Al een lange tijd wilde ik een keer vegan doperwtenspread maken. Toch stelde ik het keer op keer uit, omdat het me veel werk leek. Tot ik vorige week echt nadacht over het maken van een spread van doperwten. Ik kwam tot de conclusie dat vegan doperwtenspread waarschijnlijk best snel en makkelijk te maken is en ging naar de supermarkt voor de benodigde ingrediënten. Een groot voordeel is dat de spread binnen twintig minuten gemaakt is. Bovendien heb je weinig ingrediënten nodig. De kans is groot dat jij de meeste of alle ingrediënten zelfs al in huis hebt! Zulke eenvoudige recepten vind ik het fijnst en daarom deel ik vandaag dan ook graag mijn recept voor vegan doperwtenspread.
De ingrediënten voor snelle en makkelijke vegan doperwtenspread
Voor één kleine soepkom vegan doperwtenspread
- 350 gram doperwten (ook wel tuinerwten genoemd)
- 1 citroen (alleen het sap nodig)
- 1 eetlepel olijfolie
- Zout
- Peper
- Knoflookpoeder of 1 knoflookteen
- Chilipoeder
- Paprikapoeder
Suggestie: Parmezaanse kaas. Dan is de spread vegetarisch in plaats van veganistisch. Volgens mij bestaan er tegenwoordig ook veganistische Parmezaanse kazen, dus zo’n plantaardige kaas is een mogelijkheid. Ook zijn geroosterde pijnboompitten erdoorheen lekker.
Verder heb je nodig:
- Een kookpan
- Een cutter of blender
Hoe maak je de vegan doperwtenspread snel klaar?
- Zet een pan met water op het vuur.
- Voeg de doperwten toe aan het kokende water en laat ze drie minuten koken.
- Giet het water af en laat de doperwten afkoelen. Hier gebruikte ik stromend koud water voor.
- Doe de doperwten, het sap van de citroen, de olijfolie en de kruiden in de cutter of blender en blend alles fijn.
Tip: gebruik eerst het sap van een halve citroen en doe er beetje bij beetje kruiden bij. Naar smaak kun je meer toevoegen, maar je kunt niks uit de doperwtenspread halen.
Ben je tevreden met de smaak en is het mengsel echt een spread geworden? Dan is jouw vegan doperwtenspread klaar! Ik deed de spread op een vegan baguette van SlooOW. Als garnering gebruikte ik cherrytomaatjes, tuinkers en (niet vegan) feta.
Groenten op brood!
Nu ik deze vegan doperwtenspread een keer heb gemaakt, ben ik zeker van plan om dit recept vaker te maken. De spread is zo makkelijk en snel gemaakt en wij hebben altijd doperwten in huis. Zodra mijn huidige spread op is, maak ik ‘m opnieuw. Het fijne is dat ik zo nog meer groenten binnenkrijg. En het ziet er ook mooi kleurrijk uit!
Ben jij fan van doperterwten?
Bekijk ook zeker mijn recept voor makkelijke veganistische bietenwraps met hummus.
Lijkt me heerlijk!
Auteur
Is het ook zeker!
Het ziet er heerlijk uit en een gaaf kleurtje ook door de doperwten!
Auteur
Hihi, dankjewel! Die doperwten hebben inderdaad een lekkere kleur.
Oh dat ziet er heerlijk uit en zo te zien is het ook lekker makkelijk te maken. Ik ga het zeker eens proberen voor een stokbrood-avond 🙂 Ben gek op doperwtjes!
Auteur
Leuk! Hopelijk vind je het lekker 🙂 Ik houd ook zo van doperwten. Gooi ze vaak gewoon door een pan met eten, al is ’t maar om de mooie groene kleur, haha.
Het is makkelijker te maken dan ik had verwacht. Ik hou alleen niet zo van doperwten dus denk dat het niet echt mijn ding is.
Auteur
Ah, ja, als je niet van doperwten houdt, weet ik inderdaad niet of dit iets voor jou is!