Studentenleven | Statistiek geeft mij stress

Statistiek geeft mij stress

Poeh. Ik heb er momenteel drie van de vijf collegedagen opzitten. Dit zijn nog geen collegedagen van het komende studiejaar. Ik volg namelijk een zogeheten voorbereidende cursus statistiek. Dit is bedoeld voor mensen die heel slecht zijn in rekenen of hun kennis willen opfrissen. Nou ben ik heel slecht in rekenen én kan ik wel wat opfrissing gebruiken, aangezien de laatste keer statistiek voor mij meer dan zes jaar geleden is. Maar jeetje, ik heb het idee dat ik nu al richting een mental breakdown ga.

Beginnerscursus?

Aangezien de docenten aangaven voor wie deze cursus statistiek bedoeld was, had ik wel gedacht dat ik elke dag goed zou kunnen meekomen met de leerstof. Elke dag staan er wat onderdelen van statistiek in de spotlight, zoals breuken, machten, worteltrekken. Maar ook het sommatieteken, eerstegraadsvergelijkingen en ik weet niet wat er nog volgt. Ik heb altijd al moeite gehad met rekenen, dus toen de breuken werden uitgelegd, was ik blij dat ik het eindelijk begreep. Tot er veel moeilijkere sommen met breuken kwamen. Andere onderwerpen snap ik helemaal aan het begin, maar al snel niet meer. Opfriscursus? Voor mij voelt dit als rekenen voor sterk gevorderden. Alle stof van de middelbare school en meer jassen de docenten er in een week even doorheen.

Stress

Doordat ik dus weinig van alle statistiek begrijp, loop ik nu ook al twee dagen achter met het maken van oefeningen. En ik heb nog niet eens alle theorie van gisteren doorlopen. Ik kijk echt uit naar het schakelprogramma, maar ik ben bang dat ik statistiek nooit zal halen. Als ik deze stof al niet begrijp, hoe moet dat dan de komende jaren? Ja, hier maak ik mij echt zorgen om. Misschien is de universiteit gewoon te hoog gegrepen voor mij. Aan de andere kant zal ik toch niet de enige zijn die zoveel moeite heeft met deze sommen? Al komt het zo wel een beetje over als ik de mensen in de chat en op het forum in de gaten houd. Iedereen is druk bezig met veel sommen en ik heb het idee dat iedereen op hetzelfde snelle tempo werkt als de docenten.

Maar misschien reageert iedereen die op mijn slakkengang werkt niet op het forum? En hebben ze geen zin om aanwezig te zijn bij de online vragensessies als ze toch achterlopen? Ik hoop in ieder geval niet dat ik de enige ben.

Statistiek geeft mij stress

Vakken

Op statistiek na kijk ik wel uit naar de vakken die ik komend jaar volg. Ik heb een schakelprogramma van 90 studiepunten waarna ik de master communicatiewetenschappen wil volgen. Wanneer ik de vakken van het schakelprogramma volg, mag ik zelf bepalen. Ik heb me een week of twee geleden ingeschreven voor de vakken die ik komend jaar wil volgen. Het geeft mij rust dat ik de 90 studiepunten kan verspreiden over twee jaar. Zo heb ik komend jaar maar 45 studiepunten in plaats van de gebruikelijke 60 én kan ik hopelijk extra tijd vrijmaken voor statistiek. Bovendien voelt het weer een beetje alsof ik meedraai in het normale leven. Ik kom nog wel eens in de paar weken in het ziekenhuis, maar niet meer zo vaak als de afgelopen maanden.

Statistiek

Wat ik nu doe met alle stress rondom statistiek? Ik heb besloten om mij deze week alleen te focussen op alle theorie. Daar ben ik al volle collegedagen mee bezig. Als ik het namelijk niet overneem, vergeet ik het dankzij mijn chemobrein direct. Al blijft het na het overschrijven nog steeds redelijk onduidelijk. Volgende week wil ik dan stap voor stap proberen de oefeningen te maken. Voor mij is het gewoon niet haalbaar om de theorie en opgaven allemaal in deze week te proppen. Fijn voor de studenten die het wel lukt, ik ben jaloers op ze. Verder laat ik alles lekker op mij afkomen. Ik denk dat statistiek het ergst is, want daar ben ik het slechtst in. Ik kijk nog steeds uit naar de rest van het collegejaar al ben ik wel echt klaar met statistiek.

