Studiekeuze deel 1: verkeerde keuze

Aangezien de maand oktober alweer een tijd bezig is, vind ik het tijd voor een artikel over hoe ik mijn studiekeuze heb gemaakt. Rond deze periode zijn de eerste open dagen op de hogescholen en universiteiten. Het maken van een keuze voor een opleiding is lastig. Daarom lijkt het mij leuk om de komende weken op de maandag een artikel te schrijven over het onderwerp ‘studiekeuze’. Met deze week over hoe ik mijn eerste studiekeuze verkeerd uitpakte.

Al van kleins af aan schrijf ik verhalen en gedichten. Ik wist dus ook al heel vroeg dat ik later iets met de Nederlandse taal en schrijven wilde doen. Taal was mijn favoriete vak op de basisschool en ik las wel 20 boeken in een week. Mijn moeder zei toen in een gesprek met mij (ik denk dat ik in groep 4 of zoiets zat) dat misschien de lerarenopleiding Nederlands wel iets voor mij was. Nou, dat wilde ik dus ab-soluut niet doen. Dus toen vertelde mijn moeder dat er ook een school voor journalistiek bestond, in Utrecht. Daar zou ik leren schrijven. Vanaf dat gesprek af aan was dit mijn droomopleiding.

Met die opleiding in gedachten, doorliep ik de basisschool en haalde ik uiteindelijk ook mijn diploma op de havo. In een gesprek met de decaan op mijn middelbare school liet ik weten dat ik mij maar voor één opleiding zou inschrijven: de School voor Journalistiek in Utrecht. De decaan vond het niet slim, maar ik was eigenwijs en schreef me voor deze studie in. Ik slaagde voor de toelatingstoets en na de zomervakantie kon ik aan mijn droomopleiding beginnen.

Het eerste jaar was opgedeeld in vier blokken: een blok ‘Nieuwsbericht’, ‘Tijdschrift’, ‘TV’ en ‘Radio’. Tijdens de eerste twee blokken mochten we lekker veel schrijven. Precies wat ik wilde. Ondertussen leerde ik ook over buitenlands nieuws en andere zaken, als interviews afnemen. Super leuk vond ik dat. Al begonnen in december van dat schooljaar al een beetje mijn twijfels…

De blokken ‘TV’ en ‘Radio’ in de toekomst spraken me namelijk totaal niet aan. Ik wilde gewoon schrijven, geen televisieuitzendingen maken en radioprogramma’s. Na vele gesprekken met mijn moeder, oma en mentor besloot ik uiteindelijk tegen het jaar dat deze opleiding het toch niet voor mij was. Maar ja, wat dan wel? Deze opleiding had ik minstens tien jaar in gedachten gehad. Niks anders leek mij leuk. Ook was ik erg teleurgesteld in mezelf. Tot dan toe ging alles me goed af op schoolgebied. De basisschool en de havo had ik zonder vertraging afgerond en nu zou ik zomaar stoppen met mijn opleiding. Dat paste totaal niet bij mijn zelfbeeld.

Uiteindelijk accepteerde ik mijn keuze en keek ik rond. Ik besloot uiteindelijk dat ik niet weer een opleiding wilde beginnen waar de kans op ZZP’er worden, groot zou zijn. Weer voerde ik veel gesprekken met familieleden en vrienden. Ik bezocht open dagen en uiteindelijk koos ik voor mijn huidige opleiding, de lerarenopleiding Nederlands. Ik ken ook veel mensen die minstens één keer gestopt zijn met een studie. Zo kwam ik erachter dat dit heel normaal is om te doen.

Met de studie die ik nu doe ben ik tevreden. Toch had ik nooit de kans op de School voor Journalistiek willen missen. Als ik de opleiding niet zou hebben geprobeerd, had ik waarschijnlijk altijd rondgelopen met het idee: ‘Wat als deze opleiding toch de juiste keus voor mij was?’

 

Welke opleiding(en) doe jij/wil je gaan doen/heb jij afgerond?

 

Mevrouw Marloes

2 Reacties

  1. oktober 17, 2017 / 11:36 am

    Zo had je inderdaad nooit geweten of het iets voor je was of niet! Is het toch nederlands lerares geworden 🙂 Hopelijk voel je je goed bij je beslissingen, dan is het goed! Ik heb maatschappelijke zorg afgerond en werk in de zorg, maar kwam er tijdens het werken pas achter dat ik eigenlijk nooit gekozen heb wat ik echt wilde doen. Ik was daar in die tijd ook helemaal niet mee bezig 😉 Maargoed, misschien dat ik ooit een opleiding of cursus in totaal iets anders (creatiefs) ga doen 🙂

    • oktober 17, 2017 / 12:06 pm

      Ja, tot nu toe erg blij met mijn keuze 🙂 Gelukkig bestaan er genoeg cursussen om te volgen! Jij hebt nu volgens mij ook wel een beetje je weg gevonden met al die mooie foto’s van je 😉 Wel goed om er uiteindelijk achter te komen wat wel en niet bij je past 🙂 Een creatieve cursus lijkt mij ook nog erg leuk om te doen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.