Het basisrecept voor granola

Een paar weken geleden vertelde ik aan mijn moeder dat ik zo’n moeite heb met ontbijten. Vroeger aten wij altijd ontbijt samen, ook op doordeweekse dagen. Toen had ik nooit problemen met boterhammen eten om half acht ’s ochtends. Maar de laatste twee jaren is hier wel verandering in gekomen. Met moeite kan ik wel een droge boterham eten, maar dat smaakt me echt niet. Vooral op mijn stagedagen vind ik het wel belangrijk dat ik in de ochtend iets eet. Energie is erg belangrijk als je moet lesgeven, er zijn dan zoveel dingen die je tegelijkertijd moet doen: uitleg geven, orde bewaren, leerlingen aanspreken, zorgen dat iedereen luistert, et cetera.

Mijn moeder gaf mij toen de tip dat ik zelf granola kon maken, om dat samen met yoghurt te eten. Yoghurt is namelijk veel makkelijker om op zo’n vroege ochtend te eten volgens mijn moeder. Nou dacht ik: ‘Ohjee, granola maken is vast echt super moeilijk. Ugh, geen zin in!’ Het tegenovergestelde is waar. Ik denk dat dit het makkelijkste recept is om zelf ontbijtgranen te maken. Al kreeg ik het wel voor elkaar om het de eerste keer te laten mislukken, oeps. De granola was namelijk helemaal verbrand, maar dat kwam doordat ik het omschepgedeelte van het recept was vergeten.

Al een paar weken ontbijt ik nu bijna elke dag met yoghurt, granola en vers fruit en het bevalt erg goed! Ik moet wel zeggen dat ik zo vroeg ontbijten nog steeds moeilijk vind, dus eet ik soms een banaan om half acht en dan rond half elf mijn yoghurt en granola.

Maar goed, het recept dus. Van tevoren wil ik wel zeggen dat je hier van alles aan kan toevoegen als je wil: noten, zaden, gedroogde vruchten (rozijnen). Ik heb tot nu toe alleen de basis gemaakt, maar verder gooi ik wel blauwe bessen en soms een banaan door mijn yoghurt. Met de hoeveelheid die ik heb gemaakt van dit recept, heb ik denk ik tien keer gedaan. Het hangt er alleen per persoon vanaf, want de één doet meer granola bij de yoghurt dan de ander.

Ingrediënten

 • 150 gram grove havervlokken (te koop bij de Appie)
 • 3 eetlepels zonnebloemolie
 • 4 eetlepels honing

Benodigdheden

 • Bakplaat
 • Bakpapier
 • (houten) lepel om de granola mee om te scheppen
 • Weckpot
 • Beslagkom

Bereidingswijze

 • Verwarm de oven voor op 180 graden.
 • Doe de havervlokken, zonnebloemolie en honing in de beslagkom en meng dit goed met elkaar.
 • Leg bakpapier op de bakplaat en doe hier het mengsel op. Smeer dit een beetje uit met de lepel.
 • Het mengsel moet nu 7 minuten in de oven. Na deze minuten, schep je alles goed om. Deze stap was ik de eerste keer vergeten en, geloof mij, het was echt niet lekker.
 • Daarna doe je het weer 7 minuten in de oven. Hierna haal je de bakplaat uit de oven en moet het afkoelen.

Als de granola helemaal is afgekoeld, kun je het van de bakplaat halen en in de weckpot stoppen. De granola is ongeveer drie weken houdbaar (zo lang heb ik met de portie maximaal gedaan).

Wat eet jij het liefst als ontbijt?

Het basisrecept voor granola

5 Reacties

 1. maart 14, 2018 / 8:41 am

  Vroeger maakte ik ook zelf granola maar nu eet ik het eigenlijk niet meer. Ik eet altijd rond 8u boterhammen en dat lukt prima. Op dagen dat ik niet werk eet ik niets ’s morgens.

 2. maart 14, 2018 / 8:01 pm

  OMG wat is het makkelijk zelf te maken! Ik haal het altijd kant en klaar bij de Appie (gemaakt in de fabriek natuurlijk) en er zit een lading suiker op dat ik niet wil weten…eye opener dit! En ik heb precies hetzelfde, ik kan niet ontbijten met brood ’s morgens. Of ik moet met een groep vrienden in een huisje zitten en dat we dan met z’n allen lang aan tafel zitten, dan weer wel. Maar op een doodnormale dag kan ik pas brood met de lunch wegkrijgen. Ik eet ook elke ochtend granola, yoghurt en vers fruit. Dat verse fruit (frambozen, blauwe bessen of bramen) is wel duur hoor, pffff…maar ja…YOLO! 😉 Liefs!

  • Mevrouw Marloes
   Auteur
   maart 15, 2018 / 3:43 pm

   Daarom maak ik het ook nu liever zelf, zodat je zelf helemaal bepaalt wat er in gaat! En deze variant vind ik al best zoet door al die honing. Alle andere suikers van de Appie heb je niet nodig 😉 Het verse fruit is inderdaad wel duur, al heb je nu bij de Jumbo af en toe wel een aanbieding. Naar de markt gaan helpt ook, hahah. Liefs!

 3. maart 16, 2018 / 2:01 pm

  Brood in de ochtend is ook niks voor mij. Ik eet wel weer knackebrod met sellery salade en samen met een gekookt eitje is dat precies genoeg om het tot de lunch vol te houden. Als ik dan geen trek heb in mijn ochtendtussendoortje is dat prima. Ik heb meer honger na de lunch dan ervoor, dus ik eet vaak 2 tussendoortjes na de lunch en voor het avondeten.
  Mijn gozer eet altijd pinda’s met kwark en bessen. Eurgh…

  • Mevrouw Marloes
   Auteur
   maart 16, 2018 / 11:28 pm

   Oeh die combi ga ik ook eens proberen! Klinkt lekker. Ik heb ook altijd meer trek na de lunch, hahah. Kwark met bessen vind ik lekker, maar pinda’s erbij weet ik nog net zo niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.