De papieren agenda | Absolute must-have voor mij

De papieren agenda

Al eerder schreef ik een blogpost over het al dan niet hebben van een papieren agenda. Dat was begin schooljaar 2017, toen ik mij verbaasde over het feit dat mijn leerlingen geen agenda gebruikten. Nu ik weer ga studeren leek het mij leuk om een soort herziene versie van die blogpost te schrijven. Ik ben een paar jaar ouder en ik gebruik nog steeds een papieren agenda. Alleen is er nu een nieuwe reden bijgekomen om te agenda te gebruiken. Hier kom ik zometeen op.

Schoolcampus

Ik wil eerst graag nogmaals benadrukken hoe jammer ik het vind dat er geen schoolcampus van de V&D meer bestaat. Eerlijk is eerlijk, daar begon alle voorpret voor een nieuw schooljaar bij mij en vele andere scholieren. Nu speelt de HEMA er wel redelijk goed op in, maar dat vind ik toch anders. Zeker toen ik laatst mijn studentenpas voor de universiteit ontving, kreeg ik weer kriebels in mijn buik. Kriebels die ik herkende van mijn tijd als achtste groeper op de schoolcampus. Jeetje mina, wat mis ik die tijd. Gelukkig bestaan er tegenwoordig heel wat agenda’s. Voor ieder wat wils. Mijn eerste agenda was er eentje van Donald Duck. Die kreeg ik in groep acht, omdat ik vond dat ik er al aan toe was. Niet dat er veel in werd geschreven, maar wat voelde ik mij stoer.

Zoektocht naar dé agenda

Diverse agenda’s van de HEMA, de Fancy (dit meidenblad bestaat helaas niet meer), Moleskine en Action nam ik in de loop der jaren in gebruik. Dit jaar was de Purpuz Planner aan de beurt. Een mooie planner die ik alleen niet veel heb gebruikt, behalve voor het noteren van alle ziekenhuisafspraken die opeens op mijn pad kwamen door kanker. Gelukkig heb ik nog een heel halfjaar (vind ik een leuke woordspeling) om de planner wel te gebruiken. Toch was ik ook al toe aan een agenda voor het komende jaar. Ik twijfelde of ik voor een normale agenda ging of voor een schoolagenda. Ik ben voor de eerste optie gegaan, omdat deze goed aansluit op mijn huidige jaaragenda.

De papieren agenda

&INK Jaaragenda

De vrouwen van A-Journal waren zo lief om mij een agenda van &INK op te sturen. Er waren verschillende varianten, maar ik ging voor de agenda met een soort jungleprint. Toch om de vakantiesfeer een beetje in huis te kunnen halen. Ik ben momenteel dan wel in Trier, maar ik droom graag weg bij tropische printjes terwijl ik op de bank zit met een ventilator op de grond en een waterijsje in mijn hand.

Voor in de agenda zitten maandoverzichten, wat ik altijd een pluspunt vind. Zo hoef ik niet door alle weekoverzichten, die ook aanwezig zijn in de agenda, te bladeren als ik wil weten welke activiteiten er per maand op de planning staan. De agenda heeft bovendien een lintje, zodat je ‘m makkelijk openslaat op de juiste week én er zitten achterin enorm veel bladzijdes voor notities. Meer heb ik niet nodig. Ook voelen de bladzijdes zacht aan. Dat schrijft fijner en vind ik zeker een vereiste voor een goede planner. Nu ik de agenda zo in handen heb, kan ik niet wachten om ‘m te gebruiken. Jammergenoeg heb ik nog geen plannen voor komend jaar, maar verjaardagen en schoolvakanties kan ik wel alvast noteren.

Meer dan ooit

Ik ben fan van agenda’s. Tijdens mijn gehele schoolcarrière ben ik altijd al afhankelijk geweest van een papieren agenda. Zonder dit hulpmiddel vergeet ik mijn afspraken. Ik heb het weleens geprobeerd voor een maand (zomervakanties niet meegerekend), maar binnen no-time was ik het overzicht kwijt. En dat overzicht behoud ik komend jaar in mijn mooie, blauwe jungle-agenda. Trouwens, nu meer dan ooit heb ik baat bij een papieren agenda. Ik heb namelijk last van een chemobrein. Dit houdt in dat ik nogal snel dingen vergeet als ik ze niet opschrijf. Misschien ben ik ouderwets (en dat op 23-jarige leeftijd!!), maar ik vind dat men het beste leert plannen met een papieren agenda. En een goede planning is wat ik ook weer nodig heb komend jaar. Laat die (ziekenhuis)afspraken en deadlines maar komen!

