Recept voor kleine appelflappen

Recept voor kleine appelflappen

Met dit weer leek het me leuk om een recept voor kleine appelflappen met jullie te delen. Ik had nog nooit eerder appelflappen gemaakt, maar dit leek me niet heel lastig. Appelflappen zijn heerlijk om bijvoorbeeld bij de koffie of thee te eten. Bovendien is het niet moeilijk om ze te maken, wat ik fijn vind. Het duurde even voor ik ze kon maken, maar op een regenachtige dag sloeg ik mijn slag. Ik wilde kleine appelflappen, zodat ik ze ook als vervanger van een koekje kon eten. Zo’n grote appelflap is toch best een grote snack. Daarom deel ik vandaag met jullie mijn recept voor kleine appelflappen. Oja, ze zijn iets minder zoet dan andere appelflappen. Dat komt, doordat ik geen suikerlaag aan de buitenkant maken. Uiteraard is dat wel een optie.

Wat heb je nodig voor dit recept voor kleine appelflappen?

Met deze ingrediënten maak je veertig kleine appelflappen

  • 2 appels (ik gebruikte Elstar)
  • 1 el koek- en speculaaskruiden of kaneel
  • 4 el kristalsuiker
  • Een hand rozijnen
  • 1 citroen
  • 10 plakjes bladerdeeg
  • Eventueel 1 ei en daarmee dan nog wat extra kruiden en suiker (dit is voor de buitenkant)

De benodigdheden zijn:

  • Bakpapier
  • Bakplaat
  • Kom

Hoe maak je de mini appelflappen?

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  2. Schil de twee appels en snijd ze in kleine blokjes. Onthoud dat dit echt heel klein moet zijn, want de appelflappen worden mini. Grote stukjes appel passen dan ook niet.
  3. Doe de appels met de rozijnen, de suiker en de kruiden in de kom. Knijp hier vervolgens de citroen over uit en schep dit mengsel goed om, zodat de ingrediënten met elkaar mengen.
  4. Haal de plakjes bladerdeeg uit de vriezer. Let op: de ontdooien best snel, dus je kunt vlot door met bakken.
  5. Zijn de plakjes redelijk ontdooid? Snijd ze dan in vier gelijke vierkanten.
  6. Verdeel de vulling over het bladerdeeg. Ik hield wel wat vulling over, omdat de kleine appelflappen niet heel vol kunnen.
  7. Leg het bakpapier op de bakplaat. Druk vervolgens met een vork de randen dicht en leg de mini appelflappen op de bakplaat.
  8. Vervolgens gaan de appelflappen ongeveer 20 minuten in de oven. Controleer om de vijf minuten of de appelflappen goudbruin zijn, want dan zijn ze gaar.
Recept voor kleine appelflappen

Een optie voor de appelflapjes

Voor je de kleine appelflappen van mijn recept in de oven doet, kun je eventueel een ei loskloppen en hiermee de buitenkant bestrijken. Vervolgens doe je hier een mengsel van kaneel of koek- en speculaaskruiden en suiker overheen. Hiermee creëer je een suikerlaag aan de buitenkant. Wij hadden geen eieren en ik moet zeggen dat ik dit suikerlaagje ook niet miste. Ik vond de kleine appelflappen zoet genoeg en ga ze zeker vaker maken.

Als je van makkelijke recepten houdt, vind je mijn recept voor makkelijke en snelle kokosmakronen zeker ook fijn!

Heb jij weleens appelflappen gemaakt?

10 Reacties

  1. oktober 18, 2021 / 8:07 am

    Ik maak wel vaker kleinere appelflappen met een half plakje bladerdeeg (dus dan snij ik ze schuin door) en dat vind ik al redelijk wat gepruts daarna met vullen en vouwen. Ik ben dus echt onder de indruk van hoe deze eruit zien! Ik voeg vaak aan de binnenkant geen suiker toe en dan buiten wel weer.

    • Mevrouw Marloes
      Auteur
      oktober 18, 2021 / 8:13 am

      Oeh, dat is ook een goeie! Ga ik onthouden van die maat. En ben ook wel benieuwd hoe ze smaken als je geen suiker aan de appels toevoegt, maar wel aan de buitenkant. Ga ik binnenkort eens proberen 😄.

  2. oktober 18, 2021 / 10:33 am

    Zo schattig deze appelflapjes, mooie foto’s ook! Ik heb wel eens appelflappen gemaakt, maar alleen groten. Ik vind het wel slim om kleintjes te maken want die groten zijn vaak zoveel dat je direct helemaal vol zit.

    • Mevrouw Marloes
      Auteur
      oktober 19, 2021 / 7:16 am

      Ja, precies. Die grote appelflappen zijn direct zo’n hele hap. Deze kleintjes zijn meer als een soort koekje.

  3. oktober 18, 2021 / 11:13 am

    Goed idee! Ik vind ze ook altijd vrij groot, maar zo zijn ze goed te doen als koekje. Bij mij trouwens ook geen suiker aan de buitenkant.

  4. Adriaantje of RiaN
    oktober 18, 2021 / 11:21 am

    Mmmmm lekker,
    Ga ik ook een keer in elkaar friemelen en de tip van Audry “geen suiker van binnen, wel van buiten” pas ik dan toe, want dat vind ik wel lekker (buitenop)

  5. oktober 19, 2021 / 6:42 am

    Oeh wat zien ze er heerlijk uit, en wat zijn ze ook schattig! Hoe slim om ze een slag kleiner te maken, want zo’n grote appelflap is best een flinke hap altijd 🙂

  6. oktober 25, 2021 / 2:31 pm

    Lekker! Ik ben dol op appelflappen, vooral zelfgemaakte. Maar mini’s heb ik nog nooit gemaakt, wat een leuk idee.

    • Mevrouw Marloes
      Auteur
      november 21, 2021 / 6:03 pm

      Dankjewel!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.