doe op de markt of in de winkel, neem ik altijd mijn eigen tassen mee. Vooral op de markt moet ik dan goed opletten dat mijn fruit en groenten niet alsnog in een plastic tasje worden gedaan. Als dit wel gebeurt, stop ik het in mijn eigen tassen en geef ik het tasje terug. Tot nu toe heb ik daar alleen positieve opmerkingen over gehad. Op de markt kun je bovendien bijna alle producten zonder verpakking kopen (of met een papieren verpakking). Hier kunnen de supermarkten nog wat van leren.

Stekkers uit het stopcontact
Ik heb altijd de opladers al uit de stopcontacten gehaald, als mijn mobiel of laptop opgeladen waren. Dit was meer uit angst door de verhalen die ik las over branden die ontstonden door losse opladers in stopcontacten. Tegenwoordig haal ik alle stekkers uit de stopcontacten van de apparaten die ik op dat moment niet gebruik, behalve van de televisie. Ik las dat het namelijk ook scheelt in je energieverbruik. Waarom ik die van de televisie er niet uit haal? Ik vergeet dit gewoonweg nog. Wel kan ik eenvoudig die energie weghalen, doordat de stekkerdoos waar deze stekker in zit, zo’n knopje heeft om de energie weg te halen.

Boeken lenen en krant digitaal lezen
Geen idee of dit ook heel duurzaam is, ik vind van wel. Ik heb namelijk een abonnement op de bibliotheek. Op die manier lees ik boeken die ik na een paar weken weer inlever, zodat iemand anders de boeken kan lenen. Daarnaast heb ik een duur abonnement genomen, zodat ik ook e-books kan lenen. Scheelt toch een heleboel papier. Ook heb ik sinds kort een abonnement op een krant genomen. Ik koos ervoor om deze vijf dagen digitaal te lezen en in het weekend op papier te krijgen. Doordeweeks heb ik iets minder tijd en zin om na mijn werk nog een krant te lezen, dus zou ik veel ongebruikt papier moeten weggooien. Met de weekendeditie op papier zal ik wel veel plezier hebben. Misschien dat ik de gelezen kranten ook nog kan herbruiken (ik las ergens dat je vuilniszakken kunt maken van oude kranten).

Zoals je ziet, kan er bij mij nog een hele hoop veranderen, maar ik vind wel dat ik al goed bezig ben. Tuurlijk zijn er altijd mensen die het ‘beter’ doen en ‘beter’ weten, maar een beter leven begint bij jezelf. Dus doe ik liever iets dan niets.

Wat doe jij om duurzamer te leven?

Liefs,
Marloes

5 tips om duurzamer te leven

13 Reacties

 1. september 4, 2019 / 1:46 pm

  Je bent al goed bezig. Ik drink eigenlijk ook altijd uit mijn dopper, en neem altijd wel een tasje mee. Ik eet ook grotendeels vegetarisch en boeken koop ik bij de kringloop.

  • Mevrouw Marloes
   Auteur
   september 9, 2019 / 3:16 pm

   Dankje! Leuk om te lezen wat jij doet om duurzaam te leven 🙂

 2. september 4, 2019 / 2:18 pm

  Dat zijn toch al heel mooie dingen! Ik ben flexitarier, scheid afval en heb ook altijd eigen tasjes bij me. Ik heb in elke gewone tas wel een opvouwbaar tasje of canvas tasje zitten, en in mijn auto ligt standaard een grote boodschappentas.

  • Mevrouw Marloes
   Auteur
   september 9, 2019 / 3:19 pm

   Goed, zeg! Eigen tasjes meenemen tijdens het boodschappen doen helpt volgens mij al zoveel.

 3. september 4, 2019 / 3:39 pm

  Ik vind dit al heel erg mooi. Ik koop zelf ook nooit drinken onderweg en neem inderdaad een flesje water van thuis mee, dat eventueel gedurende de dag gevuld kan worden. Verder ben ik vooral van het afval scheiden en probeer ik er echt aan te denken om mijn eigen tas mee te nemen. Ik moet zeggen dat dat me niet altijd lukt als ik kleding ga shoppen, maar ik doe in ieder geval m’n best;).

  • Mevrouw Marloes
   Auteur
   september 9, 2019 / 3:20 pm

   Wij scheiden plastic, blik, glas, papier en restafval. Helaas kunnen wij hier geen GFT-afval scheiden, anders zouden we dat ook doen. Ach, het is al goed dat je er af en toe aan denkt, toch 😉

 4. september 5, 2019 / 6:09 am

  Ik doe ongeveer hetzelfde als jij alleen eet ik deels Vega zo’n 5 dagen per week. Digitaal lezen of lenen is trouwens inderdaad duurzamer 🙂

  • Mevrouw Marloes
   Auteur
   september 9, 2019 / 3:18 pm

   Leuk om te lezen! Haha, yay, dan is dat ook een goede tip om te doen 🙂

 5. september 5, 2019 / 9:04 pm

  Ik dacht joh ik schrijf ff op wat ik allemaal doe. Ik schrijf er zelf wel een blog over maarre je bent goed bezig zeg.

  • Mevrouw Marloes
   Auteur
   september 9, 2019 / 3:17 pm

   Hahaha, ik ben benieuwd naar wat jij allemaal doet! Kijk uit naar je blog.

 6. september 6, 2019 / 2:29 pm

  Goed bezig! Ik probeer zo veel mogelijk te doen, maar zoals ik op insta al zei, dat is niet altijd appeltje eitje als je nog thuis woont. Gelukkig hepen kleine beetjes ook he, is het niet?

  • Mevrouw Marloes
   Auteur
   september 9, 2019 / 3:17 pm

   Precies: alle beetjes helpen!

 7. maart 11, 2021 / 6:19 pm

  Fijne lijst! Ik ben afgelopen jaar begonnen met studeren, aan het begin printte ik alle artikelen uit omdat ik digitaal lezen niet fijn vond. Dit duurde een maand voordat ik ze digitaal begon te lezen. Daarnaast maak ik aantekeningen op mijn tablet zodat ik veel minder papier gebruik.

  Mijn dopper staat inderdaad ook altijd klaar! Een makkelijke stap voor een beter milieu. Daarnaast probeer ik inderdaad ook zo min mogelijk vlees te eten, ik woon nog thuis dus ’s avonds eet ik wat de pot schaft maar verder eet ik ook vegetarisch!

  Misschien iets om uit te proberen is een shampoo bar? Ik ben zelf erg tevreden en doe nu sinds begin november met mijn bar (ik was mijn haar 1 of 2 keer in de week).

  Nogmaals een leuk artikel :)!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.