Waarom ik momenteel vooral non-fictie lees

Waarom ik momenteel vooral non-fictie lees

Laatst vroeg ik mezelf af hoe het zo is gekomen dat ik de afgelopen maanden vooral non-fictie heb gelezen. Non-fictie is het genre dat ik momenteel nog steeds het liefst lees. Terwijl ik literaire romans en young adult ook graag erbij pak als ik in mijn leesbubbel zit. Toch lees ik die laatstgenoemde genres nu niet veel. Zo las ik in de afgelopen maanden onder andere de boeken Op je lijf geschreven, Zeik niet zo, Yes, please! en Doing it!. Van bijna elk boek genoot ik heel veel. Ik was benieuwd waar die interesse in non-fictie ineens vandaan is gekomen. Als ik namelijk naar andere jaren kijk, las ik zelden een boek van dit genre. Ik ging een gesprek aan met mezelf en kwam tot een conclusie.

Binnenzitten is zo saai

In het begin vond ik het thuiszitten niet heel erg. Ik had even tijd nodig om bij te komen van het feit dat ik kanker had. Ik las wat boeken en tijdschriften en keek best wat films en series op Netflix. Maar op een gegeven moment ging ik mij vervelen. Ik mocht van de dokter niet teveel naar buiten. Ook mocht ik niet met groepen mensen afspreken (dit was nog voor de coronatijd). Dan blijft er weinig over. Sporten deed ik wel, maar anders. Ik mocht niet hardlopen en niet zwemmen, wel wandelen en lichte krachttraining. Maar ik sportte ook niet elke dag, want dat was niet goed voor mijn lichaam. Dus verveelde ik mij vaak thuis, tenzij mijn vriend een vrije dag had.

Non-fictie

Al snel herontdekte ik non-fictie. Ik houd ervan om dingen te leren én ik ben vaak fan van boeken die zijn geschreven door generatiegenoten. Veel van die boeken lezen enorm fijn. Misschien komt dit, doordat ik me in veel dingen herken. Natuurlijk, ik lees alleen de boeken die mij interessant lijken, maar ook daar leer ik veel van. In maart leende ik het boek Feminist fataal. Ik vond het tijd worden wat meer over feminisme te leren Door het lezen van dit boek, leerde ik op een leuke manier over dit onderwerp. Mijn honger naar non-fictie groeide. Ik ging op zoek naar meer van dit soort boeken. Niet per se over feminisme, wel naar boeken in deze luchtige en fijne schrijfstijl.

Waarom ik momenteel vooral non-fictie lees
Een ander non-fictie boek dat ik las: ‘Je kunt het ook nooit goed doen’.

Informatiehonger

Laatst wist ik het ineens. Ik houd momenteel enorm van non-fictie, omdat ik behoefte heb aan nieuwe informatie. Wat ik hiervoor al zei: ik houd enorm van leren. In andere jaren las ik vooral fictie, omdat ik al genoeg leerde op mijn opleiding. Op die momenten las ik voor de ontspanning en wilde ik kunnen wegdromen in de boeken die ik las. Nu had ik verder weinig te doen (behalve alle ziekenhuisbezoeken), en hoefde ik niet per se in een andere wereld te duiken. Al had dat wel gekund, want zo leuk was mijn eigen wereld niet door de kanker. Toch was mijn informatiehonger een stuk groter dan mijn trek in fictie.

Ook nu ik bijna begin aan mijn schakeljaren lees ik nog volop non-fictie. Momenteel lees ik het boek De mooie voedselmachine* over de werking van de darmen. Het klinkt misschien saai, maar het is heel leuk geschreven. Ik vond biologie een verschrikkelijk vak en heb dus ook niet veel verstand van het menselijk lichaam. Dit boek zo geschreven, dat zelfs ik alles goed begrijp.

Terug naar fictie

Mijn verwachting is wel dat ik de komende jaren weer meer fictie zal lezen. Doordat ik weer drie jaar aan studie voor de boeg heb, zal ik misschien minder zin hebben in non-fictie. Al weet ik dat natuurlijk niet zeker. Ik heb zoveel leuke non-fictie gelezen en er zijn nog genoeg boeken die ik nog wil lezen. De tijd zal het leren. Tot dan lees ik gewoon lekker door.

Welk boek lees jij momenteel?

*Dit linkje is een affiliate link. Als je via deze link iets koopt, krijg ik een klein percentage van het aankoopbedrag. Hier betaal jij niks extra’s voor.

16 Reacties

 1. september 2, 2020 / 7:13 am

  Heel begrijpelijk dat je om die redenen meer non-fictie bent gaan lezen. Ik ben wel benieuwd of je nu inderdaad weer meer fictie gaat lezen, nu je studie weer begint. Maar je gaat ons vast op de hoogte houden;).

