Theevraag #5 | Lukt het jou om een dag je telefoon uit te zetten?

Mijn eerste telefoon kreeg ik toen ik tien jaar oud was. Iets te jong misschien, maar ik kreeg deze toen ik een keer niet thuiskwam op het afgesproken tijdstip. Ergens in mijn woonwijk had ik een verjaardagsfeest en veel later kwam ik thuis. Nou woon ik niet in de veiligste en geweldigste wijk, dus mijn moeder heeft toen een paar uur in stress gezeten. Toen kreeg ik dus een mobiele telefoon die ik altijd bij mij moest houden.

In die tijd en ook de jaren erna, had ik meestal wel een mobiel op zak. Met mijn beltegoed deed ik weinig, behalve af en toe een sms’je versturen. Anders zou mijn beltegoed namelijk komen te vervallen (best raar toch?). Mijn eerste ‘smartphone’ is de Samsung Star geweest (de voorloper van alle andere Samsung S’en). Hier kon je niet zoveel anders mee dan met zo’n klepmobieltje of uitschuiftelefoontje. Lang heb ik vrijwel zonder mobiele telefoon gedaan.

Tot iedereen een smartphone had…

Nu gebruik ik dagelijks mijn telefoon. Appen, Facebooken, foto’s maken, bloggen, blogs lezen, films kijken, muziek luisteren, enzovoort. Ik doe het allemaal. Mensen zijn van mij gewend en verwachten van mij dat ik binnen een uur antwoord geef op een berichtje. Als ik dit niet doe, sturen ze vaak al een wat paniekerige bericht met of er iets aan de hand is en waar ik ben. Ook voor mijn opleiding en mijn stage heb ik mijn mobiel nodig. Zo ongeveer alles wordt via dat ding besproken.

Af en toe vind ik het dan ook fijn om mijn mobiel uit te zetten. Dit gebeurt meestal als ik op vakantie ben/vakantie heb. In april heb ik een mooie camera gekocht, dus voor de foto’s heb ik mijn mobiel ook niet nodig. Ik merk dat ik veel meer ontspan en veel meer gedaan krijg op de dagen dat ik geen mobiele telefoon gebruik. Heel relaxed is dat. Op doordeweekse dagen kan ik dit eigenlijk gewoon niet doen, omdat ik anders ook belangrijke dingen mis.

Wel betrap ik mezelf erop dat ik veel te vaak onnodig op mijn mobiel kijk. Dit zou ik minder vaak moeten doen. Ik wil het eigenlijk voortaan ook een beetje bijhouden hoevaak ik op mijn telefoon kijk en hiermee gaan minderen. Ik geloof namelijk echt dat dit ook beter voor mezelf is en ik hierdoor wat rustiger word.

Lukt het jou om een dag je telefoon uit te zetten?

X Marloes

11 Reacties

 1. november 30, 2017 / 9:46 am

  Ik heb het inderdaad ook op Bali gehad; gewoon bijna de hele dag zonder wifi of internet vond ik echt al een hele openbaring! Ik gebruikte hem soms wel voor foto’s maar ik kan hem als ik thuis ben ook de hele dag laten liggen. Alleen nu ben ik dan wel weer heel veel bezig met Instagram; dus al die meldingen daarvan overspoelen mij soms wel een beetje!

  Een avondje netflixen of spelletjes met familie vind ik dan ook al heel fijn; en dan laat ik mijn telefoon lekker links liggen! Zoals vanavond met Expeditie Robinson!TOTALE FOCUS IS DAARBIJ NODIG! hihihihi

  Liefsss

  • Mevrouw Marloes
   Auteur
   november 30, 2017 / 9:53 pm

   Hahaha die Instagrammeldingen heb ik lekker uitgeschakeld, waardoor ik soms zelfs vergeet dat ik een foto heb gepost!

   Oeh, Expeditie! Snap helemaal dat je daar totale focus bij nodig hebt, hihihi! Liefs xx

 2. november 30, 2017 / 1:13 pm

  Als ik echt geen wi-fi heb, kan ik echt supergoed zonder. Maar zodra er wel wi-fi is, zet ik die ook echt altijd op en verspil ik veel te veel tijd aan dat ding, haha!

