Heerlijke vegan kruidnoten maken

Recept voor heerlijke vegan kruidnoten

Sinterklaas is weer in het land en het leek me leuk om weer eens kruidnoten te bakken. Niet zomaar kruidnoten, ik deel vandaag een recept voor heerlijke vegan kruidnoten die je kunt maken binnen 60 minuten. Sommigen noemen deze veganistische kruidnoten ook wel pepernoten, maar die benaming gebruik ik toch echt voor de wat taaiere decemberlekkernij. Deze kleine koekjes zijn heel makkelijk veganistisch te maken, waardoor ook veganisten kunnen genieten van kruidnoten tijdens de sinterklaasperiode. Aangezien het maken heerlijke vegan kruidnoten zo makkelijk is, deel ik dit recept graag met jullie.

De ingrediënten en benodigdheden voor het maken van heerlijke vegan kruidnoten

Voor ongeveer 100 veganistische kruidnoten

  • 250 gram zelfrijzend bakmeel
  • 125 gram donkere basterdsuiker
  • 100 gram plantaardige boter, ik gebruikte deze van Flower Farm
  • 4 eetlepels plantaardige melk, ik gebruikte Alpro Barista haver
  • 2 eetlepels koek- en speculaaskruiden (meer mag altijd!)
  • Snuf zout

Verder heb je nodig

  • Een bakplaat
  • Bakpapier
  • Beslagkom
  • Vershoudfolie
Recept voor lekkere vegan kruidnoten

Hoe kun je de vegan kruidnoten (pepernoten) maken?

  1. Doe alle ingrediënten samen in een beslagkom en kneed deze samen tot een bal. Dit kneden duurt wel eventjes, want de boter moet goed warm worden door je handen.
  2. Vervolgens doe je het deeg in vershoudfolie en laat je het deeg een halfuur rusten in de koelkast.
  3. Verwarm de oven voor op 175 °C.
  4. Haal het deeg uit de koelkast en leg en vel bakpapier op de bakplaat.
  5. Maak vervolgens balletjes van ongeveer een knikker groot. Ik rol de balletjes altijd tussen mijn handpalmen en druk ze dan een beetje plat op de bakplaat.
  6. Als de bakplaat vol met kruidnoten ligt, doe je deze voor ongeveer 20 minuten in de oven. Houd het wel goed in de gaten, want de ene keer zijn de kruidnoten na 15 minuten al klaar (dit hangt af van hoe lang de oven al is opgewarmd en hoe groot je kruidnoten zijn) en de andere keer is dit na 20 minuten.
  7. Heb je nog deeg over? Herhaal dan stap 5 en 6 tot al het deeg op is.

Geniet van de lekkere, kleine koekjes!

Zodra de vegan kruidnoten (ook wel pepernoten door sommigen genoemd) van dit recept klaar zijn, kun je er na een tijdje van genieten. Laat ze even afkoelen, zodat je je mond niet verbrandt. De volgende dag zijn de kruidnoten nóg lekkerder. De kruidnoten zijn lekker knapperig en blijven zo’n 2 weken goed in een afgesloten trommel.

Bak jij ook graag kruidnoten?

Wil je nog meer bakken? Bekijk dan eens mijn recept voor gekleurde zoete popcorn.

10 Reacties

  1. november 25, 2021 / 9:57 am

    Misschien nog even toevoegen dat de boter/margarine plantaardig moet zijn? 🙂 Ze zien er erg lekker uit!

    • Mevrouw Marloes
      Auteur
      november 25, 2021 / 10:07 am

      Oei, slim. Niet aan gedacht, omdat ik ook al verwees naar de Flower Farm, maar niet iedereen kent dat natuurlijk 😅

  2. november 25, 2021 / 12:12 pm

    Ah, bonuspunten voor het uitleggen van het verschil tussen kruidnoten en pepernoten;). Ze zien er goed uit!

    • Mevrouw Marloes
      Auteur
      november 25, 2021 / 12:21 pm

      Hahaha, yes! Die steek ik in m’n zak 😊

    • Mevrouw Marloes
      Auteur
      november 26, 2021 / 7:57 am

      Snel bakken dan maar 😜

    • Mevrouw Marloes
      Auteur
      november 26, 2021 / 7:57 am

      Snap ik, ze zijn ook echt lekker!

  3. november 26, 2021 / 8:09 pm

    Oe lekker! Ik heb het recept opgeslagen! En nogmaals: echt supergaaf je foto!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.