Hebben jullie nog tips om beter te worden in statistiek? Algemene studeertips zijn ook van harte welkom.

17 Reacties

 1. Gien
  september 10, 2020 / 7:49 am

  Oh, ik leef met je mee! Ik dacht ook dat ik statistiek nooit zou halen, maar het is gelukt (lang geleden weliswaar… 🙂 ). Gaat jou ook lukken, zeker weten! Heel veel plezier en succes met je studie!

  • Mevrouw Marloes
   Auteur
   september 14, 2020 / 11:07 am

   Hahaha, dat geeft me wel wat meer hoop! Bedankt 😊.

 2. september 10, 2020 / 7:50 am

  Wat balen, zeg! Ik was altijd best goed in rekenen en in statistiek, en ik moet zeggen dat heel veel van de termen die jij nu noemt me he-le-maal niks zeggen. Ik kan me zo voorstellen dat dit een algemene opfriscursus is voor alle studierichtingen? Statistiek stelde bij mij (bij mijn communicatiegerelateerde WO-opleiding) namelijk echt weinig voor uiteindelijk. Meer redeneren dan rekenen enzelfs een multiple choice/openboektentamen. Ik heb er alle vertrouwen in dat het je gaat lukken!

  • Mevrouw Marloes
   Auteur
   september 14, 2020 / 11:09 am

   Nou, deze cursus is wel speciaal bedoeld voor studenten aan de faculteit sociale wetenschappen. Ik krijg de komende jaren ook twee vakken statistiek. Ah, super lief van je! Ik ga in ieder geval mijn best doen.

 3. september 10, 2020 / 8:12 am

  Oef, ik krijg het al benauwd als ik deze foto’s zie. Statistiek is bij mij ook absoluut niet mijn ding. Respect dat je er zo helemaal in duikt. En ik heb geen idee, maar misschien is het mogelijk om iemand te vragen om hierin met je mee te kijken tijdens je studie? Soort ‘statistiekmaatje’ zal ik maar zeggen.

  • Mevrouw Marloes
   Auteur
   september 14, 2020 / 11:08 am

   Je bent niet de enige 😂. Oh, dat is slim zeg! Ik heb gelukkig al wat vrienden die hebben aangeboden mij te helpen. Maar misschien dat ik op de opleiding ook wel mensen leer kennen die statistiekmaatjes willen zijn.

 4. Johanna
  september 10, 2020 / 9:20 am

  Heel herkendbaar. Ik heb me altijd ook hulpeloos met statistiek gevoeld, maar ben hu na mijn economiestudie behoorlijk goed. Oa door dat ik eindelijk de juiste, dunne boeken heb gevonden. Statistiek voor dummies kan ik je aanraden. Maar je mag mij ook direkt om uitleg vragen, ik verklaar graag stof, en ben daar ook redelijk goed in. Dus succes. Mijn advies snel voor jou begrijpelijke hulp halen, iedereen is anders, en je niet de lol van de toekomstige master laten bederven. Overifens heb ik die statistiek een paar jaar terug met 50 jaar gedaan, en mijn brein was ook niet meer zo fit, dacht ik. Uiteindelijk had ik super cijfers, voor de hele studie, dus je ziet, alles is mogelijk.

  • Mevrouw Marloes
   Auteur
   september 10, 2020 / 1:06 pm

   Oooooh, wat een lieve reactie, Johanna! Ik ga direct op zoek naar het boek Statistiek voor Dummies. Is het goed als ik je mailadres (heb ik door je reactie) noteer, zodat ik je een mail kan sturen als ik extra uitleg wil? Erg geruststellend dat het jou ook is gelukt om dat vak te halen.

