Crunchy zandkoekjes met cacao

Crunchy zandkoekjes met cacao

Ja ja ja, al dat thuiszitten zorgt er bij mij voor dat ik meer dan anders in de keuken te vinden ben. Niet alleen stop ik meer moeite in het maken van een lekkere maaltijd in de avond, ook onder andere het zelfrijzend bakmeel, het suiker en de eieren worden veelvuldig hier in huis gebruikt. Dit keer had ik zin in ‘ouderwets’ lekkere zandkoekjes. Wel met een twist: cacaopoeder. Eerder maakte ik deze koekjes ook met vanille-aroma en noten (ik koop de noten via deze webshop die een oud-collega tipte). Die ingrediënten had ik nu helaas niet in huis. Toch zijn ook deze koekjes om van te smullen!

Ingrediënten voor +/- 16 koekjes

  • 200 gram zelfrijzend bakmeel
  • 50 gram cacao
  • 85 gram suiker
  • 1 eidooier
  • 125 gram boter
  • Snufje zout
  • 2 eetlepels water óf 2 eetlepels vanille-aroma
  • Optioneel: amandelen en walnoten

Benodigdheden

  • Mixer
  • Beslagkom
  • Bakplaat
  • Bakpapier
  • Oven
  • Vershoudfolie
Crunchy zandkoekjes met cacao

Bereidingswijze

  1. Doe het zelfrijzend bakmeel, de suiker, de cacao, de boter (op kamertemperatuur), het snufje zout en de eidooier in de beslagkom. Voeg ook de noten bij de ingrediënten als je deze in de koekjes verwerkt (aanrader!!!). Het zout zorgt ervoor dat de koekjes geen erge bakmeelsmaak krijgen. Mix de ingrediënten goed tot een kruimelig beslag.
  2. Voeg vervolgens het water of de vanille-aroma toe en kneed alles tot een grote beslagbal.
  3. Wikkel deze bal in het vershoudfolie en leg de bal voor minstens een halfuur in de koelkast. Hierdoor wordt het beslag steviger.
  4. Verwarm de oven na een halfuur alvast voor op 170 graden.
  5. Haal de beslagbal uit de koelkast. Leg het bakpapier op de bakplaat. Pak steeds een stukje van het deeg om hiervan een koekje te vormen. Het lukt mij niet om koekvormpjes te gebruiken, hiervoor breekt het deeg, helaas. Wel is het leuk om met een vork over elk koekje te gaan. Daardoor krijgen de koekjes een grappig motief.
  6. Schuif de bakplaat voor zo’n 15 minuten in de oven. Let wel op: elke oven werkt net even anders. Houd de koekjes goed in de gaten als ze in de oven liggen.
  7. Haal de koekjes na ongeveer een kwartier uit de oven en laat ze afkoelen op de bakplaat. Afgekoeld zijn de koekjes lekkerder dan net uit de oven.
Crunchy zandkoekjes met cacao

Zo, de koektrommel kan gevuld worden met deze heerlijke zelfgemaakte crunchy zandkoekjes! De cacao geeft net een extra lekkere smaak (vind ik). Zeker in combinatie met noten en vanille-aroma maak jij met dit recept koekjes waarvan men blijft eten.

Na al het bakken inspiratieloos voor het avondeten? Bekijk mijn 30 ideeën voor een vegetarische maaltijd!

Knapperige zandkoekjes met cacao

10 Reacties

  1. april 15, 2020 / 6:26 am

    Goed idee, zandkoekjes bakken. Niet te ingewikkeld, maar een heerlijk resultaat! (Vraagt zich nu af of een zandkoekje ook niet bij het ontbijt kan;))

    • Mevrouw Marloes
      Auteur
      april 15, 2020 / 7:42 am

      Een zandkoekje kan zeker ook bij het ontbijt 😉

  2. april 15, 2020 / 8:52 am

    Oeh dit klinkt goed zeg! Ik heb toevallig dit weekend nog koekjes gebakken, ik kan daar nu ineens tijd voor vinden. Dat is wel heel fijn aan deze tijd!

  3. april 15, 2020 / 9:55 am

    Oeeeh dit ziet er goed uit zeg! Nu heb ik echt zin om de koekjes te bakken.

  4. april 15, 2020 / 2:06 pm

    Mmmmm, niets boven zo van die ouderwetse koekjes! Ik maakte onlangs ook classic cookies met chocolate chips, maar ze waren helaas niet zo heel goed gelukt (ze kwamen heel snel hard). Misschien moet ik dit recept eens proberen!

  5. april 15, 2020 / 5:14 pm

    Oeh lekker! Ik ben ook aan het bakken geslagen, dus deze koekjes ga ik misschien ook een keer maken! Ik kan me trouwens niet herinneren dat ik ooit koekjes heb gebakken…. Wel cake enzo maar koekjes weet ik niet.

  6. april 17, 2020 / 7:40 pm

    Wat een leuke variatie op het gewone zandkoekje! Maar ook de vanille-aroma en noten variant klinkt goed!

  7. april 20, 2020 / 6:30 pm

    Ziet er lekker uit, krijg spontaan trek hihi 😉 Maar dat is ook niet zo moeilijk. Nu ik zwanger ben heb ik bijna OVERAL zin in, haha. Als het maar eetbaar is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.