Geroosterde kikkererwten uit de oven

Healthy snack geroosterde kikkererwten uit de oven.

Tijd voor iets luchtigers op mijn blog (letterlijk en figuurlijk). Vandaag deel ik een makkelijk recept. Ik vraag me af of ik het überhaupt een recept mag noemen, zo makkelijk is het. Deze geroosterde kikkererwten maak ik minstens één keer per week voor mijzelf klaar. En in deze blogpost laat ik zien hoe jij deze healthy snack ook kunt maken!

Benodigdheden voor 1 persoon

– 1 blik kikkererwten
– Zout
– Chilipoeder
– Paprikapoeder
– Knoflookpoeder

– Oven
– Bakplaat
– Bakpapier

Update (4 juni 2020): ik heb gemerkt dat gedroogde kikkererwten lekkerder zijn dan kikkererwten uit blik. Die moeten wel een nacht in het water weken en daarna minstens een uur in water koken voor ze de oven in kunnen. Eigenlijk moet ik dan een dag van tevoren bedenken dat ik de volgende dag zin heb in zoutjes. Toch gebruik ik bijna alleen nog gedroogde kikkererwten. Die zijn, naar mijn idee, veel rijker van smaak.

Wil jij ook gedroogde kikkererwten gebruiken? Neem dan ongeveer tweehonderd gram kikkererwten. Doe de kikkererwten in een pan en zet ze heel ruim onder water. De kikkererwten zuigen zich namelijk vol met water. Doe de deksel op de pan en laat de kikkererwten een nacht (minstens acht uur) weken. Gooi de volgende dag het water weg en doe vers water in de pan met kikkererwten. Laat de kikkererwten een uur koken en haal tussendoor het schuim van het water (er ontstaat wat schuim). Na een uur gooi je het water weg en kunnen de kikkererwten (met kruiden) in de oven.

Aan de slag

– Verwarm de oven voor op 160 graden.
– Laat de kikkererwten uitlekken.
– Doe de kikkererwten in een schaaltje en voeg vervolgens naar smaak de verschillende kruiden toe. Ik doe erg veel kruiden over de kikkererwten, zodat ze lekker veel smaak hebben. Olijfolie kan toegevoegd worden, maar hoeft niet (om het gezonder te houden).
– Leg bakpapier op de bakplaat en spreid de kikkererwten er op uit.
– Rooster de kikkererwten in totaal 40 minuten. Schep de kikkererwten meerdere keren om, zodat alle kanten goed roosteren.
– Het kan zijn dat de kikkererwten nog niet helemaal knapperig zijn. Doe de kikkererwten dan nog een minuut of vijf langer in de oven.
– Laat de kikkerwten minstens een half uur in de oven rusten. Zo worden ze nog knapperiger.

Healthy snack geroosterde kikkererwten uit de oven.
Hier heb ik nog niet alle kruiden over de kikkererwten gedaan.

Ik eet de kikkererwten in plaats van zoutjes. Ze bevatten vitamine B1 en B2 en zijn een stuk gezonder en voedzamer dan een zak chips.

Liefs,
Marloes

Lees hier hoe je heel simpele chocolade muesli bites maakt. Yum!

Healthy snack geroosterde kikkererwten uit de oven.

18 Reacties

  1. januari 29, 2020 / 8:00 am

    Goed idee! Ik ben gek op chips, maar ik weet ook wel dat je daar niet te veel van moet eten. Ik vind dit een leuk alternatief.

    • Mevrouw Marloes
      Auteur
      januari 30, 2020 / 4:00 pm

      Ik ben ook gek op chips, haha! Ben benieuwd wat je van dit alternatief vindt.

  2. januari 29, 2020 / 10:14 am

    Ik krijg bij alles waar kikkererwten inzit altijd het gevoel dat ik falafel eet, en dan krijg ik zo’n avondeten gevoel. Ik vraag me af of dat hiermee ook zo is, het klinkt wel heel lekker!

    • Mevrouw Marloes
      Auteur
      januari 30, 2020 / 4:00 pm

      Hahaha, ik vind niet dat dit echt naar falafel smaakt, maar het is natuurlijk wel logisch als je die associatie hebt!

  3. Cora
    januari 29, 2020 / 12:52 pm

    Lijkt me heerlijk, Marloes. Goed alternatief voor de mijn “ever favorite” paprikachips!

    Een luchtige tip in een voor jou zo zware tijd. Wens je heel veel sterkte. Denk aan je.

    • januari 30, 2020 / 8:50 am

      Dat klinkt goed Marloes! Ik maakte ze zelf eigenlijk altijd met olie in een pan, maar dat voelde toch wel ongezond. Ik ga deze proberen!

    • Mevrouw Marloes
      Auteur
      januari 30, 2020 / 4:01 pm

      Paprikapoeder over de kikkererwten is ook erg lekker.

      Dankjewel!

  4. Esther
    januari 29, 2020 / 7:51 pm

    Heerlijk, goede tip! Ik was wat uitgeschoten met de chilipoeder en heb er daarom wat zoetstof overheen gedaan. Ze zijn echt heel lekker geworden en geen avondeten maar snack gevoel👏🏻

    • Mevrouw Marloes
      Auteur
      januari 30, 2020 / 4:03 pm

      Blij dat je het lekker vond! Lijkt me ook een heerlijke combi, chilipoeder en zoetstof 🙂

  5. Jacqueline Meijers
    januari 30, 2020 / 9:57 am

    Bedankt voor het recept,ga het zeker proberen.

    • Mevrouw Marloes
      Auteur
      januari 30, 2020 / 4:03 pm

      Ik ben benieuwd wat je van het recept vindt!

  6. Gien
    januari 30, 2020 / 3:35 pm

    Ah, dat klinkt lekker! Ben gek op kikkererwten! Raar woord eigenlijk… Morgenavond verantwoord snacken bij #TVOH!! 😉

    • Mevrouw Marloes
      Auteur
      januari 30, 2020 / 4:04 pm

      Nou, zeker een gek woord 😂 Geniet er alvast van, vanavond!

  7. januari 30, 2020 / 5:12 pm

    Top tip! Ben echte chips fsn en al tijdje op zoek naar gezondere snack. Had het dit weekend direct proberen!

  8. januari 30, 2020 / 8:16 pm

    Klinkt als een goede vervanging! Ben benieuwd!

  9. januari 31, 2020 / 9:04 am

    Ik ben dol op chips, maar het is niet verstandig om te eten, dit klinkt als een goed en gezond alternatief!

  10. februari 5, 2020 / 5:43 pm

    Oeeh dit is zo lekker! Ik maakte het eerder ook heel vaak met gerookte paprikapoeder 🙂 Ben het eigenlijk een beetje vergeten, maar dit is een goeie reminder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.