Het belang van een goede hardloopschoen

Halverwege maart dit jaar besloot ik om van mijn jarenlange goede voornemen ‘meer sporten’ realiteit te maken. Al eerder had ik met een groepje van een sportschool hardgelopen en dat beviel me toentertijd wel. Na mislukte pogingen om weer bij een sportschool te sporten, ging ik gewoon zelf hardlopen. Ik schreef me in voor de tien kilometer tijdens de Ladiesrun in Rotterdam en begon met het trainen voor dit evenement.

In het boek ‘Live, love, run’ van Annemerel had ik onder andere gelezen dat een goede hardloopschoen heel belangrijk is. Gelukkig had ik nog Adidasschoenen liggen die ik tijdens de keren hardlopen met dat groepje gebruikte. Vijf jaar geleden. Goed, ik bleef trainen en liep vele kilometers. Mijn schoenen waren nog mooi: wit met roze, het oog wil natuurlijk ook wat. Ik merkte op een gegeven moment wel dat ze niet goed dempten. Wat blijkt? Ze waren ook helemaal niet goed meer om op te lopen. De demping was er helemaal uit en de zolen waren versleten. Tijd voor nieuwe schoenen.

Mooie, functionele schoenen

De zoektocht naar nieuwe hardloopschoenen was gestart. Allereerst keek ik bij het merk Adidas naar hardloopschoenen, omdat ik gewend was aan het merk. Bovendien heeft dat merk erg leuke hardloopschoenen. Zo heb je Adidas Supernova, een collectie met hardloopschoenen in allemaal verschillende, vrolijke kleuren. De Solarboostcollectie heeft mooie schoenen, waarvan ik vooral de zool er mooi uit vind zien. Bovendien passen die koudere kleuren bij elke outfit (vind ik wel belangrijk). De laatste collectie van Adidas die ik erg mooi vind, is de Adizero. De neuzen van de schoen staan iets omhoog, dat vind ik lekkerder lopen.

Toch wilde ik bij het vinden van nieuwe hardloopschoenen bij meerdere merken langsgaan. Ik liep de winkel van Asics binnen. Eigenlijk was ik meteen verkocht. Ik zag schoenen in allerlei kleuren staan. Al snel werd ik goed geholpen. Vroeger moest ik niks van de kleur roze hebben, maar nu wist ik zeker dat ik hardloopschoenen met een roze tint wilde hebben. Ik zag verschillende collecties staan van Asics, zoals GT-1000, GT-2000 en de Gel-Nimbus. In de laatstgenoemde collectie zitten veel schoenen die vooral voor marathonlopers bedoeld zijn, werd mij verteld. Op veel schoenen staan namen van steden waar marathons gehouden worden. Goed, die collectie werd het niet, want marathons liep en loop ik (nog) niet. Mocht het zover komen, dan weet ik in ieder geval uit welke collectie ik mijn hardloopschoenen ga kopen.

Mijn keuze

De GT-1000 en GT-2000 vielen mij vooral op, omdat de schoenen ook mooie kleuren hebben en de schoenen eruitzien alsof je ze ook als ‘gewone’ sneakers zou kunnen dragen. In de winkel moest ik een stukje hardlopen en werd er aan mij gevraagd welke schoenen ik er mooi vond uitzien. Ik wees schoenen aan met zwarte, roze, witte en blauwe kleuren. Uiteindelijk koos ik mooie schoenen uit de GT-2000 collectie die roze met blauw en wit waren. Helaas gingen deze aan de binnenkant kapot. Geen probleem! Ik mocht ze omruilen voor een nieuwere editie van die schoenen. En die schoenen heb ik nu nog steeds.

Ik loop momenteel op zwart met roze Asics uit de GT-2000 collectie. Online zijn er veel meer hardloopschoenen te vinden dan in een fysieke winkel. Toch zou ik aanraden om de eerste keer naar een fysieke winkel te gaan. Hier kunnen verkopers met je meekijken en je advies geven. Als je eenmaal je collectie en merk hebt gevonden, is er natuurlijk niks op tegen om ook in webshops je hardloopschoenen te scoren.

In het begin had ik af en toe last van mijn kuiten, maar sinds mijn ‘nieuwe’ hardloopschoenen is deze pijn helemaal niet meer teruggekomen. Zo zie je maar: een goede hardloopschoen is het halve hardloopwerk.

Heb jij weleens hardgelopen?

Liefs,

Marloes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.