  • Mevrouw Marloes
   Auteur
   november 30, 2017 / 9:54 pm

   Zonde he, als je er zo over nadenkt wat voor tijd je eigenlijk allemaal verspilt 😱

 3. november 30, 2017 / 7:38 pm

  Ik ben ook redelijk verslaafd en kijk er ZO vaak op een dag op. Ik schrik altijd van die reclame spotjes waarin ze zeggen dat we 245x ofzo per dag op onze telefoon kijken, want ik denk dat het ook echt waar is haha. Maar toch kan ik redelijk goed zonder hoor! Als ik hem eens vergeet thuis voel ik niet alsof ik iets “mis”.

  Tip als je wat wil minderen: Laat in het weekend je telefoon eens in je slaapkamer liggen of in je tas zitten. En andersom, als je gaat slapen laat je hem in de woonkamer liggen.Als die niet binnen handbereik ligt scheelt al heel veel.

  • Mevrouw Marloes
   Auteur
   november 30, 2017 / 9:55 pm

   Ik geloof ook ‘graag’ dat ik zo vaak op mijn telefoon kijk, hihi. Als ik ga slapen schakel ik altijd mijn wifi uit, zodat ik geen geluidjes of lichtjes hoor en zie. Dat helpt mij ook echt! Die andere tips van je zijn ook erg fijn 😄

 4. december 1, 2017 / 12:08 am

  Om antwoord te geven op de titel: ik denk het niet! Maar dat is toch erg?! Op vakantie wel, maar hier in NL de telefoon in het weekend een dagje uitzetten vind ik lastig…

  Ik kijk er ook onnodig veel op. En wat ik superirritant van mezelf vind is dat wanneer ik bijvoorbeeld mijn banksaldo wil checken, ik een whatsappje zie (heb daar de meldingen ook van uitgezet, vond ik te onrustig) en dat ik dan na een half uur denk “oh wacht effe, ik moest mijn saldo checken” hahaha!

  Er is een app (wéér eentje erbij hahaha) die bijhoudt hoeveel tijd je spendeert aan het kijken op je telefoon. Ik hoor van veel mensen dat het resultaat best shocking is…

  Zullen we ‘m samen even ‘weggooien’ voor een weekendje? Hihihi!

  Liefs!

  • Mevrouw Marloes
   Auteur
   december 1, 2017 / 1:33 pm

   Naar die app ben ik heel benieuwd! Ik heb ook wel eens een app gehad, waarin je dan moest aangeven hoe lang je je mobiel niet wilde gebruiken. Als je die tijd volhield, groeide er een boompje in je tuin en als je je mobiel wel aanraakte, had je een dode boom in je tuin. Dat gaf me ook wel motivatie.

   Ik ben er helemaal voor om onze mobiel samen even een weekendje ‘weg te gooien’ hihi 😄

   Liefs xxx

 5. december 3, 2017 / 8:47 pm

  Je blog zet mij aan het denken.
  Zelf kijk ik ook veel te vaak. En dat irriteert mij. Ik heb inmiddels van een aantal groepsapps het geluid uitgezet. Ik heb diverse andere aanpassingen gedaan waardoor ik pas berichten zie op het moment dat ik de app open. Geen geplingel meer waardoor ik afgeleid wordt. Misschien moet ik eens met je mee doen en hem helemaal uitzetten.

 6. december 4, 2017 / 3:24 pm

  Ik vind inderdaad dat ik mijn telefoon veel te veel gebruik, heb er wel een app op staan die bijhoud hoeveel minuten ik aan mijn telefoon besteed en waaraan, maar nog steeds zit ik gemiddeld rond de 2 uur per dag. Op zondag houd ik mijn telefoon altijd uit, ik hou de zondag als een rustdag en daar heb ik mijn telefoon niet bij nodig. Als maatregel heb ik Instagram van mijn telefoon af gegooid. Kijk nu af en toe via internet. Voor mijn blog gebruik ik wel Instagram, dus ga nog bedenken wat daarin handig is. Volgens mij is er wel een site waar je Instagram posts kan inplannen. Ga daar eens naar op zoek.

  • Mevrouw Marloes
   Auteur
   december 4, 2017 / 11:53 pm

   Goed zeg, dat je daar zo bewust mee bezig bent! Zo’n app moet ik ook gaan installeren. Apps verwijderen scheelt inderdaad een hoop afleiding.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.