Dobbelspel Qwixx | Aanrader of niet?

Dobbelspel QWIXX | Aanrader of niet?

Al langere tijd wilde ik het dobbelspel Qwixx * kopen. Online zag ik het bij veel mensen voorbijkomen. Het dobbelspel zat dan ook al langere tijd in mijn online winkelmandje. Blij dat ik het niet kocht, want ik kreeg het van een vriend toen ik in remissie ging. Ik was heel nieuwsgierig naar het spel. Toch duurde het een kleine week voor ik het eerste potje Qwixx met mijn vriend speelde. Op de verpakking staan de woorden snel, simpel en spannend. Dat beloofde wel wat. Van tevoren las ik goed de spelregels. Daarna konden we aan de slag en speelden we onze eerste potjes van dit spel.

Spelregels

Qwixx is een heel makkelijk spel om te spelen, vanwege de simpele spelregels. Het dobbelspel speel je met twee tot vijf personen. Tot nu toe heb ik het met maximaal drie personen gespeeld. Hoe meer deelnemers, hoe tactischer je moet nadenken over de vakjes die je aanvinkt. Goed, de spelregels. Om en om is er een speler aan de beurt. Tijdens die beurt gooit de speler alle dobbelstenen. Daarna bestaat de beurt uit twee rondes:

 • Allereerst wordt het totaal aantal ogen van de witte dobbelstenen hardop genoemd. Alle spelers mogen het totaal aantal ogen aankruisen op hun blaadje. Dit hoeft niet.
 • Vervolgens mag de speler die aan de beurt is, een combinatie maken van een van de gekleurde dobbelstenen met een witte dobbelsteen.

De speler die aan de beurt is, mag tijdens beide rondes een hokje aankruisen, maar hij/zij mag er ook voor kiezen om één keer een hokje aan te kruisen.

Let wel op: zoals je hieronder ziet, lopen de rode en gele kleur op en de groene en blauwe kleur af. Zodra jij een kruisje zet, bijvoorbeeld bij de groene tien, mag je alles links van dat kruisje niet meer aankruisen.

Dobbelspel Qwixx

Doel van het spel

Het doel van het spel is om zoveel mogelijk kruisjes per kleur te zetten. Hoe meer kruisjes, hoe hoger jouw score op het eind is. Als je aan de beurt bent en tijdens geen van beide rondes een kruisje kunt zetten, bijvoorbeeld omdat het aantal ogen te hoog of te laag is, zet je rechtsonder een kruisje bij de mislukte worpen. In totaal kun je vier mislukte worpen aankruisen. Deze tellen elk voor vijf minpunten. Als een speler twintig minpunten heeft, is het spel afgelopen.

Het spel is ook afgelopen als twee slotjes (die rechts van de getallenreeksen staan) gesloten zijn. Zo’n slotje ‘sluit’ je door in een bepaalde kleur minstens vijf cijfers aan te kruisen. Zodra je met de witte dobbelstenen in totaal twaalf (bij rood en geel) of twee (bij blauw en groen) gooit of een combinatie kunt maken om een van die getallen te vormen met een witte dobbelsteen en de gekleurde dobbelsteen, kun je de kleur sluiten.

Dobbelspel Qwixx

Mening

Dobbelspel Qwixx vind ik echt fantastisch om te spelen. Mijn vriend en ik spelen dit spel bijna dagelijks. Een potje is vaak binnen tien tot vijftien minuten gespeeld, zeker als je het met twee personen speelt. Op een werkdag ontbijten we gezellig om vervolgens het spel er nog even snel bij te pakken. Als we zin hebben in een spelmiddag, komen Regenwormen en Exploding Kittens ook vaak op tafel. Qwixx is momenteel ons favoriete spel. De dobbelstenen gooien enorm fijn, zeker vergeleken met die van Regenwormen. Het spel duurt niet lang en is makkelijk mee te nemen op vakantie of naar een spelavond met vrienden.

