Paulien Cornelisse – Taal voor de leuk

Taal voor de leuk neemt je mee in de gedachtes en onderzoeken van schrijfster Paulien Cornelisse. Wist jij dat het woord ‘nice’ vroeger helemaal niet zo nice was als de betekenis die het woord nu heeft? Deze betekenis is pas aan het eind van de achttiende eeuw aan het woord gekoppeld. Oorspronkelijk betekende het ‘dom’. En het scheelde niks of we zouden elkaar aan de telefoon begroeten met ‘ahoy’ in plaats van ‘hallo’. Eigenlijk best jammer dat we die begroeting niet gebruiken. Dat vind ik namelijk een veel leuker woord.

Als je op je telefoon je pincode goed hebt ingetoetst krijg je de melding: PINCODE OK. Wat zuinig klinkt dat. PINCODE FANTASTISCH. Dat zou er moeten staan.

Wonderen der taal

Het duurde even voor ik dit boek eindelijk las. Er zijn nog zoveel boeken die op mijn to-be-readlijst staan. Dit jaar kocht mijn oma, op aanraden van mij, ‘Taal voor de leuk’ tijdens de Boekenweek. Ik was al een lange tijd benieuwd naar het boek en aangezien wij allebei taalfanaten zijn, leek mij dit boek geschikt om te kopen. Goed, na een paar maanden was ik eindelijk toe aan deze korte verhalen. Dat is meteen iets wat ik fijn vind aan het boek: het zijn korte verhalen, columns, van maximaal twee pagina’s lang. Zo kun je steeds kort (of natuurlijk aan één stuk door) lezen over verschillende gekke dingen die in de Nederlandse taal voorkomen.

De lijst met boeken die ik dit jaar gelezen heb, is hier te vinden.

Wat mij keer op keer verbaast is dat er zoveel rariteiten in onze taal bestaan, zonder dat het ons (of in ieder geval: mij) opvalt. Dat vind ik het leuke aan dit boek, ik leer veel over de taal en dit gebeurt op een laagdrempelige en humoristische manier.

Het is niet altijd makkelijk om er goed voor te gaan zitten met een boek op bed.

Heul leuk boe-hoek

In de trein, op straat, liggend op de bank of in bed: dit boek vol taalfeiten heb ik op veel plekken gelezen. En wat heb ik vaak hardop gelachen (tot ergernis van sommige treinreizigers). Dit boek raad ik iedereen aan om te lezen. Het is niet alleen geschikt voor liefhebbers van taalkunde, maar voor iedereen die de Nederlandse taal beheerst (of aan het leren is). Wauwwauwwauw. Ik beloof dat je een heel leuke tijd tegemoet gaat als je begint aan deze schrijfsels van Pauline Cornelisse. Nu moet ik snel ‘Taal voor de leuk’ en ‘En dan nog iets’ ergens vandaan toveren, want die boeken heb ik ook nog niet gelezen.

Dit boek krijgt van mij een 9!
Het is te koop bij bol.com als: e-book, paperback en dwarsligger. Klik hier om het boek te kopen. (Of koop het bij de lokale boekhandel!)

Liefs,
Marloes

7 Reacties

 1. november 14, 2019 / 5:07 am

  Hier nog een echte taalfanaat. Klinkt superleuk!

 2. november 14, 2019 / 8:29 am

  Ik vond het ook echt een super leuk boek!

 3. november 14, 2019 / 9:38 am

  Echt een top boek is dit. Paulien is hem nu als podcast aan het delen bij wijze van luisterboek en dan ga ik hem zeker nog eens luisteren.

 4. november 14, 2019 / 4:09 pm

  Ik heb dit boek een tijdje terug cadeau gegeven aan mijn schoonzusje, zij vond het echt geweldig!

 5. november 15, 2019 / 8:23 am

  Ja een heel leuk boek! Ook van haar boeken ‘Taal is zeg maar echt mijn ding’ en ‘ En dan nog iets’ waren genieten!

 6. november 21, 2019 / 7:02 pm

  Echt een leuk boek is dit hè?! Ik moet het laatste stuk van het boek nog lezen, maar vond het begin al ontzettend leuk en interessant. Ik ben ook echt zo’n taalliefhebber die volop van dit soort boeken kan genieten. Ik moest wel lachen om je niet helemaal goed gelukte foto trouwens. Dat is precies wat ook mij met een zelfontspanner zou kunnen overkomen 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.