Studiekeuze deel 4 | Studentenverenigingen: lid worden of niet?

Het is alweer een paar maanden geleden dat ik een blogpost schreef over studiekeuzes. Deze weken zijn er examens en het leek mij leuk om over iets te schrijven dat bij de studententijd komt kijken: studentenverenigingen. Over dit onderwerp zijn voorstanders en tegenstanders. Er zijn veel studenten die ergens lid zijn, maar ook een hele hoop die geen lid zijn. Wat is een studentenvereniging eigenlijk en hoe kijk ik er tegenaan?

Studentenvereniging: wat is dat?

Ik heb al eens eerder een korte uitleg geschreven over studentenverenigingen, dus het kan zijn dat je dit al bekend voorkomt. Door heel Nederland (en in andere landen) zijn er studentenverenigingen. Bij deze vereniging zijn mensen van verschillende leeftijden, studies en studiejaren lid. Een studentenvereniging zorgt ervoor dat je in contact komt met andere studenten. Er zijn studentenverenigingen met ontgroeningen, maar ook studentenverenigingen zonder ontgroening. Vaak worden mensen lid bij een vereniging als zij gaan studeren in een stad waar zij niet vandaan komen. Op die manier maak je namelijk erg snel en makkelijk nieuwe vrienden.

Mijn ervaring

In 2016 ben ik lid geworden van een studentenvereniging. Dit was in het tweede jaar van mijn huidige studie. Ik ben niet lid geworden omdat ik in een nieuwe stad ging wonen (ik kom uit Rotterdam en studeer hier ook). Verhalen van familieleden maakten mij erg enthousiast om bij zo’n vereniging lid te worden. Zij vertelden namelijk zulke leuke verhalen en hebben nog steeds contact met mensen uit hun studententijd. ‘Dat wil ik ook!’, dacht ik. In Rotterdam kunnen hbo’ers sinds 2014 niet meer meedoen aan de introductieweek voor studenten. Hierdoor zijn verenigingen minder bekend bij studenten van de hogeschool en worden zij ook minder snel ergens lid (aangezien hbo’ers minder bekend raken met studentenverenigingen). Ik heb op internet toen rondgekeken en uiteindelijk gemaild of ik een rondleiding ergens kon krijgen. En zo vond ik de vereniging waar ik nu nog lid ben. Mijn vereniging heeft geen ontgroening, maar een introductiekamp. Ik heb zoveel leuke mensen ontmoet en vrienden gemaakt sinds ik hier lid ben. Als er ruimte voor is (tussen mijn stage- en studieactiviteiten door) ga ik ook graag naar de vereniging.

Toegevoegde waarde

Mijn mening is dat lid worden bij een studentenvereniging (of studievereniging (een vereniging die aan je studie verbonden is)) zeker van meerwaarde kan zijn. Je bent maar Ć©Ć©n keer jong en hoe leuk is het om andere studenten te ontmoeten? Het leuke vind ik eraan dat je van heel veel verschillende studies en leeftijden mensen leert kennen. Die had je anders nooit leren kennen. Ook als je gaat studeren in de stad waar je al woont, is het nog hartstikke leuk om lid te worden. Je beleeft je studententijd dan toch op een andere manier dan wanneer je dit niet zou doen.

EĆ©n puntje van aandacht: mbo’ers kunnen over het algemeen geen lid worden bij studentenverenigingen. Heel soms wordt er een uitzondering gemaakt, als je bijvoorbeeld in het laatste jaar zit van je opleiding en daarna doorgaat met een hbo-opleiding. Het is ook nog niet ‘zo lang’ (ik schat zo’n dertig jaar) dat studenten van een hbo-opleiding lid mogen worden. Misschien dat dit in de toekomst ook voor mbo’ers zo zal zijn.

Alle toekomstige (en huidige studenten trouwens ook) raad ik aan lekker mee te doen met de introductieweek voor studenten. Deze vindt meestal aan het eind van de zomervakantie plaats. Dan kun je altijd nog beslissen of je ergens lid wordt.

Om een beetje in de examen-mood te blijven: wat is jouw beste tip om examens/tentamens door te komen?

X Marloes

6 Reacties

 1. mei 15, 2018 / 6:43 pm

  Ik heb nooit voltijd gestudeerd, maar anders was ik zeker lid geworden van een studentenvereniging ja! Die vriendschappen zijn echt vaak voor het leven.
  Examens zijn voor mij gelukkig alweer een tijdje geleden, maar ik vond het altijd fijn om vroeg uit bed te komen om te studeren. En jezelf belonen. Bijvoorbeeld, na het bestuderen van dit hoofdstuk mag ik even 10 minuutjes op Facebook haha.
  Begin juni heb ik wel met aller-laatste mondeling van mijn hele studie, dus ook ik zal nu weer even in de boeken moeten duiken hihi.

  • Mevrouw Marloes
   Auteur
   mei 17, 2018 / 10:18 am

   Jammer dat je nooit voltijd hebt gestudeerd!
   Goede tips voor tijdens de eindexamens, maar ook voor tijdens tentamens šŸ˜‰ Ooh, spannend. Heel veel succes alvast!

 2. mei 16, 2018 / 8:14 pm

  Oh nee, ik heb altijd een soort aversie gehad tegen studentenverenigingen. Ik studeerde in Utrecht. En daar word je dood gegooid met mede studenten die lid waren. Een klasgenoot gooide over ’tje’ achter en ik werd daar altijd mega chagrijnig van. “Ik ga uit eten met mijn studiegenootje. Ik dronk een biertje met mijn huisgenootje. Vandaag ga ik even een wijntje drinken met mijn vriendinnetje.” En hield ook altijd complete monologen waarom je lid zou moeten worden en wat je wel niet miste als je geen lid was. Ik weet zeker dat ik niets heb gemist. Ik heb niets met groepen en ik drink geen alcohol. En dan ga je je toch snel minder vermaken in zo’n vereniging šŸ™‚

  • Mevrouw Marloes
   Auteur
   mei 17, 2018 / 10:21 am

   Hahaha, ik snap best dat je daar gek van werd! Ik had het wel gemist als ik geen lid was geworden, omdat ik er al zolang naar uitkeek om bij een studentenvereniging te gaan. Maar gelukkig heb jij het niet gemist šŸ™‚ Student-zijn kan natuurlijk ook prima zonder.

 3. mei 17, 2018 / 3:48 pm

  Klinkt ontzettend leuk. Alleen toentertijd had ik er geen behoefte aan. Ik heb ook in Rotterdam gestudeerd en woonde niet op kamers. Ik ging iedere dag heen en weer met bus, trein en metro en was blij als ik gewoon thuis was haha.

 4. mei 28, 2018 / 7:31 am

  Klinkt erg leuk! Gaaf dat jij het zo gezellig vindt. Rotterdam lijkt mij een leuke stad om te studeren šŸ™‚

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.