Veganistische curry met bonen

Veganistische curry met bonen

Ik ben nu al ruim tien jaar vegetariër. De overstap van dieren eten naar dit niet meer doen is een van de beste keuzes die ik ooit heb gemaakt. Ik sta nog steeds achter mijn beslissing die ik op twaalf/dertienjarige leeftijd nam. Toch denk ik nu ook steeds meer na over de dierlijke producten die ik nog wel eet en drink, zoals kaas (ik houd hier enorm van), eieren en melk. Sinds een maand of twee gooi ik niet overal meer kaas overheen. Dit deed ik eerst wel, maar eigenlijk is dit best onnodig. Melk drink ik zelden en in mijn koffie vind ik havermelk een stuk lekkerder. Bewust eet ik minstens een keer per week veganistisch. Laatst was deze veganistische curry aan de beurt en dit recept wil ik jullie niet onthouden.

Curry ‘madras’

In het boek Vegan Vibes* van Lisa Steltenpool kwam ik een recept tegen voor curry madras met bloemkool en linzen. Allereerst: mijn complimenten voor dit mooie kookboek. Het boek begint met een aantal leerzame hoofdstukken over een veganistische leefstijl en daarna volgen zo’n zestig recepten. Ik ben niet heel goed in het volgen van recepten. Meestal begin ik met het recept en doe ik daarna geheel mijn eigen ding. De curry madras wilde ik wel echt volgens Lisa’s recept maken, maar dit mislukte. Ik gebruikte andere kruiden en voegde (per ongeluk) bonen (in plaats van linzen) en bosui toe aan de curry. Eerst vreesde ik voor de smaak, maar wauw, wat werd de curry lekker! Zin in een geheel veganistische, gezonde en smaakvolle curry? Dan is dit recept echt iets voor jou.

Boodschappenlijst

Voor: 3 tot 4 personen (invriezen kan altijd)
Bereidingstijd: 30 minuten

225 gram zilvervliesrijst
+/- 600 gram bloemkoolroosjes (ik gebruikte de roosjes van één hele bloemkool)
2 rode uien
4 teentjes knoflook
1 blik kidneybonen (400 gram)
1 blik zwarte bonen (400 gram)
1 blik kokosmelk (200 ml)
1 blik tomatenblokjes
1 stengel bosui
1 groentebouillonblokje
2 el kerriepoeder
1 el olie
peper
zout
chilipoeder

Optioneel: citroensap

Bereidingswijze

  1. Zet een pan water op voor de rijst. Doe hier het groentebouillonblokje in. Kook vervolgens de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. De meeste rijst is na 8 minuten gaar.
  2. Snijd de knoflook en ui. Verhit de olie in een kookpan en fruit de knoflook en ui in deze pan. Voeg de kerriepoeder hier aan toe en bak dit zo’n 2 minuten.
  3. Doe vervolgens de bloemkoolroosjes (gewassen), kokosmelk en tomatenblokjes in deze kookpan en kook het tien minuten op middelhoog vuur. Roer regelmatig in de pan, zodat niks aanbrandt.
  4. Laat de kidneybonen en bruine bonen uitlekken en voeg deze toe aan de kookpan. Strooi wat zout, peper en chilipoeder naar smaak over de curry.
  5. Giet de rijst af.
  6. Schep de rijst en de curry op borden of in kommen. Snijd wat bosui en ‘strooi’ dit over de borden. Sprenkel daarna eventueel wat citroensap over de curry en het gerecht is klaar om gegeten te worden.

Lekker en makkelijk

Wat ik zo fijn vind aan curry als avondeten, is dat het niet moeilijk is om een curry te maken. Bovendien kost het redelijk weinig tijd. Ik sta het liefst niet langer dan drie kwartier in de keuken. Koken vind ik leuk, maar aangezien ik bijna elke dag kook, is het ook fijn als ik niet iedere dag veel tijd hieraan kwijt ben. Ik vind deze veganistische curry erg lekker, ondanks (of misschien juist doordat) ik mij niet aan het recept heb gehouden. De bonen zijn een goede toevoeging en zorgen ervoor dat de curry lekker en voedzaam is. Het liefst heb ik een kleurrijke maaltijd, vandaar dat ik vaak wat bosui aan mijn eten toevoeg. Bosui maakt het gerecht ook net wat frisser.

Maak jij wel eens curry?

*Dit linkje is een affiliate link. Als je via deze link iets koopt, krijg ik een klein percentage van het aankoopbedrag. Hier betaal jij niks extra’s voor.

4 Reacties

  1. oktober 26, 2020 / 8:21 am

    Oeh dat klinkt heerlijk! Ik ben gek op curry, op kokosmelk en op bonen, dus dit recept kan niet anders dan in de smaak vallen hier 🙂 Ik ben trouwens net als jij met recepten: vaak begin ik met een recept, maar maak ik er uiteindelijk toch iets heel eigens van. Al is het maar omdat ik geen zin heb om takjes van kruiden met ingewikkelde namen te kopen die ik daarna nooit meer gebruik 😛
    Ik ga dit recept zeker onthouden.

  2. oktober 26, 2020 / 1:39 pm

    Curry staat bij mij nooit op het menu en dat is eigenlijk jammer, want ik vind het heerlijk. Toch maar weer eens proberen dus. Deze klinkt goed!

    • Mevrouw Marloes
      Auteur
      november 3, 2020 / 8:16 am

      Ja, echt een aanrader! Curry’s zijn zo makkelijk en lekker.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.