Activiteit om binnenshuis te doen | Postcrossing

Activiteit om binnenshuis te doen | Postcrossing
Foto gemaakt door mijn beste vriendin

Momenteel heb ik het best druk. Elke dag heb ik wel iets op de planning staan: college volgen, bijles geven, werken bij mijn andere bijbaan. Ik houd mezelf dus wel bezig. Toch mis ik het contact met andere mensen. Mijn beste vriendin doet sinds een paar maanden weer aan postcrossen. Iets wat ik ook een aantal jaren geleden heb gedaan. Ik besloot dit weer op te pakken en leg graag aan jullie uit wat postcrossen inhoudt en hoe je hieraan kunt beginnen.

Wat is postcrossing?

Postcrossen is een laagdrempelige manier om in contact te komen met mensen. Het is geen manier om vriendschappen op te bouwen of echte contacten te maken. Wel kun je kaarten sturen naar mensen die je niet kent. De bekendste manier om te postcrossen, is via postcrossing.com. Op deze site kun je gratis een profiel aanmaken. Vul alle gegevens in en je bent klaar om de eerste kaart te verzenden!

Wat ik leuk vind, is dat ik op deze manier kaarten kan sturen naar mensen die ik anders nooit een kaart zou sturen. Op basis van de informatie die mensen hebben geschreven, kies ik een kaart uit en schrijf ik mijn kaart. Ook ontvang ik dus kaarten van over de hele wereld. Ik kijk iedere keer uit naar een nieuwe kaart en blijf dus ook braaf zelf kaarten sturen. Pas als jouw kaart namelijk is verstuurd en ontvangen, krijgt iemand anders jouw profiel doorgestuurd om een kaart naar te sturen.

Hoe begin je aan postcrossing?

De eerste stap is dus simpel: maak een account aan op de site. Zodra jij al jouw informatie hebt ingevuld, is het tijd voor de volgende stap. Het aanvragen van de verzending van een kaart. Als je dit hebt aangevraagd, krijg je een profiel (met adres) van iemand te zien. Dit is de persoon naar wie jij een kaart mag sturen! Lees het profiel goed door, kies een leuke kaart uit en schrijf hier iets op. Wat ik op de kaart schrijf, sluit vaak aan bij wat ik op het profiel van de ontvanger heb gelezen. Ook probeer ik mijn kaarten zo goed mogelijk uit te kiezen. Zodra je dit hebt gedaan, schrijf je de Postcard ID op de kaart. Zo kan de ontvanger jouw kaart registreren bij ontvangst. Plak er een internationale postzegel op en jouw kaart is klaar om op de post te gaan.

Ansichtkaarten kopen bij kleine ondernemers

Leuke kaarten

Hoe langer je aan postcrossen doet, hoe meer kaarten je (waarschijnlijk) op voorraad hebt om te versturen. Toch nog op zoek naar leuke ansichtkaarten om op de post te doen? Al eerder schreef ik een blogpost over het kopen van ansichtkaarten bij kleine ondernemers. In de loop van de tijd heb ik nog meer kleine(re) ondernemers ontdekt die zelfontworpen kaarten verkopen.

Mijn favoriet van dit moment is de Cartograaf. Wat vind ik haar illustraties tof! Ik heb net tien kaarten bij haar besteld, maar ik moest mij inhouden. Het liefst kocht ik er nog tien meer. Dat komt vast wel, zodra mijn kaartenvoorraad weer kleiner wordt.

‘Penpaling Paula’ maakt ook leuke illustraties. Geen Nederlandse onderneemster, maar een Ierse. Ik ontdekte haar door mijn beste vriendin. Zij koopt namelijk vaak kaarten bij Paula. Ik kocht vijf kaarten, waaronder een aantal ‘bodypositive’ kaarten die ik gaaf vind. Ook op deze kaarten moet ik nog even wachten, want ze zijn nog onderweg met de post.

