Studiekeuze deel 3: hoe maak je een keuze?

Aangezien de maand oktober alweer een tijd bezig is, vind ik het tijd voor een artikel over hoe ik mijn studiekeuze heb gemaakt. Rond deze periode zijn de eerste open dagen op de hogescholen en universiteiten. Het maken van een keuze voor een opleiding is lastig. Daarom lijkt het mij leuk om de komende weken op de maandag een artikel te schrijven over het onderwerp ‘studiekeuze’. Eerst schreef ik over mijn verkeerde keuze, daarna over een goede studiekeuze. Vandaag de laatste post in deze reeks, met het onderwerp ‘studiekeuze: hoe maak je die?’.

Aangezien ik twee keer een keuze heb moeten maken voor een studie, heb ik wel wat ervaringen met het oriënteren voor je een keuze maakt. Daarom in deze post een aantal tips waar ik wat aan heb gehad toen ik een opleiding moest kiezen.

 1. Begin op tijd
  De beste tip is om op tijd te beginnen met het oriënteren. Eigenlijk moet je al in de derde klas een beetje bedacht hebben wat je na de middelbare school wilt gaan doen. Je moet namelijk een vakkenpakket kiezen die op jouw toekomstige opleiding aansluit. Bij sommige opleidingen is een bepaald vakkenpakket namelijk vereist.
 2. Bezoek zoveel mogelijk open dagen
  Zo kun je namelijk bij alle opleidingen kijken die jou interessant lijken. Het is helemaal niet raar om al in de vierde klas open dagen te bezoeken en informatie in te winnen. Op die manier hoef jij niet op het laatste moment nog vijf open dagen te bezoeken. Ik heb zelf denk ik ongeveer zeven open dagen bezocht. Ik vond open dagen ook altijd heel leuk om te bezoeken. Zo kon ik in gesprek gaan met docenten en studenten van de opleiding en een beeld vormen van een bepaalde studie. Let wel op dat open dagen de studies altijd honderd keer leuker neerzetten dan dat ze in werkelijkheid zijn. Als er koekjes en koffie in elk lokaal staan, moet je je hier alvast niet op verheugen voor wanneer je er gaat studeren.
 3. Geef je op voor lesdagen
  Bij sommige opleidingen kun je je opgeven voor lesdagen. Zo kun je een aantal lessen volgen die je ook kan verwachten wanneer je de studie gaat volgen. Op zo’n lesdag kun je al een wat realistischer beeld vormen van een opleiding. Ook zou je aan vrienden kunnen vragen of je een dag met ze mee mag lopen. Vaak (als je vriend/vriendin toestemming aan de docenten van de desbetreffende dag vraagt) mag dit wel. Dan kijk je een dag mee en maak je de sfeer op een normale schooldag mee.
 4. Praat
  Wat mij uiteindelijk het meest heeft geholpen, is het in gesprek gaan met familie en vrienden. Ik heb gesprekken gevoerd over hoe zij hun keuzes hadden gemaakt, gevraagd welke studie zij bij mij vonden passen en verteld welke studies mij wel leuk leken. Zo kun je de eerlijke mening van anderen horen. Ik vond dit heel fijn, want zo kon ik ook mijn twijfels kwijt tijdens het maken van mijn keuze.

En uiteindelijk moet je gewoon de knoop doorhakken. Er zijn zoveel mensen die zijn begonnen met een studie, maar die uiteindelijk niet afmaken. Meestal begin je rond je achttiende studeren en feit blijft dat dit gewoon een jonge leeftijd is om al zo’n belangrijke keuze te kunnen maken.

Hoe heb jij je studiekeuze gemaakt? /Welke open dagen ga jij bezoeken?

X Marloes

20 Reacties

 1. oktober 30, 2017 / 8:40 am

  Fijn artikel zeg. Ik studeer niet meer maar dit zijn wel onwijs handige tips. Ik denk dat ik de meeste ook daadwerkelijk gedaan heb bij het maken van mijn keuze haha.