   • johanna
    september 14, 2020 / 3:19 pm

    Natuurlijk. Het kan overigens ook Kansberekening voor dummies heten. Ik heb het in het duits gekocht. Het moet eenvoudigweg het eerste boek zijn. Soms is statistiek voor daarna, maar in jouw schrift zie ik de eenvoudigste dingen staan. Maar die boeken zijn er in alle talen. En waarschijnlijk heb ik ook nog oefeningen als je wilt. (ook in het duits, maar dat maakt niet uit.) En ja, stel me gerust alle vragen. Ik kan het je redelijk uitleggen. Beter te veel als te weinig hulp. En zoom is ook mogelijk .

    Gr. Johanna

 5. september 10, 2020 / 9:33 am

  Herkenbaar! Ik heb op de middelbare niet eens eindexamen gedaan in wiskunde, omdat ik er zo slecht in was dat ik het had laten vallen. Toen ik aan mijn pre-master begon, kreeg ik ook opeens drie statistiekvakken waar ik weinig vanaf wist. Wat mij heeft geholpen is er ontzettend veel bezig mee te zijn en er veel uren in te steken. Elke dag wat sommen oefenen, zelfs in het weekend, zodat je het continu blijft doen en erin weet te stampen. Uiteindelijk heb ik alle statistiekvakken boven de zeven gehaald en nu vind ik statistiek zelfs leuk, terwijl ik vroeger echt een cijferangst had! Het helpt ook om het samen met studiegenootjes te bespreken en goed te evalueren waar je fouten zitten. Heel veel succes de komende tijd! Wat je aandacht geeft groeit, dus ook jouw statistiekskills!

  • Mevrouw Marloes
   Auteur
   september 14, 2020 / 11:12 am

   Wow! Jeetje, wat een fijn verhaal om te lezen. Ik heb wel eindexamen gedaan in wiskunde A, dus ik denk dat ik deze onderwerpen ook al heb gehad. Maar ik kan me er echt niks van herinneren. Ik hoop echt dat het mij ook gaat lukken en ik ben zeker bereid er veel tijd in te steken.

 6. Jacqueline Meijers
  september 10, 2020 / 10:58 am

  Knap hoor,om het aan te pakken.Succes.

 7. september 11, 2020 / 8:03 am

  Oh heftig zeg! Algemene studeertips: niet vergeten genoeg te eten en drinken, pauzes inplannen. Als je niet alles van elk onderwerp kan doen probeer van elk onderwerp in elk geval wat te doen. Vraag de docenten om hulp als het niet lukt, daar zijn ze voor. Veel succes!

  • Mevrouw Marloes
   Auteur
   september 14, 2020 / 11:11 am

   Slim! Deze tips ga ik opschrijven.

 8. september 12, 2020 / 11:01 am

  Ik denk dat je helemaal niet alleen bent hoor. Ik ben héél blij dat ik nooit statistiek gehad heb want ik zou daar enorm slecht in geweest zijn. Ik ben totaal niet wiskundig, heb geen inzicht. Dat had ik in de middelbare school al niet dus het zou op de universiteit nog erger zijn, haha. Ik krijg al stress bij het idee. Nu ja, daar heb je momenteel niets aan natuurlijk. Ik zou vooral rustig proberen blijven en je plan van aanpak uitvoeren.

  • Mevrouw Marloes
   Auteur
   september 14, 2020 / 11:10 am

   Hahaha, ja ik was de komende jaren altijd rustig als vrienden van mij ‘statistiekstress’ hadden. Had niet gedacht zelf ooit nog statistiek te krijgen. Ach, inderdaad. Gewoon rustig blijven en mij goed inzetten tijdens en na de lessen.

 9. september 14, 2020 / 2:50 pm

  Statistiek is ook gewoon echt heel stom!
  Voor mijn gevoel is de uitleg erbij het belangrijkst. Soms helpt het om de leraar of een studiegenoot te vragen om het nog een keer uit te leggen. Vaak moet het kwartje even vallen. Heel veel succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.