Bed en breakfast ‘Op 7’ en herinneringscentrum Westerbork

Dit jaar zit ik in het vierde en tevens laatste jaar van mijn studie. Naast het afstuderen, volg ik (verplicht) een half jaar lang een minor. Een minor is een soort zelfgekozen, uitgebreid vak dat helemaal niks met je studie te maken heeft. Mijn minor heeft de naam ‘cultureel erfgoed en erfgoededucatie’ en staat vooral in het teken van de Tweede Wereldoorlog. Naast een persoonlijk onderzoek dat we moeten doen en een korte film die we moeten maken, zijn er ook een aantal uitstapjes.

Begin september bezochten we met de klas herinneringscentrum Westerbork. Aangezien ik tegenwoordig in Brabant woon, was het voor mij onmogelijk om vanaf huis op tijd (10 uur ’s ochtends) bij kamp Westerbork te zijn. Daarom besloot ik om een bed en breakfast te boeken. Het was een schattig kamertje in een mooie natuuromgeving. De volgende ochtend kreeg ik een heel uitgebreid ontbijt en stond de eigenaresse van de b&b erop om mij met de auto naar het herinneringscentrum te brengen. Heel lief!

Eenmaal bij het centrum, stapten we op gehuurde fietsen. We fietsten naar verschillende plekken, zoals de plek vanaf waar mensen naar Westerbork moesten lopen, een waterreservoir en uiteindelijk de plek waar het kamp zelf had gestaan. Wat was dat heftig en indrukwekkend tegelijk. Het is te bizar om je voor te stellen hoe mensen daar hebben geleefd, aankwamen en werden uitgekozen om met de eerstvolgende trein afgevoerd te worden. In het kamp zelf was het leven redelijk normaal: er was een school, ziekenhuis, theater et cetera. Hierdoor bleven de mensen rustig en werd de schijn opgehouden van het verschrikkelijke lot dat de ‘bewoners’ te wachten stond.

Ergens op die plek waar het kamp stond, staan 102.000 stenen. Deze staan voor de Joden, Roma en enkele verzetsstrijders die vanuit Nederland werden gedeporteerd en niet teruggekeerd zijn. Verderop wordt er het gehele jaar een bandje afgespeeld. Te horen zijn de namen van deze 102.000 mensen. Ook was er een originele barak te zien en zijn er kaarten te lezen die verstuurd werden vanuit het kamp.

Terug bij het centrum, kregen we verschillende films te zien die normaal gesproken aan de leerlingen van basisscholen en aan middelbare scholieren worden getoond. Verder was er veel te lezen over het leven in het kamp. Afschuwelijk dat zoveel mensen dachten dat zij ‘alleen’ keihard moesten werken in de verscheidene kampen.

Afgelopen maandag hadden wij gastsprekers op bezoek op de hogeschool. Ik ging in gesprek met iemand die leefde in een gezin met onderduikers en met een man die er pas een paar jaar geleden is achtergekomen dat hij Joods is en zijn ouders en broer in de oorlog zijn omgekomen. Volgende week brengen wij een bezoek aan Museum Oosterbeek (over de Slag om Arnhem) en binnenkort gaan wij naar kamp Vught. Ik ben heel benieuwd!

Liefs,

Marloes

8 Reacties

 1. oktober 7, 2018 / 10:24 am

  Interessant dat je daar geweest bent! Ik ben er vorig jaar geweest en vond het echt heel indrukwekkend, denk er nog steeds regelmatig aan terug.

  • Mevrouw Marloes
   Auteur
   oktober 14, 2018 / 8:20 pm

   Snap dat je er nog steeds regelmatig aan terugdenkt! Het heeft op mij ook echt een indruk achtergelaten.

 2. oktober 9, 2018 / 7:25 pm

  Ah, indrukwekkend he? Ik ben er ooit geweest toen ik een jaartje of 15/16 was. Ik zat in Groningen op school, dus dan is Westerbork niet zo ver. Maar ik vond het ook bizar hoor, dat zulke nare dingen daar hebben plaatsgevonden. Verder weet ik er niet zo heel veel meer van. Binnenkort misschien weer een keertje heen.

  • Mevrouw Marloes
   Auteur
   oktober 14, 2018 / 8:21 pm

   Zeker indrukwekkend! Haha, nee, dan is het niet zo ver! Ach, ik had het er graag voor over. Afgelopen vrijdag gingen we naar Nationaal Monument Kamp Vught. Dat is ook een aanrader om te bezoeken.

 3. oktober 10, 2018 / 9:35 pm

  Ik ben erg cultureel minded, dus die minor zou me ontzettend aanspreken. Als Arnhemse woon ik midden in de ‘resten’ van WWII. Het blijft indrukwekkend. Dus ook het Airborne museum waar jij heen gaat, heb ik regelmatig bezocht. Ik wandel ook elk jaar de Airborne. Een wandeltocht die je langs belangrijke punten van de Airborne brengt. Westerbork heb ik ook bezocht. Heftig blijft dat.

  • Mevrouw Marloes
   Auteur
   oktober 14, 2018 / 8:22 pm

   Leuk dat jij ook zo cultureel minded bent! Ik ben heel erg benieuwd naar het Airborne museum (ga er morgen dus heen). Het blijft inderdaad zo heftig. Ook elke keer als ik er weer iets over lees of zie, vind ik het erg aangrijpend.

 4. oktober 13, 2018 / 8:30 am

  Lijkt me heel interessant! Ik zou er graag een keer heen willen!

  • Mevrouw Marloes
   Auteur
   oktober 14, 2018 / 8:23 pm

   Zeker doen als je er geïnteresseerd in bent!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.