7 ideeën voor een vegetarische maaltijd

7 ideeën voor een vegetarische maaltijd
Foto uit mijn archief. Zulk lang haar heb ik nog niet.

In april deelde ik met jullie 30 ideeën voor een vegetarisch(e) lunch of diner. Van die blogpost maak ik nog enorm vaak dankbaar gebruik, want wat blijft het lastig om iedere dag iets anders klaar te maken. Een lunch vind ik nog niet zo lastig. Dat hoeft van mij niet per se iedere dag heel uitgebreid te zijn, met boterhammen ben ik ook al tevreden. Maar voor het diner eet ik toch wel graag een volwaardige maaltijd. Ik ging online en offline op zoek naar recepten die niet te moeilijk waren om te maken. Gelukkig vond ik een heleboel. Aangezien ik weet dat een deel van mijn lezers ook houdt van makkelijke maaltijden, wil ik jullie deze ideeën niet onthouden.

Anniepannies aubergine curry

AUBERGINE CURRY MET PINDAKAAS EN SAMBAL

Wat is Andrea van Anniepannie.nl toch een leuke vrouw. Op Instagram plaatst ze heel veel foto’s van lekker uitziend eten. Het gerecht waarvan ik zie dat veel van haar volgers ‘m maken, is de aubergine curry met pindakaas en sambal van Andrea. Dit blijkt niet haar populairste gerecht te zijn, maar de curry komt er wel bij in de buurt. Ik maakte de curry ook, maar dan met kikkererwten in plaats van kip en met rijst in plaats van platbrood. Dit gerecht kan ik iedereen aanraden. Ik genoot van iedere hap en dat terwijl ik niet eens van aubergine houd. In dertig tot veertig minuten staat dit volwaardige gerecht op tafel. Mijn vriend (wel een vleeseter) miste de kip niet. En dat zegt wel veel, vind ik. Het gerecht is heerlijk in de vegetarische variant.

Wraps met pulled jackfruit

wraps met pulled jackfruit

Jackfruit was een product dat ik wel eens zag staan in de supermarkt, maar nooit mee naar huis nam. Toen ik op lekkerensimpel.nl wraps met pulled jackfruit voorbij zag komen, leek het mij leuk om met dit voor mij onbekende ingrediënt aan de slag te gaan. Ik moet zeggen dat ik niet echt fan was van dit recept. De jackfruit moet namelijk in barbecuesaus en ik houd niet van die saus. Later maakte ik ‘m met gerookte paprikapoeder en dat smaakte een stuk beter. Ik vond de wraps niet heel vullend, wel als je dit op tafel zet als lunch. Maar gelukkig ben ik nooit bang om mijn eigen draai aan gerechten te geven. In de wraps deed ik ook nog sla, komkommer, tomaat en wortel. Hierdoor werd het toch een goed avondmaal.

Spaghetti bolognese met linzen

Spaghetti bolognese met linzen

Ik ben gek op pasta. Het liefst eet ik volkoren spaghetti. Een tijdje geleden leende ik in de bibliotheek de Vegabijbel * van Isabel Boerdam. Daarin kwam ik een recept tegen voor heerlijke spaghetti bolognese met linzen. Volgens mij had ik nog nooit spaghetti mét linzen gegeten. Leek me een heel rare combinatie, maar dat is het absoluut niet. In deze pasta gaan onder andere gedroogde bruine linzen, tomaten en wortels. Eigenlijk gaat er ook bleekselderij in, maar ik vind bleekselderij de smaak van elk gerecht verpesten (sorry not sorry), dus die liet ik eruit. Ik heb deze maaltijd nu al zo vaak gemaakt, dat ‘ie in mijn rijtje met ‘standaard’ maaltijden is beland. Het recept staat niet online, maar Isabel heeft wel een variant erop op haar website gezet.

Mocht je trouwens op zoek zijn naar een fijn kookboek, dan is de Vegabijbel* echt een aanrader. Zo ongeveer elk recept is heel makkelijk te maken, zonder gekke ingrediënten (die je na één keer nooit meer gebruikt).

Vegan pitabroodjes

veganistische pitabroodjes met oesterzwammen

Tachtig procent van mijn kookinspiratie komt van Instagram. Zo zag ik bij lisagoesvegan pitabroodjes met oesterzwammen voorbijkomen. Die van mij waren niet veganistisch, want ik had geen vegan mayo in huis. Het was een geslaagde maaltijd, al vond ik het niet extreem vullend. Ik at naast de pitabroodjes een salade van tomaat, komkommer en overgebleven veldsla. Ik vind het leuk om af en toe bewust veganistisch te eten. Dit vind ik nog een redelijke uitdaging. Zo makkelijk is het niet om van een vegetarische maaltijd een veganistische te maken. Daarom ben ik blij met mensen als Lisa. Doordat zij veel recepten plaatst op Instagram en haar blog (en boeken schrijft met recepten), is het voor mij makkelijker om ook zo nu en dan veganistisch te koken.