  • Mevrouw Marloes
   Auteur
   oktober 30, 2017 / 8:53 am

   Dankje! Wat heb je gestudeerd? 🙂

 2. oktober 30, 2017 / 9:47 am

  Mijn eerste studiekeuze moest ik maken op mijn 15e. Ik vind dat echt absurd jong. Ik was toen na een jaar gestopt, haha. Een andere opleiding gedaan die wel leuk was, maar waarvan ik wist dat ik er niet in verder wilde. Vervolgens naar het hbo, derde studiekeuze dus al. Inmiddels ben ik bijna klaar en twijfel ik af en toe nog steeds of ik de juiste keuze heb gemaakt. Binnenkort ga ik lekker aan het werk en dan zie ik wel waar ik uitkom. Uiteindelijk kom je er pas achter of het bij je past als je het echt doet. Maar inderdaad, met een goede voorbereiding kom je ook erg ver!

  • Mevrouw Marloes
   Auteur
   oktober 30, 2017 / 6:47 pm

   En ik vond mij met mijn 17 jaar al jong, hahah! 15 is nog jonger, jeetje. Inderdaad, uiteindelijk kom je er pas achter als je echt aan het werk bent. Daarom ben ik ook zo blij dat ik mijn gehele studie stageloop, zodat ik al veel ervaring op kan doen en kan kijken of ik het echt leuk vind.

 3. oktober 30, 2017 / 5:40 pm

  Wat fijn om te horen dat je nu qua opleiding echt op je plek zit! Zelf heb ik ook een verkeerde studiekeuze gemaakt, maar gelukkig was ik nog net op tijd om te wisselen. Het heeft alleen best wel even geduurd voordat ik helemaal gewend was en mijn switch kon accepteren, maar uiteindelijk voelde ik me na een tijdje ook helemaal op mijn plek. Achteraf kan ik zeggen dat open dagen en op tijd beginnen met je oriënteren inderdaad echt heel belangrijk zijn. Maar laat je, zoals jij ook zegt, niet te veel leiden door de mooie verhalen op een open dag. Ik kreeg bij de open dag die ik bijwoonde ook een heel vertekend beeld van de opleiding waarvoor ik me na mijn switch heb uitgeschreven.

  • Mevrouw Marloes
   Auteur
   oktober 30, 2017 / 6:51 pm

   Stom zeg dat ze bij jou op de open dag zo’n vertekend beeld gaven, waardoor je je hebt uitgeschreven bij je opleiding. Het is helaas wel iets waar veel mensen zich door laten leiden. En eerlijk is eerlijk, als een open dag super leuk is, dan is het moeilijk niet de keuze voor de desbetreffende opleiding te maken. Dat het bij jou ook lang duurde, voordat je je switch accepteerde, is heel herkenbaar voor mij! Gelukkig voelde jij je ook op een gegeven moment op je plek.:)

 4. oktober 31, 2017 / 9:39 am

  Leuk artikel! Fijn om te horen dat je precies op je plek zit. Ik heb direct de goede studie gekozen, en werk nu al 10 jaar erin. Super fijn om echt profijt te hebben van deze studie. Daarnaast worden er genoeg cursussen nog aangeboden op mijn werk.

  • Mevrouw Marloes
   Auteur
   oktober 31, 2017 / 12:21 pm

   Dankje! Super fijn dat jij wel meteen op je plek zat. Het lijkt mij ook echt leuk om later, als ik klaar ben met m’n studie, cursussen te volgen over het onderwijs en weet ik veel wat nog meer.

 5. oktober 31, 2017 / 12:00 pm

  Leuk! In mijn tijd (oeps, wat klinkt dat oud!!) werd er op onze school niet zo gek veel aandacht aan studiekeuze besteed. Met als gevolg dat ik nu een opleiding heb gedaan (en in een vak terecht gekomen ben) die niet mijn eerste keuze was.