Gebruik jij nog een papieren agenda of is bij jou alles digitaal?

Deze blogpost bevat een gekregen product.

11 Reacties

 1. augustus 17, 2020 / 8:03 am

  Ik ben ook echt team papieren agenda! Volgens mij kreeg ik mijn eerste al in groep 5 of 6. Van Snoopy, meen ik me te herinneren. Ik gebruik trouwens nog steeds schoolagenda’s, haha. Ik vind de zomer gewoon een fijnere wisselperiode dan de winter, en er zit vaak meer overlap in ook. Ik koop al jaren van die ringband-agenda’s van de Hema. Daar stop ik dan standaard een pen in. Dit jaar wel een miskoop gedaan trouwens, want er zit halverwege een naad in de fotohoesjes. Daar moet ik volgend jaar beter op letten.

 2. augustus 17, 2020 / 8:39 am

  Leuk om te lezen. Ik heb een digitale agenda, maar gebruik daarnaast een papieren planner. Het is die planner waar ik uiteindelijk zo’n beetje heel de dag in kijk. Toevallig staat er voor over een paar weken een blogspost klaar over mijn ideale planner en hoe ik dat combineer met een digitale agenda.

  • Mevrouw Marloes
   Auteur
   augustus 17, 2020 / 12:29 pm

   Oh, ik ben heel benieuwd naar je blogpost! Die zie ik binnenkort dan wel voorbijkomen 😄

 3. augustus 17, 2020 / 12:25 pm

  Ik ben ook weer overgestapt naar een papieren agenda, is toch net iets lekkerder om alles op te schrijven! Ik heb een jaaragenda met op elke pagina 1 dag, zodat ik genoeg kan opschrijven. Werkt ontzettend prettig, dus dat hoop ik gewoon vol te houden! 🙂

  • Mevrouw Marloes
   Auteur
   augustus 17, 2020 / 2:40 pm

   Haha, ja, de papieren agenda wint het altijd van digitaal (vind ik dan). Is de agenda die jij hebt van Moleskine? 😊

 4. augustus 17, 2020 / 6:31 pm

  Ik gebruik nog wel een papieren planner (een structuurjunkie waar je per half uur kan invullen wat je gaat doen), maar niet meer een papieren agenda. De agenda heb ik digitaal, mijn vriend zet zijn afspraken in zijn digitale agenda en die van ons synchroniseren dan met elkaar (maar hij kan die van mij niet veranderen ofzo). En dan weet je gewoon altijd waar de ander is, super chill! Ik vind het juist irritant trouwens als alle maandoverzichten voorin staan, dan vergeet ik dat ze bestaan en vul er niets in, maar ik gebruik het alleen als planner dus dan is het ook niet zo nodig want mijn afspraken digitaal. Deze ziet er mooi uit trouwens!

 5. augustus 17, 2020 / 10:05 pm

  Jaaaa, en het allerleukste is een nieuwe agenda die je helemaal kan invullen haha. Na de lockdown voelde dat zelfs een beetje onwennig om ‘m terug te gebruiken. Mooie agenda heb je!

 6. augustus 18, 2020 / 9:32 am

  Ik moet ook echt een papieren agenda/planner hebben, dat vind ik veel overzichtelijker. Ik gebruik inmiddels ruim een jaar een bullet journal, ik vind het zelf een ideale methode aangezien je alles precies zo kan maken zoals je zelf wil.

 7. augustus 19, 2020 / 6:49 am

  Toffe agenda! Ik heb nu een Structuurjunkie planner in gebruik genomen, letterlijk vanaf gisteren. Voor mijn afspraken gebruik ik nog een app op mijn telefoon maar ik zet dan alles over in mijn planner en zet mijn to do’s er bij, wat in een app toch wat lastiger is. Ik heb een tijd alles digitaal gedaan maar ik merkte een paar weken terug dat ik gek genoeg niet echt het gevoel had dat ik een overzicht had op die manier. Plus, deze planner lijkt me ideaal om straks ook al mijn kraambezoek in te plannen. Kan ik meteen zien hoeveel ik nog over heb op een dag voor sociaal contact :p

 8. augustus 20, 2020 / 4:32 pm

  Jaaaa, ik ben ook fan van papieren agenda’s en het kost me dan ook altijd erg veel moeite er een uit te kiezen, haha! Die van jouw is erg mooi.

 9. augustus 22, 2020 / 10:49 am

  Voor mijn studie kon ik ook écht niet zonder papieren agenda. Alle belangrijke deadlines en colleges schreef ik hierin op. Nu, een jaar later mis ik hem helemaal niet en gebruik ik mijn papieren agenda nauwelijks

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.