Studiekeuze deel 2: goede keuze

Aangezien de maand oktober alweer een tijd bezig is, vind ik het tijd voor een artikel over hoe ik mijn studiekeuze heb gemaakt. Rond deze periode zijn de eerste open dagen op de hogescholen en universiteiten. Het maken van een keuze voor een opleiding is lastig. Daarom lijkt het mij leuk om de komende weken op de maandag een artikel te schrijven over het onderwerp ‘studiekeuze’. Vorige week schreef ik een artikel over hoe mijn eerste studiekeuze verkeerd uitpakte. Deze week schrijf ik over hoe mijn tweede keuze goed uitpakte. 

Nadat ik was gestopt met mijn opleiding aan de School voor Journalistiek, besloot ik uiteindelijk om aan de lerarenopleiding Nederlands te beginnen. Deze studie zou ik gaan volgen aan de Hogeschool Rotterdam, omdat ik toch al in Rotterdam woonde.

In 2015 begon ik aan de studie (mijn huidige studie dus). Ik leerde over de geschiedenis van de Nederlandse taal, maar kreeg ook vakken als poëzie, drama en presenteren en gesprekstechnieken. Allemaal vakken die er uiteindelijk voor moeten zorgen dat ik een goede docent word. In het eerste jaar heb ik tien weken stage gelopen. Dit was bedoeld als een soort snuffelstage, maar vanaf de tweede week gaf ik al volledige lessen (achterin de klas lessen observeren vond ik na een week saai worden). Het eerste jaar ging mij goed af, ik haalde mijn propedeuse en ging door naar het tweede jaar.

In het tweede jaar moest ik twintig weken stagelopen. Deze twintig weken zijn erg leerzaam voor mij geweest, omdat het een school was waar niet de meest gemotiveerde leerlingen op zitten (maar wel heel leuke leerlingen!). Ook had ik weer vakken, zoals literatuurgeschiedenis, adolescentiepsychologie en grammatica. Niet alle vakken vond ik even leuk, maar het merendeel wel. Met twee herkansingen ging ik door naar mijn derde jaar.

En nu zit ik in het derde jaar van de opleiding. Met tegenslagen en meevallers heb ik het nog steeds naar mijn zin. Ik heb een heel leuke stageplek waar ik het hele jaar door stageloop en de vakken zijn over het algemeen interessant. Na iets meer dan twee jaar kan ik wel zeggen dat ik bij deze opleiding op mijn plek ben. Over twee weken beginnen de tentamens weer, dus dat is weer bikkelen.

Uiteindelijk ben ik toch iets gaan doen waar ik als klein meisje al van droomde: iets met de Nederlandse taal. Schrijven heb ik een aantal jaren geleden ook gedaan op verschillende blogs en doe ik sinds kort weer op dit blog. Het is goed met elkaar te combineren. Zo lang je maar tijd maakt voor de dingen die je leuk vindt om te doen, is studeren redelijk vol te houden 😉

 

Welke opleiding(en) doe jij/wil je gaan doen/heb jij afgerond?

 

X Marloes

6 Reacties

 1. oktober 23, 2017 / 3:18 pm

  Leuk om te lezen! Wat een vakken, zo hé! Fijn is dat hè, het gevoel dat je op de juiste plek zit 🙂 Succes met je tentamens!

  • Mevrouw Marloes
   Auteur
   oktober 23, 2017 / 4:06 pm

   Ja, heel fijn! Die onzekerheid was helemaal niks. Dankje! 🙂

 2. oktober 23, 2017 / 5:39 pm

  Ik ben bachelor voor het secundair onderwijs.
  En nu ben ik een blogcursus aan het volgen, daar krijg ik wel geen diploma van!

  • Mevrouw Marloes
   Auteur
   oktober 23, 2017 / 8:45 pm

   Een blogcursus lijkt me wel gaaf om te doen, zeg!

  • Mevrouw Marloes
   Auteur
   oktober 25, 2017 / 7:25 am

   Dankje! 😀

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.