  De dochter van mijn vriend doet nu het Mediacollege en als ik hoor wat voor supergave lessen ze allemaal heeft ben ik echt zó jaloers! Maar ik denk dat er sowieso veel meer leukere opleidingen zijn dan twintig jaar geleden. Mooie tijd om te studeren dus! 😉

  • Mevrouw Marloes
   Auteur
   oktober 31, 2017 / 12:26 pm

   Eigenlijk echt stom, dat je doordat er weinig aandacht werd besteed aan studiekeuze, je in het verkeerde vak terecht bent gekomen. Het is zo belangrijk dat scholen hier veel aandacht aan besteden! Ik weet ook nog dat mijn basisschool alleen maar naar vmbo-scholen ging en zich daar alleen maar op richtte. Als ik niet zelf was gaan kijken toen, was ik misschien ook op een verkeerde school beland (niet echt een studiekeuze, maar ook een belangrijke schoolkeuze!)

   Het Mediacollege lijkt mij ook heel tof! We hebben natuurlijk ook geluk met al die technologie, die al dat soort opleidingen mogelijk maakt 🙂

 6. oktober 31, 2017 / 4:24 pm

  Fijn dat je nu wel een goede keuze hebt gemaakt! Achteraf denk ik wel eens ‘had ik de studie maar nooit gedaan’. Ik ben na het mbo, logopedie gaan studeren. Was interessant maar achteraf vond ik de meeste vakken niet leuk/interessant en heb het best zwaar gehad. Ook het werk bleek niet bij mij te passen. Maar soms kom je daar pas achter als het eenmaal doet. Uiteindelijk ben ik goed terechtgekomen hoor 😉

  • Mevrouw Marloes
   Auteur
   november 1, 2017 / 6:16 am

   Ja! Uiteindelijk leer je natuurlijk ook wel van alle ‘fouten’. Gelukkig dat je goed terecht bent gekomen! En volgens mij doe jij nu hartstikke leuk en interessant werk. 🙂

 7. oktober 31, 2017 / 8:56 pm

  Een studiekeuze maken is echt ontzettend moeilijk. Ik zelf heb keer op keer de verkeerde gemaakt en daardoor gestopt met school. Volgend jaar ga ik waarschijnlijk weer beginnen dus bedankt voor de tips!

  • Mevrouw Marloes
   Auteur
   november 1, 2017 / 6:17 am

   Wat vervelend! Goed dat je toch waarschijnlijk opnieuw gaat beginnen. Welke opleiding ga je volgen? 🙂

 8. november 4, 2017 / 6:24 pm

  Wat een fijn artikel! Ik zit ook nog te denken voor een andere opleiding.

  • Mevrouw Marloes
   Auteur
   november 4, 2017 / 8:53 pm

   Dankje! Weet je al in welke richting je een andere opleiding wil doen?

 9. november 11, 2017 / 6:39 pm

  Ik heb daar ook echt zo lang over getwijfeld 🙂 Ik heb uiteindelijk een bachelor gekozen die goed aansloot bij wat ik wilde en waar ik goed in was (taal-en letterkunde). Ik heb dan wel beslist om de master daarvan niet meer af te maken omdat ik besefte dat die niet erg werkgericht was en ik niet echt nog een master wilde doen daarna. Daarom heb ik een communicatiemaster gekozen, wat een prima voorbereiding was op de job die ik nu doe 🙂

  • Mevrouw Marloes
   Auteur
   november 11, 2017 / 8:26 pm

   Oooh, taal- en letterkunde lijkt mij ook heel leuk zeg! Gelukkig heb je uiteindelijk ook je juiste master gekozen 🙂

 10. januari 19, 2018 / 9:13 am

  Gelukkig heb ik mijn studiekeuze al gemaakt, nu nog uitvinden of het de juiste was… Dat zie ik in september wel, dan moet ik beginnen, spannend!

  • Mevrouw Marloes
   Auteur
   januari 19, 2018 / 9:31 am

   Wat ga je studeren? 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.