AH Plantaardige plakken review

AH Plantaardige plakken vegan kaas

Online zag ik gisteren dat de Albert Heijn nieuwe veganistische producten heeft uitgebracht. Onder andere de AH Plantaardige plakken zijn nieuw in het assortiment. De plantaardige plakken zijn eigenlijk gewoon veganistische kaas. Ik koop nooit plantaardige kaas, maar hier was ik wel enorm benieuwd naar. Vanochtend snelde ik naar de Albert Heijn. Er was nog even wat stress, want er is een landelijke pinstoring. Ik pinde wat geld bij de automaat en dook het filiaal in, op zoek naar de plantaardige plakken.

AH Plantaardige plakken vegan kaas

Geur

Eenmaal thuis wachtte ik niet met het openen van de verpakking. Ik weet niet hoe andere veganistische kazen ruiken, maar deze plantaardige plakken ruiken echt naar kaas. Om specifieker te zijn, de plakken ruiken naar jonge kaas. Ik moet wel eerlijk toegeven dat het niet naar heel lekkere jonge kaas ruikt. De plantaardige plakken ruiken eerder naar de jonge kaas die altijd heel goedkoop is in supermarkten en vaak in grote verpakkingen worden verkocht. Maar geur zegt natuurlijk niet alles. Genoeg dingen die ik niet echt lekker vind ruiken, maar die wel heerlijk zijn om te eten (zoals vele kazen).

Lees hier mijn review over de Kips Vega Mediterraanse Paté

Plantaardige plak op een cracker

Ik eet dagelijks boterhammen en wissel dit af en toe af met crackers. Nu had ik ook crackers in huis en ik wilde deze plantaardige kaas graag zo goed mogelijk proeven. Dus hup, cracker op een bord, plantaardige plak erop en ik neem een hap. Als iemand mij crackers of boterhammen zou voorzetten met dit als broodbeleg, had ik zo geloofd dat het echt kaas is. Maar, dat wat ik eerder zei over die goedkope kaasgeur? Ik vind de plak hier ook naar smaken. Toch vind ik het knap dat iets geheel plantaardigs zo kan smaken naar (goedkope) kaas. Ik hoorde van andere mensen af en toe dat veganistische kaas in een tosti wel heel lekker is. Nu ben ik niet de beroerdste, pakte ik twee boterhammen en een plantaardige plak en maakte ik een tosti in de pan.

Voedingswaarden AH Plantaardige plakken

Voedingswaarden plantaardig broodbeleg

Voor ik het heb over de tosti, laat ik even de voedingswaarden zien. Sommigen vinden het fijn om precies te weten wat er, in dit geval, in plantaardige plakken zit. Ik moet eerlijk zeggen dat ik het label door de inkt niet heel makkelijk te lezen vond. Misschien dat er iets een beetje verkeerd is gegaan met het printen van de voedingswaarden. Duidelijk is de zien dat het product glutenvrij, lactosevrij en vegan is. De ingrediënten zijn leesbaar met een beetje concentratie en moeite. Ik controleer best vaak ingrediënten van producten, maar dat is alleen als ik niet zeker weet of een product geheel vegetarisch is. Bij dit product wist ik dat natuurlijk wel, dus vond ik het minder interessant om mij hierin te verdiepen.

AH Plantaardige plakken vegan kaas

Veganistische tosti

Als je mij volgt op Instagram, zie je af en toe een tosti voorbijkomen in mijn verhaal. Niet alle tosti’s die ik eet deel ik op sociale media, dan zou mijn content wel heel saai worden. Per week eet ik minimaal drie keer een tosti als lunch. Zo lekker vind ik het. De ene keer een tosti met kaas, de andere keer doe ik er (op aanraden van mijn beste vriendin) mosterd op en soms voeg ik er tomaat aan toe. Nu wilde ik de smaak van de plantaardige plakken zo goed mogelijk proeven, dus deed ik verder niks op de tosti. Ik nam een hap en wist direct dat dit de juiste keus was. De ‘kaas’ was helemaal gesmolten. De plantaardige tosti smaakt naar mijn idee alsof ik een kaassoufflé op brood eet. Dit betekent dat de kaas net zo bijna vloeibaar is als de inhoudt van een warme kaassoufflé. Ik vind dat heerlijk! De tosti was helaas dus snel op.

Conclusie

Zijn de AH Plantaardige plakken een aanrader? Ja. Ik denk zeker dat als je geheel veganistisch eet, deze ‘kaas’ goed in de smaak zal vallen. Maar ik vond de plakken niet lekker op een cracker. De vegan kaas die ik nu nog heb, eet ik op een tosti, om een kaassoufflé-experience te beleven. Ik denk niet dat ik de plantaardige plakken vaak ik huis zal halen, maar het is fijn dat de optie er is. Af en toe eet ik bewust een dag veganistisch. Op zulke dagen zijn deze plantaardige plakken fijn om in huis te hebben.

De plantaardige plakken kosten  €2,79 voor 200 gram.

Ga jij deze plantaardige plakken uitproberen?

14 Reacties

 1. oktober 23, 2020 / 12:09 pm

  Ik ben wel nieuwsgierig door je post! Dit soort producten zijn alleen vaak zo duur vergeleken met echte goedkope kaas (wat ik normaal eet, maar dan wel de belegen variant)

  • Mevrouw Marloes
   Auteur
   oktober 23, 2020 / 12:11 pm

   Klopt, deze zijn €2,79 en dan heb je 200 gram. Dat is best prijzig. Ben wel blij dat de Albert Heijn zo goed bezig is met plantaardige producten op de markt brengen.

 2. oktober 23, 2020 / 2:07 pm

  Ik vind ze verbazend lekker! Ruikt inderdaad echt naar jonge kaas, dat vond ik wel even verwarrend, haha. Echt zo tof dat er steeds meer plantaardige opties in de winkels verschijnen.

  • Mevrouw Marloes
   Auteur
   oktober 23, 2020 / 1:42 pm

   Haha, ja, bizar hoe erg het naar jonge kaas ruikt! Ik vind het ook heel tof dat er steeds meer plantaardige producten verschijnen. Zo’n verschil met een paar jaar geleden.

 3. oktober 23, 2020 / 6:03 pm

  Nog nooit zien liggen (oké, ook niet naar gezocht, maar toch). Ik krijg nu wel spontaan heel erg zin in een tosti:).

  • Mevrouw Marloes
   Auteur
   oktober 24, 2020 / 10:12 am

   Volgens mij liggen ze ook pas sinds deze week in de winkel, dus dat zou kunnen! Ik kijk ook al uit naar de tosti die ik zo als lunch ga eten, haha.

 4. oktober 25, 2020 / 4:07 pm

  Wat een leuk artikel heb je er over geschreven, lees heerlijk weg. Ik zou deze eens willen proberen omdat ik niet over melk en lactose kan, een goede uitkomst zou het voor mij zijn. Binnenkort maar eens halen.

  • Mevrouw Marloes
   Auteur
   oktober 25, 2020 / 5:13 pm

   Ah, wat fijn om te lezen! Ik vind het altijd fijn om zulke complimenten te lezen over mijn schrijfstijl. Oeh, dan is dit misschien inderdaad een goede uitkomst voor jou. Misschien is het wel lekker te combineren met komkommer, tomaat en tuinkers 🙂 Heb ik zelf nog niet geprobeerd.

 5. oktober 26, 2020 / 10:05 pm

  Ik ben niet zo’n kaaseter (vanwege lactose), dus wat dat betreft zou dit een alternatief kunnen zijn, alleen vind ik jonge kaas echt heel erg vies. Die lucht zou mij dus wel afschrikken.

 6. Iris
  februari 7, 2021 / 10:23 am

  Leuke review! Ik had hetzelfde, zo uit het vuistje geeft het geen meerwaarde, maar gesmolten….. lekker!!

 7. Manon Heijmans
  maart 11, 2021 / 9:33 pm

  Wat een leuke site!! En je schrijft echt heerlijk, alsof je met een vriendin aan het kletsen bent, zo lekker leest het weg. Ik ben instant fan van je! 🥰

  • Mevrouw Marloes
   Auteur
   maart 13, 2021 / 10:16 pm

   Dat is echt super om te lezen! 🥰 Bedankt voor dit compliment.

 8. frits ubels
  augustus 11, 2022 / 2:40 pm

  Ik (Frits, 75, decennia lang vegetarier en studerend voor veganist) vind de plakken van AH (de gewone zijn volgens mij rond de twee euro, de komijn is meteen al een stuk duurder) tot dusver het best geslaagde veganistise produkt (wijn en andere dingen is het nog steeds niet helemaal, zelfs Hun niet), maar ze hebben één nadeel: ze zijn HEEL MOEILIJK van elkaar te halen. Ik durf dit haast niet te melden, want dan beginnen ze meteen met van die vreselijke plastic scheidingsvelletjes) maar misschien kunnen ze ook hier iets op vinden. Waarom is dit niet voldoende geresearched voor het uitbrengen ervan? Blijkbaar is dit weer één van de vele problemen die ik alleen tegenkom, want ik hoor of zie of lees er nergens anders iets over.

 9. Frank
  mei 31, 2023 / 12:52 pm

  Ik vind deze kaasvervanger redelijk van smaak, maar heb de grootste moeite de plakken van elkaar af te krijgen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.