Activiteit om binnenshuis te doen | Postcrossing

Women in science

Als laatste bestelde ik nog honderd kaarten. Dit keer niet van een kleine ondernemer, maar ik wilde ze wel heel graag hebben. Het zijn namelijk honderd kaarten met op elke kaart een vrouw die iets in de wetenschap heeft gedaan. Ik ben fan van zulke producten, omdat ik graag meer leer over vrouwen. Tijdens de geschiedenislessen op de middelbare school leerde ik namelijk alleen over ‘belangrijke’ mannen in de geschiedenis. Tijd om over vrouwen te leren was er niet. Dus dat doe ik nu zelf. De kaarten zijn geïllustreerd door Rachel Ignotofsky en zijn hier te koop.

Kenden jullie Postcrossing al?

16 Reacties

 1. februari 22, 2021 / 9:18 am

  Of dat postrossen iets voor mij is dat weet ik niet zo goed, maar nu heb ik wel weer zin gekregen om nog eens een kaartje of brief te sturen. Thanks for the inspo!

  • Mevrouw Marloes
   Auteur
   februari 28, 2021 / 7:14 pm

   Ahhhh, gewoon een kaartje of brief naar iemand sturen is ook heel leuk!

 2. februari 22, 2021 / 9:45 am

  Ik ken het wel maar ik heb het nog nooit gedaan, het klinkt echt supertof! Ik ga er wel even over nadenken om dit te doen, ik heb het best wel druk met stage op het moment maar dit klinkt niet als iets wat heel veel tijd kost!

  • Mevrouw Marloes
   Auteur
   februari 28, 2021 / 7:15 pm

   Het kost inderdaad erg weinig tijd! Ik ben wel wat tijd kwijt aan het zoeken van leuke kaarten, maar er zijn ook genoeg mensen die gewoon willekeurige kaarten sturen.

 3. RiaN of Adriaantje
  februari 22, 2021 / 12:19 pm

  Ik ken het wel, heb me er zelfs ooit aangemeld, maar verder ben ik (nog) niet gekomen.

  • Mevrouw Marloes
   Auteur
   februari 28, 2021 / 7:15 pm

   Misschien leuk om weer op te pakken?

 4. februari 22, 2021 / 3:49 pm

  Wat leuk! Ik denk dat het voor mij te ingewikkeld zou zijn, maar ik vind het bijvoorbeeld wel heel leuk om kaartjes te sturen naar mensen waarvoor via social media een oproep wordt gedaan (of bijvoorbeeld zieken in het dorp).

  • Mevrouw Marloes
   Auteur
   februari 28, 2021 / 7:16 pm

   Ah, dat is ook heel leuk! Ik stuur ook kaarten naar bejaardentehuizen.

 5. februari 23, 2021 / 8:21 pm

  Ja, ik ken het, maar ik heb het zelf nooit gedaan.
  Leuk om te lezen dat jij er zoveel plezier aan beleeft.

  • Mevrouw Marloes
   Auteur
   februari 28, 2021 / 7:16 pm

   Ieder zo haar ding 🙂

 6. februari 24, 2021 / 10:16 am

  Wat leuk dat je aan Postcrossing doet! Ik heb het ook een paar jaar gedaan. Maar op een gegeven moment werd het mij te prijzig en kreeg ik iets teveel standaard lelijke toeristen kaarten met niet meer dan “Greetings from” als tekst. Dat vond ik teleurstellend. Maar heb er zeker wel veel plezier van gehad!

  • Mevrouw Marloes
   Auteur
   februari 26, 2021 / 1:52 pm

   Alle lelijke kaarten is ook waarom ik ooit een keer ben gestopt. Ik stopte en stop veel tijd in leuke kaarten zoeken en kreeg dan iets teleurstellends terug. Voor nu vind ik het toch weer erg leuk, omdat ik toch veel thuis ben!

  • Mevrouw Marloes
   Auteur
   februari 28, 2021 / 7:16 pm

   Super lief!

 7. Jacqueline Meijers
  februari 25, 2021 / 12:13 pm

  Leuk idee en mooie kaarten 8*

  • Mevrouw Marloes
   Auteur
   februari 28, 2021 / 7:16 pm

   Dankjewel 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.