Frisse bietensalade

vegetarische bietensalade

Eva van plaatst op haar Instagrampagina op weg naar gezond gezonde gerechtjes. Zij postte onder andere een bietensalade. Ik maakte hier een eigen variant van. Deze bietensalade maak ik heel vaak als lunch of als avondeten, maar je kunt de salade ook als bijgerecht maken. Het is een heel frisse salade met lekker veel smaak. Voor een grote salade voor één persoon gebruik je de volgende ingrediënten:

  • 500 gram biet (ik gebruik altijd de voorgekookte variant)
  • 60 gram couscous
  • citroensap
  • 50 gram feta
  • 3 grote augurken
  • 10 zilveruitjes (meer mag ook)
  • een halve lepel Belgische mayonaise
  • 2 blaadjes munt
  • een beetje zeezout

Veganistische paella

veganistische paella

Sinds dat ik aan mijn vriend voorstelde om vegetarische paella te maken, heb ik met hem een discussie. Volgens hem bestaat vegetarische paella niet en moet ik het gerecht ‘tomatenrisotto’ noemen. Maar ik vind dat vegetarische paella wel degelijk bestaat. Ik heb het zelfs in Spanje gegeten, dus dat zegt wel iets. Ook dit recept komt van lekkerensimpel.nl. Zij hebben veel, zoals hun naam al zegt, lekkere en (heel) simpele gerechten. Daar houd ik van. Pluspunt: deze paella is ook vegantisch. Ik snap eigenlijk niet waarom ik deze paella nog niet vaker heb gemaakt. Geen zorgen, komende week staat dit gerecht weer op mijn menu. Paella is lekker in elk seizoen. Heerlijk om te eten in het zonnetje, maar ook als warme maaltijd in de koude wintermaanden komt dit gerecht goed tot zijn recht.

Makkelijke salade met avocado

Makkelijke salade met avocado

Dit mag ik eigenlijk geen recept noemen, zo makkelijk is dit gerecht. Maar wat is dit lekker! Ik pofte een zoete aardappel in de oven. Dit deed ik door de aardappel in aluminiumfolie te wikkelen. De aardappel pofte 45 minuten op 200 graden. Ik hield ‘m tussentijds wel goed in de gaten, want de ene aardappel is sneller gaar dan de ander. Ik gebruikte de helft en bewaarde de andere helft voor de volgende dag. Verdere bereidingswijze:

  • Snijd de ui in kleine stukjes. Doe de ene helft in een bakje voor de salade. Doe de andere helft in een bak voor ‘avocadoprut.
  • Snijd een tomaat in kleine blokjes. Doe ook hier weer de ene helft in je saladebakje en de andere helft in een bak voor de ‘avocadoprut’.
  • Snijd een avocado in stukjes en doe die bij de ui en tomaat voor de ‘avocadoprut’. Doe hier twee eetlepels crème fraîche, wat zout, peper en een hele knoflookteen (in kleine stukjes) bij. Prak dit goed door elkaar.
  • Als de zoete aardappel klaar is, snijd je ook deze weer in stukjes. Die doe je in het saladebakje. Voeg hier 200 gram koude maïs aan toe.
  • Vervolgens deed ik hier wat citroensap overheen en topte ik het af met de avocadoprut.

Ik vond het erg lekker. Het duurt misschien lang, door de zoete aardappel, maar in de tussentijd kun je alles snijden en bijvoorbeeld even wat afwassen.

Welk van deze vegetarische gerechten spreekt jou het meest aan?

*Dit linkje is een affiliate link. Als je via deze link iets koopt, krijg ik een klein percentage van het aankoopbedrag. Hier betaal jij niks extra’s voor.

10 Reacties

  1. september 27, 2020 / 7:27 am

    Dit is grappig. Ik houd namelijk niet van bietjes en eet ze nooit, maar juist die bietensalade riep bij mij een ‘oh, heerlijk ziet dit eruit’ gevoel op…

    • Mevrouw Marloes
      Auteur
      september 27, 2020 / 7:28 am

      Ik hield eerst ook niet van bietjes, maar zo koud door een salade vind ik ze wel heel lekker! Warme bieten wil ik nog steeds niet, hahaha.

  2. september 27, 2020 / 9:02 am

    Bieten vind ik inderdaad warm ook niet lekker, maar koud wel, haha. Ik vind aubergine erg lekker dus ben wel benieuwd naar het eerste gerecht.

  3. september 27, 2020 / 1:23 pm

    Aah dit ziet er allemaal zo mooi en lekker uit. Ik ben zelf dol op pokebowls, juist omdat je er van kan maken wat je zelf wilt. Vooral mango erdoor vind ik heerlijk.

  4. september 28, 2020 / 8:17 am

    Oeh dat met bietjes klinkt goed, ik ben echt dol op bietjes maar mijn man vind ze niks. Super leuk dat hartvormige bakje trouwens!

  5. september 29, 2020 / 10:34 am

    Die pitabroodjes en de wraps zien er echt heerlijk uit! Snel even opslaan, zodat ik straks in ons eigen huis lekker aan de slag kan gaan!

  6. september 30, 2020 / 9:43 am

    • Ziet der allersinds heel erg lekker uit.

  7. oktober 2, 2020 / 7:05 am

    Altijd handig, extra inspiratie! Die bereiding van de oesterzwammen vind ik wel echt leuk bedacht. Had ze deze week bij TGTG, maar toen heb ik ze anders verwerkt. Ik weet nu al wat ik er een volgende keer mee doe 🙂

  8. oktober 22, 2020 / 4:37 pm

    Wat een heerlijke ideeën! Ik ga deze blog zeker opslaan voor later als ik weer eens wat inspiratie nodig heb!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.