Theevraag #9 | Welke taal zou jij willen leren?

Het is tijd voor de allereerste theevraag van 2018! Misschien dat ik wat eerder een vraag had moeten beantwoorden, maar ik heb eerst lekker genoten van mijn vakantie. Mijn blog stond dus even aan de kant. Nu zijn mijn tentamens in zicht, dus dat betekent dat er genoeg tijd is om studie-ontwijkendgedrag te vertonen. Ik zit nu weer met een lekker kopje thee op de bank, de radio aan en er ligt een deken om mij heen.

Al van kleins af aan vind ik lezen en schrijven leuk. Toen ik nog op de basisschool zat deed ik niets liever dan de hele dag opdrachten maken uit de taalboeken die er waren. Rekenen liet ik zo veel mogelijk links liggen.  Het was voor mij toen al duidelijk dat ik later iets met de Nederlandse taal wilde doen. Docent worden wilde ik ab-so-luut niet, dat is nu wel anders, haha!

Na de basisschool, ging ik (uiteraard) naar de middelbare school. In de eerste klas kreeg ik onder andere Nederlands, Engels en Frans. Heerlijk vond ik het om bij de ‘vreemde talen’ woordjes te stampen, dit kon ik namelijk ook goed. In de tweede klas kreeg ik ook Duits erbij, wat ertoe leidde dat ik dus in vier talen les kreeg. Ik weet zeker dat als je op de middelbare school, net zoals tientallen jaren geleden, kon kiezen tussen alpha of bèta (in plaats van alle profielen), ik sowieso voor alpha was gegaan. Maar goed, dat kan in deze tijd niet, dus koos ik cultuur en maatschappij. Sommige mensen noemen dat een pretpakket, maar geloof mij, als je slecht bent in talen is de pret ver te zoeken. Uiteindelijk heb ik eindexamen gedaan in die vier talen, wiskunde a en uiteraard nog wat vakken. Na de middelbare school begon ik aan de School voor Journalistiek. Die studie vond ik niet erg leuk en nu zit ik al in mijn derde jaar van de lerarenopleiding Nederlands.

Ik heb altijd gezegd dat ik graag Grieks zou willen leren, zodat ik met mijn Griekse familie zou kunnen praten (die spreken niet allemaal Engels). Helaas laat de Volksuniversiteit alleen meerderjarigen toe, anders had ik die taal al op de basisschool geleerd. Nu heb ik daar geen tijd voor. Talen als Spaans en Italiaans lijken me ook heel leuk om goed te kunnen spreken. Op de hogeschool heb ik twee keer tien weken een cursus Spaans kunnen volgen. En een Scandinavische taal trekt mij ook wel aan.

Genoeg talen die ik nog zou willen leren. Er zijn van die apps waar je talen mee kan leren, maar het leukst lijkt het mij om na mijn studie een taalcursus op de Volksuniversiteit te volgen. Dan ga je er toch wat meer mee aan de slag. Het is nog wel de kunst om zo’n taal niet te verleren. Van Frans en Duits kan ik mij namelijk vrij weinig meer goed herinneren, omdat ik het nauwelijks spreek. Als ik op vakantie ga, neem ik meestal wel een woordenboek mee. En met handgebaren erbij red ik mezelf wel.

Welke taal zou jij willen leren?

X Marloes

9 Reacties

 1. januari 15, 2018 / 6:07 pm

  Om eerlijk te zijn vind ik een taal leren niet heel leuk om te doen, maar als ik dan iets moet kiezen zou het Engels zijn. Lijkt me heerlijk om dat helemaal perfect te kunnen spreken.

  • Mevrouw Marloes
   Auteur
   januari 16, 2018 / 2:02 pm

   Engels zou ik ook nog wel beter willen spreken. Ik kan het wel, maar af en toe denk ik ‘jeetje, ik heb echt zo’n Nederlands accent als ik Engels praat’, hihi.

 2. januari 15, 2018 / 7:03 pm

  Ik zou graag meer talen spreken maar heb geen talen knobbel. Engels is het wel, Duits kan ik een beetje verstaan. Italiaans, Duits en Frans zou ik graag willen spreken, lijkt me zo handig als je goed bent in je talen!

  • Mevrouw Marloes
   Auteur
   januari 16, 2018 / 2:03 pm

   Ai, dan gaat het misschien ook lastiger. Ik heb inderdaad het geluk dat ik goed ben in het leren van talen 🙂 Dan heb je ook meer plezier in het leren ervan.

 3. januari 15, 2018 / 10:44 pm

  Ik zou eigenlijk vooral graag mijn Frans beter onderhouden. Vroeger kon ik dat echt heel goed, tegenwoordig al een stuk minder. Het hangt er ook gewoon echt vanaf: soms kan ik bij wijze van spreken de Franse Van Dale aframmelen en soms kan ik met moeite op mijn naam komen. Ik woon in Brussel en kan de basis dus echt wel, maar ik zou het graag terug beter kunnen, zoals vroeger!

  • Mevrouw Marloes
   Auteur
   januari 16, 2018 / 2:04 pm

   Zonde dat je het nu minder goed spreekt dan vroeger. Frans is ook echt een mooie taal als je dat vloeiend kan spreken!

 4. januari 16, 2018 / 4:01 pm

  Ik zou wel graag Spaans willen spreken. Of Chinees dat lijkt me ook tof. Zeker als dan ineens een blanke blonde meid Chinees spreekt haha.
  Ik ben wel eens begonnen aan een cursus Spaans in de auto toen ik voor mijn werk veel moest reizen, maar had toch niet de motivatie om het bij te houden helaas.

 5. januari 16, 2018 / 5:46 pm

  Ik zou ontzettend graag Spaans willen leren, kan al wel wat basis woorden en zinnen, maar ben er nog lang niet. Ben nog op zoek naar een goede/fijne cursus in de buurt.

 6. januari 16, 2018 / 9:14 pm

  Ik zou heel graag Arabisch of Turks willen kunnen. Anders Chinees of Japans, gewoon omdat het echt totaal anders is dan Nederlands, Engels en Duits. Daarbij zie ik die talen ook steeds vaker op internet, lijkt me leuk om dan te weten wat er staat. Iets dichter bij huis vind ik Spaans een heel erg mooie taal, dat klinkt ook leuk als je boos bent :’)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.