Mijn zoektocht naar een goede auto

Mijn zoektocht naar een goede auto
Foto uit 2019 bij een huurauto in Italië. Ik reed overigens zelf niet. De mensen daar reden zo idioot, dat ik al genoeg spanning had als bijrijder.

Zo’n vier weken geleden begon ik aan mijn zoektocht naar een auto. Ik merk steeds meer dat ik echt behoefte heb aan de vrijheid die een auto geeft. Het openbaar vervoer vermijd ik zoveel mogelijk. Toch moet ik er soms wel gebruik van maken als ik ergens naartoe moet. Zo moest ik laatst in een bus en trein. De bus zat overvol, doordat mijn oorspronkelijke bus was uitgevallen. Iedereen zat echt op nul centimeter afstand van elkaar, maar staan mocht ook niet. Ik miste mijn trein en kon toen een half uur in de kou wachten op de volgende trein. Je snapt dat mijn frustraties enorm waren. Met een auto vallen deze frustraties weg. Tuurlijk zijn er dan andere dingen om gefrustreerd over te raken, maar ik denk echt dat een auto, zeker in deze tijd, een hoop rust geeft. Ondanks mijn rijangst.

Mijn eisen

Voor ik begon aan mijn zoektocht naar een auto, maakte ik voor mezelf een soort wensenlijstje. Wat vond ik belangrijk aan een auto? Aangezien de auto die ik uiteindelijk zal nemen, mijn eerste eigen auto wordt, schakelde ik direct de hulp van mijn vriend in. Hij heeft al drie auto’s gehad en least zijn vierde auto nu. Mijn vriend weet dus wel waar ik als autozoeker op moet letten. Zo besloot ik eerst dat ik maximaal 5000 euro aan een auto uit wilde geven én dat ik een kleine auto wil hebben. Het liefst in een zachtblauwe kleur. Mijn vriend vertelde dat het slim is als de auto uit minimaal 2008 komt en dat er maximaal 130.000 kilometer op de teller staat. Maar nieuwer en minder kilometers mag natuurlijk altijd.

Ik voerde deze gegevens in op een site waar auto’s te koop staan. Ook wilde ik dat de autodealer op maximaal 50 kilometer zou zitten van ons adres. Om nou drie uur te rijden voor een proefrit is namelijk ook weer zo wat.

De eerste proefrit

Na ongeveer een week vond ik een auto die mij wel leuk leek. Ik had mijn kleureis losgelaten en mailde een autodealer of ik een proefrit mocht maken in een witte Renault Twingo. Dat mocht en een paar dagen later stapte ik samen met mijn vriend in de Twingo om te proefrijden. Nu wil ik even vertellen dat voordat ik dit autokoopidee had, al een paar maanden dromen heb over dat ik een auto heb gekocht én dat de remmen het in elke droom slecht of niet doen. Nou, de remmen van deze Twingo deden het dus ook erg slecht. Nu geloof ik nooit zo erg in voorbodes via dromen, maar ik weet wel dat ik een auto wil met goede remmen. Verder reed de auto redelijk goed. Toch schreef ik deze auto al vrij snel af.

Proefrit nummer twee

Toen vond ik een Renault Twingo met echt een heel mooie blauwe kleur. Het was geen zachtblauwe kleur, maar echt zo’n mooie felblauwe kleur. Ik kreeg er direct een zomers gevoel van. Ook hier maakte ik een afspraak voor een proefrit. Gelukkig wilde mijn vriend ook hier mee naartoe. Vind ik toch fijner dan in mijn eentje. Enthousiast nam ik plaats aan de kant van de bestuurder. De auto reed heel lekker. Toch waren er een paar twijfels.

Iedere keer als ik de koppeling indrukte, maakte de koppeling een klikkend geluid. Daar waar het stuur aan vastzit, kon je heel makkelijk bewegen. Bovendien stuurde het stuur automatisch wat meer naar rechts. Het motorolielampje flikkerde constant en de auto rammelde enorm. Hoe verliefd ik ook was op de auto, ik besloot ook deze auto niet te nemen. Het mag dan wel een tweede- of derdehands auto zijn, maar ook die moeten gewoon nog helemaal goed functioneren.

De zoektocht naar een auto ging verder

Ik moet zeggen, de moed zakte mij na deze twee proefritten wel in de schoenen. Van mijn vriend wist ik namelijk dat elke keer als hij een proefrit had gedaan, hij die auto dan ook direct kocht. Nu had ik al zoveel onderzoek gedaan, maar waren beide proefritten niet helemaal bevallen. Ik twijfelde of ik misschien mijn budget wat moest verruimen en deed toen het tegenovergestelde. Ik verlaagde mijn budget en ging verder op zoek. Al snel vond ik een auto waar ik toch ook wel een proefrit in wilde maken. Weer een Renault Twingo. Andere kleine auto’s bekeek ik ook, maar vielen vaak af. Ik haak al af als ik zie dat er vlekken in de bekleding van een auto zit of als de auto aan de binnenkant vies is. Daarnaast zoek ik altijd de autodealer op via Google, zodat ik reviews kan bekijken.

Mijn zoektocht naar een goede auto

Drie maal scheepsrecht?

De dealer van deze derde auto, had veel reviews en een gemiddelde score van een 4,9 (op de 5). Dat gaf mij veel hoop. Ik mailde en kon vrij snel terecht voor een proefrit. Weer ging mijn vriend mee. Hij werd inmiddels wel een klein beetje gek van mijn autozoektocht en de proefritten. Ik stapte in de Twingo en reed weg. De auto reed lekker, zag er schoon uit en had nog niet veel kilometers gereden (voor een tweedehands auto). Halverwege de proefrit liet ik mijn vriend rijden, want ik vind het ook fijn om te weten of hem nog dingen opvielen. Ook hij was blij verrast. Eenmaal terug bespraken we onze positieve gevoelens met de dealer en kregen we te horen dat hij nog even zou overleggen met de garage tegenover hem.

Het is namelijk zo dat de dealer de APK wel wil verlengen, maar dan moet er natuurlijk door een garage gekeken worden of alles nog goed is aan de auto. En eigenlijk is dit waar ik nu op zit te wachten. Ik hoop enorm dat deze auto mijn auto wordt. