Thomas Olde Heuvelt – HEX

Thomas Olde Heuvelt HEX

Het boek HEX kwam ik online tegen. Ook had ik het offline weleens voorbij zien komen. Als klein meisje las ik al graag boeken over heksen (De Computerheks en Heksje Lilly waren favoriet in mijn kindertijd). Daarom kon ik dit boek natuurlijk niet aan mij voorbij laten gaan. Ik hoorde dat het een heel eng boek was waar mensen nachtmerries van kregen en bereidde me mentaal voor op een nare horror…
Oja, had ik al gezegd dat ik niet van horrorfilms en -verhalen houd?

Onwillekeurig hoorde Timo de stem van Kobus Mater: Gij hebt niet te vrezen voor de verschrikking van de nacht; voor de pest, die in het duister rondwaart. En daartegenover hoorde hij ineens een andere stem, zomaar uit het niets alsof Katharina zelf in zijn hoofd fluisterde: Knibbel knabbel knuisje, iedereen is morgen dood.

Prima te lezen

Mezelf op het ergste voorbereid begon ik aan HEX. Het verhaal vindt plaats in Beek, een dorp in Limburg. Er waart al 350 jaar een heks rond: Katharina van Wyler. Zij werd in haar tijd beschuldigd van hekserij en daarvoor gedood. Sindsdien komen de Bekenaren niet meer van haar af. Eens gevestigd in Beek, kom je het dorpje ook niet meer uit zonder jezelf van het leven te willen beroven. Geen fijn verhaal dus. Het boek zorgt ervoor dat ik wil blijven lezen. Wel vind ik het vervelend dat het boek niet vanuit een personage is geschreven. Het ene moment is de ene dorpsbewoner aan het woord en zonder duidelijke overgang kan een regel verder het verhaal vanuit iemand anders verteld worden. Daar stoorde ik mij wel af en toe aan tijdens het lezen. Ondanks de schrijfstijl werd ik wel makkelijk meegenomen in het verhaal. Het speelt zich af in het heden en de personages zijn normale mensen van verschillende leeftijden. Hierdoor is het erg makkelijk om je te identificeren met deze personen.

Lees mijn mening over het boek De eliminatie van Daniëlle Bakhuis.

Nog vijftig bladzijden te gaan…

Heel eng vond ik het boek niet. Ja, de heks verscheen steeds op verschillende plekken in het dorp en in het verleden waren er wat gekke dingen gebeurd. Maar ik kreeg geen nachtmerries na het lezen van HEX. Het hielp misschien wel dat ik het boek alleen overdag las. Het ging goed tot ik driehonderd bladzijdes had gelezen. Ik hoefde nog maar zo’n vijftig bladzijdes tot het boek uit was. En toen begon alle ellende. Alles wat ik ooit over de hel, pest en middeleeuwse straffen had kunnen voorstellen kwam voor en werd alsmaar erger en erger. Sterker nog: ik moet nu nog tien bladzijdes lezen, heb de laatste twee wel al gelezen, maar ik kan echt niet meer. Het is een en al narigheid en gewoon vies wat er beschreven wordt. Zeker te vergelijken met gore horrorfilms waarin pestbuilen en levende lijken in voorkomen.

Aanrader? Ik weet het niet

HEX vond ik echt een heel goed boek om te lezen, tot ik bij de laatste vijftig bladzijdes belandde. Ik weet dus ook niet zo goed wat ik van het boek moet vinden. Het grootste gedeelte is prima te lezen en wel spannend. Maar ik houd echt niet van verhalen waar het ene bovennatuurlijke nare de andere gruwelijkheid aflost. Daarom raad ik dit boek alleen aan mensen aan als zij wel into vieze horrorverhalen zijn.

Ben jij een horrorfan?

5 Reacties

 1. december 13, 2019 / 4:26 pm

  Oei, ik sla dit soort boeken over hoor. Dapper dat je die laatste twee pagina’s al las…

 2. december 13, 2019 / 11:02 pm

  Grappig dat je het boek niet eng bond, ik werd er echt doods- en doodsbang van! Zelfs al las ik het vaak overdag 😉 wist je trouwens dat het boek verschillende eindes heeft? Ik denk dat jij de eerste hebt gelezen. Ik heb zelf de tweede gelezen, maar die vond ik ook niet supersterk. Terwijl ik de rest van het boek wel heeel vet, origineel en eng vond! Echt een van mijn favoriete boeken die ik de afgelopen jaren heb gelezen (ondanks het einde)

  • Mevrouw Marloes
   Auteur
   december 13, 2019 / 11:04 pm

   Oooh, ik wist niet dat het boek twee eindes heeft! Dan ben ik benieuwd naar het andere einde 😱 In dit einde was het echt een grote hel met alleen maar gore stukken. Ik vond inderdaad het grootste gedeelte van het boek wel goed, maar dat laatste stuk was echt smerig.

 3. december 14, 2019 / 2:54 pm

  Ik sla dit boek denk ik even over. Ik heb wel gehoord dat er ook een versie moet zijn met een minder horror einde. Misschien dat ik die aandurf, maar daar ga ik eerst maar is een review van zoeken.

  • Mevrouw Marloes
   Auteur
   december 15, 2019 / 10:57 am

   Haha, dat snap ik! Ik ben wel heel benieuwd nu naar het boek met de andere versie. Daar ga ik ook eens naar zoeken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.