Er is één nadeel: het blok met papiertjes raakt snel op als je Qwixx vaak speelt. Ik ben van plan vijf papiertjes te plastificeren, zodat we geen nieuwe stapel hoeven te kopen. Er bestaat ook een editie met uitwisbare bordjes, Qwixx Deluxe *, maar in de recensies lees ik dat de bordjes niet lang meegaan en er geen doekje bij inbegrepen zit om de bordjes schoon te maken. Bovendien kunnen er bij die editie maar vier spelers meedoen, omdat er niet meer bordjes bij het spel zitten. Gelukkig zijn de blaadjes voor Qwixx * wel opnieuw te koop. Bovendien bestaan er nog drie varianten op het spel: Qwixx Connected *, Qwixx Big Point *, en Qwixx Mixx *. Die varianten ben ik van plan binnenkort aan te schaffen.

Aanrader

Qwixx is, niet geheel verrassend na mijn post, zeker een aanrader om te spelen. Dit spel is erg verslavend (vind ik en met mij een heleboel andere mensen). Het heeft niet voor niets een nominatie voor ‘Speelgoed van het jaar 2014’ gekregen. Goed, dit lijkt misschien één grote reclamepost, maar ik ben gewoon enorm enthousiast en ik zou het jammer vinden als anderen het plezier van dit spel zouden moeten missen, haha. Dus ben je op zoek naar een makkelijk spel dat niet veel tijd kost, goed is mee te nemen op vakantie en waar je veel plezier aan beleeft? Dan is dobbelspel Qwixx (misschien wel) hét spel voor jou.

*Deze linkjes zijn affiliate links. Als je via deze link iets koopt, krijg ik een klein percentage van het aankoopbedrag. Hier betaal jij niks extra’s voor.

11 Reacties

 1. augustus 14, 2020 / 6:12 am

  Heerlijk om zoveel plezier uit een spel te halen! Ik vind qwixx ook leuk, na een tijdje wel nog leuker met meer dan twee personen. Onze laatste verslaving is Clever. Een soort geavanceerd Yathzee. Ook snel en steeds weer spsnnend, hoewel ik wel erg vaak verlies van mijn vriend, haha.

  • Mevrouw Marloes
   Auteur
   augustus 14, 2020 / 6:13 am

   Haha, ja ik moet zeggen dat ik na gisteren minder enthousiast ben over Qwixx 😂 We speelden over de gehele dag zo’n vijf potjes en ik verloor ze allemaal. Oh, dat spel ken ik niet! Ga ik eens opzoeken. Al ben ik wel bang dat ik met dat spel bijna nooit zal winnen, aangezien mijn vriend altijd wint met Yahtzee, hahaha!

 2. augustus 14, 2020 / 7:08 am

  Nooit van dit spel gehoord, maar ’t klinkt heel leuk. Ik hoop stiekem dat mijn schoonzusje het heeft, want dan komt het vast wel een keer bij een spelletjesavond voorbij;).

  • Mevrouw Marloes
   Auteur
   augustus 14, 2020 / 7:16 am

   Oh, leuk, ik houd van spelletjesavonden! Ik hoop met je mee. En anders cadeau geven als ze jarig is?

 3. augustus 14, 2020 / 8:17 am

  Ik had hier al zo vaak van gehoord, maar door jouw artikel snap ik nu eindelijk hoe het werkt. Ik ben dol op spelletjes en dit klinkt heel goed, dus ik zet ‘m op mijn lijstje!

  • Mevrouw Marloes
   Auteur
   augustus 14, 2020 / 9:12 am

   Ah, leuk om te horen! Als ik een spel vaak voorbij zie komen, kijk ik vaak of ik op YouTube een speluitleg kan vinden. Dan weet ik al gauw of het iets voor mij is.

 4. augustus 14, 2020 / 10:02 am

  Wat leuk! Ik had er nog nooit van gehoord, maar ziet er leuk uit en klinkt goed!

  • Mevrouw Marloes
   Auteur
   augustus 17, 2020 / 12:28 pm

   Echt een aanrader! Heel leuk 😄

 5. augustus 14, 2020 / 4:54 pm

  Wij zijn hier thuis ook helemaal fan van dit spel en hebben al twee keer een nieuw blok moeten bij bestellen. Gelukkig kan je het ook op je telefoon downloaden.

  • Mevrouw Marloes
   Auteur
   augustus 17, 2020 / 12:28 pm

   Haha, leuk om te lezen! De app is er helaas niet voor Androidtelefoons.

 6. oktober 26, 2020 / 2:30 pm

  Ik hoor hier veel positieve verhalen over! Maar na jouw review denk ik zeker dat ik hem ga kopen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.