  • Mevrouw Marloes
   Auteur
   september 4, 2020 / 11:48 am

   Ben ik ook benieuwd naar! Zal jullie zeker op de hoogte houden ;-).

 2. september 2, 2020 / 7:36 am

  Mooi dat je nu zo geniet van non-fictie! Interessant om na te denken over je leeskeuzes. Ik lees juist bijna nooit non-fictie meer.

  • Mevrouw Marloes
   Auteur
   september 4, 2020 / 11:49 am

   Vond ik ook! Het viel me ineens op dat ik zoveel non-fictie las. Misschien voor om eens bij jezelf na te gaan waarom jij bijna nooit meer non-fictie leest?

 3. september 2, 2020 / 9:15 am

  Ik heb ook een tijd gehad dat ik non-fictie veel las. Momenteel lees ik Bloodlines van Richelle Mead en dat is echt zo’n aanrader!

  • Mevrouw Marloes
   Auteur
   september 4, 2020 / 11:49 am

   Oeh, ben benieuwd! Ik ga ‘m om mijn lijst zetten.

 4. september 2, 2020 / 9:34 am

  Non-fictie is echt mijn genre. Ik lees het liefste waargebeurd en oorlogsboeken. Fantasy en thrillers zijn mijn ding niet, maar smaken veranderen en je hebt genoeg meegemaakt om even wat anders te willen.

  • Mevrouw Marloes
   Auteur
   september 4, 2020 / 11:50 am

   Waargebeurde verhalen en oorlogsboeken lees ik ook veel. Al had ik de afgelopen maanden geen zin in boeken over de oorlog. Heb wel het boek ‘De kleine moeder van Bergen-Belsen’ gelezen. Prachtig en heftig verhaal.

 5. september 2, 2020 / 6:46 pm

  Dat darmenboek heb ik een aantal jaar terug ook gelezen! Vond het heel interessant. Ik heb best veel non-fictie boeken maar ik moet daar echt voor in de mood zijn om het zo te zeggen en dat ben ik tegenwoordig niet zo vaak. Ik lees vooral romans tegenwoordig, al ben ik net weer (na een jaar ofzo) in een thriller/horror begonnen, 1793 van Niklas Natt och Dag.

  • Mevrouw Marloes
   Auteur
   september 4, 2020 / 11:51 am

   Ben nu op de helft en ik hoop het boek deze week nog uit te kunnen lezen! Ik vind alles zo interessant en fijn dat ze niet op een heel moeilijke manier schrijft. Oh, dat boek ken ik niet! Een thriller vind ik soms ook tof om te lezen, al houd ik niet van thrillers/horrors om te zien als film, haha.

 6. september 2, 2020 / 8:35 pm

  Zelf lees ik bijna alleen maar fictie. Om lekker te ontspannen na een dag werken.
  Misschien dat ik inderdaad ook eerder naar non-fictie zou grijpen als ik wat meer prikkeling nodig zou hebben. Leuk om over na te denken.

  • Mevrouw Marloes
   Auteur
   september 4, 2020 / 11:52 am

   Ik denk inderdaad dat ik met de studie weer meer fictie ga lezen als ontspanning, maar we gaan het zien!

 7. september 3, 2020 / 7:04 am

  Heel herkenbaar! Sinds de corona tijd had ik veel minder studiewerk en heb ik ook veel meer non-fictie gelezen. Alhoewel ik die vooral extra erbij las naast de normale hoeveelheid young adult & fantasy.

  • Mevrouw Marloes
   Auteur
   september 4, 2020 / 11:53 am

   Ah, leuk om te lezen dat jij dus ook meer behoefte had aan non-fictie. Haha, jij leest volgens mij sowieso echt heel veel. Een young adult of fantasy vind ik soms ook leuk om te lezen.

 8. september 11, 2020 / 1:21 pm

  De mooie voedselmachine heb ik ook gelezen, zo’n zalig en bij momenten hilarisch boek 🙂 (dat ingewanden zo grappig konden zijn). Uiteraard ook best veel bijgeleerd en een paar gewoonten veranderd 😉

  Ik ben momenteel geen boek aan het lezen. Nogal druk met werk en als ik dan aan het lezen ben, wil ik verder lezen en niet werken (zzp dus tja, geen baas die zegt dat dat niet kan).

 9. september 28, 2020 / 6:27 pm

  Ik wissel fictie en non-fictie graag af. Ik lees meestal meerdere boeken tegelijk, in verschillende genres (kan ik de verhalen niet door elkaar halen, haha). De combinatie fictie (roman) en non-fictie lenen zich daar goed voor. Hoewel ik nu vooral in Ongetemd Leven van Glennon Doyle lees. Een recensie-exemplaar en tot nu toe erg mooi.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.