Risotto met paddenstoelen en citroen

Vegetarische risotto met paddenstoelen en citroen

Nu het herfst is, vind ik het weer heerlijk om gerechten te maken die passen bij het koude weer en de donkere dagen. Vegetarische risotto met paddenstoelen en citroen is één van mijn favoriete herfstgerechten. Eigenlijk vind ik de meeste maaltijden met paddenstoelen zeker passen bij het najaar. Toen ik bezig was met de bereiding van de risotto, popte het idee op in mijn hoofd om foto’s van de risotto te maken. Aangezien ik steeds meer bezig ben met foodfotografie, is het natuurlijk van belang dat ik ook oefen met fotograferen. Risotto vind ik totaal geen fotogeniek gerecht, maar ik sta open voor uitdagingen. Na het koken pakte ik mijn camera erbij en ging ik aan de slag. De foto’s vond ik best gelukt, dus een blogpost met de foto’s en mijn recept vond ik wel zeer gepast.

De ingrediënten voor de vegetarische risotto

Bereidingstijd: 40 minuten

Dit gerecht is geschikt voor drie tot vier personen. De ingrediënten die je nodig hebt zijn:

  • 300 gram risottorijst
  • 150 milliliter droge, witte wijn
  • 1 citroen
  • 85 gram rucola
  • 1 groentebouillonblokje
  • 1 rode ui
  • 500 gram paddenstoelen (ik gebruikte een paddenstoelenmix)
  • (plantaardige) boter
  • Tijm
  • Parmezaanse kaas

Verder heb je twee bakpannen nodig, waarin je de risotto maakt en een pan waarin je de paddenstoelen bakt. Ook heb je een litermaat nodig of een glas waarin je de bouillon maakt.

Hoe bereid je de vegetarische risotto met paddenstoelen en citroen?

  1. Pak een pan en doe daar wat boter in. Snipper ondertussen de ui en bak deze kort in de pan. Vervolgens doe je hier alle risottorijst bij en bak je dit een paar minuten.
  2. Vul de litermaat met 1 liter (warm) water en doe hier het bouillonblokje in. Ik gebruikte hier een glas voor dat ik telkens opnieuw met water vulde, zolang je maar een bouillonblokje en 1 liter water gebruikt.
  3. Deze bouillon doe je in ongeveer vier delen bij de risottorijst. Wacht steeds tot de rijst al het water heeft opgenomen, voordat je nieuw water bij de rijst doet. Dit duurt in totaal ongeveer 20 minuten.
  4. Ondertussen smelt je in de andere pan ook wat boter en snijd je de paddenstoelen in plakjes of blokjes. Deze doe je in de pan en bak je kort aan. Let op: paddenstoelen moeten eigenlijk maar een paar minuten bakken op hoog vuur. Als je het lang laat ‘bakken’, dan koken de paddenstoelen op een gegeven moment in hun eigen vocht. Dat wil je voorkomen.
  5. Strooi wat tijm over de paddenstoelen en eventueel wat peper en zout indien je dit wenst.
  6. Proef tussendoor of de rijst klaar is. Is dit zo? Doe dan nog een klontje boter bij de rijst en voeg ook wat Parmezaanse kaas hieraan toe.
  7. Als de boter en kaas zijn opgenomen in het gerecht, voeg je de paddenstoelen toe aan de risotto en sprenkel je de citroen over de maaltijd.
  8. Schep de vegetarische risotto met paddenstoelen en citroen in bakjes en doe in elk bakje een hand rucola. Uiteraard is het ook lekker om nog wat Parmezaanse kaas over de risotto te doen.
Vegetarische risotto met paddenstoelen en citroen

Eet smakelijk!

Wat is een van jouw favoriete gerechten in de herfstmaanden?

6 Reacties

  1. oktober 6, 2021 / 8:30 am

    Mmm, risotto is altijd goed! Ik vind de foto’s ook erg mooi geworden, en inderdaad met een lastig gerecht in de basis. Alleen de naam ‘citroenrisotto’ deed me even schrikken. Ik heb dat een keer gemaakt en omdat ik hou van citroen, had ik de dubbele hoeveelheid van het recept gebruikt – en dat was naast sap ook rasp, dus sowieso veel heftiger qua smaak. Dat was dus geen succes, hahaha. Misschien moet ik mijn trauma maar verwerken door dit recept eens te maken!

    • Mevrouw Marloes
      Auteur
      oktober 13, 2021 / 4:08 pm

      Hahaha, ik kan me voorstellen dat dat traumatiserend is! Als je bij dit recept de goede hoeveelheid aanhoudt, dan is dit een goede verwerking van je trauma 😉

  2. oktober 8, 2021 / 12:28 am

    Lekker! Risotto met paddenstoelen is echt mijn lievelings.

    • Mevrouw Marloes
      Auteur
      oktober 13, 2021 / 4:09 pm

      Ja! Lekker hè, ik houd er ook enorm van.

  3. november 21, 2021 / 2:17 pm

    Risotto met paddenstoelen is heerlijk!
    Dit recept ken ik nog niet, dus ik ga hem zeker uitproberen!

    • Mevrouw Marloes
      Auteur
      november 21, 2021 / 6:04 pm

      Leuk! Ben benieuwd wat je ervan vindt 🙂

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.