Kaartspel Stap Op | Aanrader of niet?

Kaartspel Stap op

Aan het kaartspel Stap Op heb ik veel fijne herinneringen. Dit spel speelde ik namelijk vroeger vaak met mijn opa en oma. Eigenlijk is dit echt een heerlijk Nederlands spel. Fietsen zit zo in onze cultuur dat een spel over fietsen haast niet kan ontbreken. Laatst introduceerde ik Stap Op bij mijn vriend, die het spel niet kende. De eerste paar potjes verliepen wat stroef. Het was voor mij minstens tien jaar geleden dat ik dit spel speelde. Uiteindelijk snapten wij het spel weer. Nu wil ik het spel graag met jullie delen. Misschien ontdekken jullie zo weer een leuk spel voor tijdens spelavonden.

Doel van het spel

Kaartspel Stap Op is een heel makkelijk spel om te spelen. Vandaar dat het kaartspel ook leuk is om met/als kinderen te spelen. Ik vind het fijn dat het geen moeilijk spel is, want ik word al snel chagrijnig als het heel lang duurt voor ik een spel snap dat ik wil spelen. In totaal moet je 100 kilometer op de fiets afleggen. Niet echt op een fiets, maar met de speelkaarten. Er zijn kaarten van 5 kilometer, 6 kilometer, 8 kilometer en 10 kilometer. Om te winnen moet je acht keer 5 kilometer, vier keer 6 kilometer, twee keer 8 kilometer en twee keer 10 kilometer afleggen. Lukt dit als eerste? Dan ben jij de winnaar van het spel!

Lees hier mijn blogpost over het dobbelspel Qwixx.

Kaartspel Stap op

Spelregels Stap Op

Iedere speler ontvangt aan het begin van het spel vijf kaarten. De rest van de kaarten wordt als een stapel op de tafel gelegd. Dit is de pot. Als je als speler aan de beurt bent, pak je eerst een kaart van de stapel en bepaal je vervolgens of je een kaart op de tafel neerlegt. Allereerst moet je een ‘Stap op’-kaart neerleggen. Je kunt immers in het echt ook niet fietsen voor je op je fiets bent gestapt. Per beurt moet je kiezen uit twee strategieën:

 1. Help ik mezelf en leg ik een kilometerkaart op?
 2. Zit ik een ander dwars?

De kaarten van 8 en 10 kilometer mag je alleen opleggen als je eerder een ‘Wind mee’-kaart hebt opgelegd. Maar let op. Je kunt elkaar ook dwarszitten met de volgende kaarten:

 • Lekke band; als je deze kaart hebt gekregen, moet je eerst een ‘Rijwielhersteller’-kaart hebben. Vervolgens moet je een ‘Stap op’-kaart neerleggen om weer te kunnen fietsen.
 • Gesloten overgang; speel eerst een ‘Bomen gaan open’-kaart, daarna een ‘Stap op’-kaart om verder te fietsen.
 • Jeugdherberg; speel een ‘Stap op’-kaart om verder te fietsen.
 • Tegenwind; deze legt een tegenstander op jouw ‘Wind mee’-kaart. Als je tegenwind hebt, kun je alleen 5 of 6 kilometer per beurt afleggen.
Kaartspel Stap op

Speelplezier

Kaartspel Stap Op is voor twee tot zes spelers. Toch raad ik aan om het spel met minimaal drie spelers te spelen. Anders zit op een gegeven moment een van de twee spelers telkens de ander dwars. Zo is er niet echt een eerlijke en leuke manier om te winnen. Ik vind Stap Op erg plezierig om te spelen. Maar voor mij zitten er natuurlijk een hoop nostalgische gevoelens aan dit spel. Mijn vriend, die dit spel dus niet kende, vond het ook een aanrader om dit spel te spelen. We hebben het nog niet met andere vrienden gespeeld, maar ik kreeg veel positieve reacties van mensen toen ik laatst een foto van Stap Op in mijn verhaal plaatste.

Mocht je nog op zoek zijn naar een spel dat tevens makkelijk is mee te nemen naar spelletjesavonden en op vakantie? Dan is Stap Op zeker een spel voor jou.

Bestel kaarstpel Stap Op * hier voor maar €12,95.

*Dit linkje is een affiliate link. Als je via deze link iets koopt, krijg ik een klein percentage van het aankoopbedrag. Hier betaal jij niks extra’s voor.

8 Reacties

 1. augustus 29, 2020 / 8:46 am

  Zo’n leuk spel en ik heb er net als jij heerlijke herinneringen aan. Zal eens vragen bij mijn moeder of zij het nog heeft, maar ik vrees van niet.

  • Mevrouw Marloes
   Auteur
   september 1, 2020 / 8:58 am

   Ahhh, zou wel heel leuk zijn als zij het spel nog heeft! Ik zag het laatst in een kringloop en anders is het ook natuurlijk nog nieuw te koop (maar dat is wel anders vind ik, haha).

  • Mevrouw Marloes
   Auteur
   september 1, 2020 / 8:58 am

   Zeker een leuk spel! Een vriendin kocht het vorige week nog op mijn aanraden en ik kreeg eergisteren te horen dat ze het erg leuk vindt om te spelen.

 2. augustus 30, 2020 / 7:48 pm

  Oeh klinkt leuk! Mijn vriend en zijn familie zijn fietsers, dus is misschien nog een goede cadeautip haha 🙂

  • Mevrouw Marloes
   Auteur
   september 1, 2020 / 8:59 am

   Hahaha, dan is dit inderdaad wel een leuke cadeautip! Kunnen ze zelfs zonder te fietsen toch bezig zijn met fietsen.

 3. augustus 31, 2020 / 2:45 pm

  Ik houd wel van retro spelletjes. En spellen waar je elkaar een beetje dwars kunt zitten zijn ook wel aan mij besteed.

  • Mevrouw Marloes
   Auteur
   september 1, 2020 / 9:00 am

   Ik ook! Binnenkort ga ik ook weer eens een keer Mastermind spelen. Ik weet niet of je dat spel kent, maar ook lekker retro.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.