Veganistische coq au vin

Veganistische coq au vin

Vandaag deel ik het recept met jullie voor veganistische coq au vin. Of, zoals mijn man het noemt, jack au vin. In deze versie zit namelijk jackfruit. Op Instagram had ik gevraagd of jullie hiervan het recept wilden, ondanks de minder mooie foto’s. Wat is het toch lastig om in de winter mooie foto’s van avondeten te maken (ik moet nog steeds een fotolamp kopen). Er werd massaal gestemd op ‘ja, graag’, dus deel ik met liefde het recept voor jack au vin.

De ingrediënten voor veganistische coq au vin

Voor twee personen

  • 1 blik jackfruit
  • 2 winterpenen
  • 1 prei
  • 130 gram champignons
  • 3 stengels bleekselderij
  • 1 witte ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 6 aardappels
  • 1 bruine boterham zonder korst
  • 375 ml rode wijn
  • 250 ml groentebouillon
  • Olijfolie
  • Peper
  • Oregano

Hoe maak je de jack au vin?

  1. Snijd de champignons in dikke plakken en bak ze met ruime olie in een kookpan. Champignons zuigen olie op, vandaar dat je genoeg moet gebruiken.
  2. Snijd de ui en knoflook en doe deze bij de champignons.
  3. Blus dit af met de rode wijn (giet alles erbij).
  4. Snijd de winterpenen, prei en bleekselderij en doe deze erbij in de kookpan. De jackfruit doe je er ook bij. Hoef je niet te snijden, want de jackfruit valt vanzelf uit elkaar.
  5. Doe de bruine boterham zonder korst in de pan. Deze boterham zorgt voor binding.
  6. Voeg de groentebouillon toe. Is het te waterig? Dan kun je wat maïzena opgelost in water toevoegen. Onthoud wel: coq au vin mag waterig zijn.
  7. Snijd de aardappels in partjes en zet deze met koud water op. Laat de aardappels koken tot ze gaar zijn.

De veganistische coq au vin laat je zo’n 20 – 30 minuten koken. Als de wortels helemaal gaar zijn, is het gerecht klaar.

Leuk idee voor een feestelijk diner

De veganistische coq au vin, of jack au vin, is een heerlijk winters gerecht. Ik vind het een leuke maaltijd voor tijdens een feestelijk diner. Zo heb je als vegetariër of veganist weer eens wat specialers dan een vegan burger of champignonragout (ook lekker).

Wat eet jij vaak met kerst?

Bekijk ook mijn andere vega(n) recepten

2 Reacties

  1. Adriaantje
    december 22, 2022 / 11:03 am

    Klinkt heerlijk en ziet er lekker warm uit!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.