Persoonlijke update | Q&A over lesgeven

Deze week heb ik herfstvakantie. Even geen lessen om te geven en geen colleges om te volgen. Naast al het relaxen, moet ik nog wel het een en ander doen. Mijn scriptie schrijft zich niet zelf en ook andere onderzoeken moeten nog getypt worden. Daarnaast ben ik bijna officieel verhuisd naar Roosendaal. Een nieuw huis geeft de nodige stress. Zo staan er nog een aantal ingepakte verhuisdozen rondom mijn nieuwe bureau. Mijn vriend en ik hebben nog niet genoeg kasten, maar dat komt nog wel. Verder staat bij ons in huis al het eerste kerstitem: een bieradventskalender die ik mijn vriend cadeau heb gedaan. Het vergt wel enige discipline om niet alvast het eerste vakje open te maken, maar dat lukt mijn vriend tot nu toe aardig.

Verder gaat het naar omstandigheden goed met mij. De mensen die mij al langer volgen, weten dat ik sinds maart aan een sport doe: hardlopen. Al meer dan een week geleden voelde ik een pijn in mijn rechterbeen. Het deed pijn om kleine stukjes te lopen en het hardlopen was al helemaal pijnlijk. Deze week kreeg ik van een fysiotherapeut te horen dat ik een zwaar overbelaste pees heb en het dus rustiger aan moet doen. Dat doe ik dan ook. In plaats van dat ik op dit moment hardloop, lig ik deze post te typen. Op Instagram vroeg ik of jullie nog iets van mij wilde weten. Ik kreeg voornamelijk vragen die gaan over lesgeven. De leukste drie heb ik uitgekozen.

Hoeveel nakijkwerk heb je?
Deze vraag werd mij gesteld door een collega uit mijn sectie, dus ik denk dat zij wel kan raden wat de hoeveelheid hiervan is. De taak van een docent houdt namelijk niet op als de lessen gegeven zijn. Elke les moet je voorbereiden. Dat houdt in dat je weet wat je in je lessen wilt behandelen, hoe je dat gaat behandelen en wat je van de leerlingen verwacht. Daarnaast is er het nakijkwerk. Ik vind een lesuur waarin ik een toets afneem heerlijk. Het is dan heel stil in het lokaal en kan je stembanden even de rust geven. Het ‘vervelende’ komt erna: nakijken. Een kleine toets is zo beoordeeld, maar momenteel heb ik dertig uitgebreide schrijfopdrachten thuis liggen die ik nog moet nakijken. Daar ben ik wel een paar uur mee bezig.

Wat vind je het leukst aan lesgeven?
Ik denk dat ik het ’t leukst vind dat geen enkele les hetzelfde is. Als ik een les voorbereid, probeer ik ervoor te zorgen dat het geen saaie les wordt. Ik gebruik bijna altijd PowerPoint, zodat mijn uitleg ook mee te lezen is. Op die manier krijgen de leerlingen de uitleg op meerdere manieren mee. Soms verwerk ik filmpjes in mijn lessen. Online quizzen zijn ook populair onder mijn leerlingen. Eerlijk toegegeven heb ik die dit jaar nog niet in mijn lessen gedaan, omdat het maken van zo’n quiz veel tijd kost.
Wat ik ook leuk vind: het moment waarop een leerling eindelijk iets begrijpt. Klinkt stom, maar wanneer een leerling iets niet begrijpt, probeer ik het op verschillende manieren uit te leggen. Dat moment waarop je ziet dat een leerling datgene waar hij/zij eerst mee worstelde eindelijk begrijpt, is een klein euforisch moment.

Is het bloggen goed te combineren met lesgeven?
Het zou in principe goed gecombineerd kunnen worden. Wat het lastig maakt, is dat ik in een andere stad woon dan waar ik werk. Elke werkdag ben ik meer dan twee uur in totaal kwijt aan reistijd. Vaak als ik thuiskom, moet ik nog boodschappen doen en koken. Ook ben ik dit jaar veel bezig met afstuderen. Dit schooljaar is het voor mij dus moeilijker om meer tijd in mijn blog te steken. Mijn studie en werk gaan voor. Tuurlijk probeer ik wel nog wekelijks een artikel te plaatsen, maar dit lukt niet altijd. Ik verwacht dat het lesgeven en bloggen volgend jaar een stuk beter te combineren is dan dit jaar.

Waar ik benieuwd naar ben: Hoe combineer jij werk/school met bloggen en/of andere hobby’s?

Liefs,

Marloes

Pssst. In het kader van studeren en lesgeven heb ik al eerder artikelen geschreven. Deze zijn te vinden in de categorieën lesgeven en studeren.

4 Reacties

 1. oktober 26, 2018 / 10:11 am

  Leuk om dit te lezen! Ik ben benieuwd hoe ik het straks kan combineren bloggen, privé en werk: aangezien ik volgende week start met een nieuwe interne job erbij..

  • Mevrouw Marloes
   Auteur
   oktober 29, 2018 / 11:55 pm

   Dankje! Ah, dat komt vast goed. Die interne job klonk hartstikke leuk. 🙂

 2. oktober 26, 2018 / 12:04 pm

  Ik vond het vroeger altijd zo leuk als ik van de meester ook mocht nakijken, haha. Tof om te lezen!

  • Mevrouw Marloes
   Auteur
   oktober 29, 2018 / 11:55 pm

   Haha, je mag altijd komen nakijken hoor als je er behoefte aan hebt 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.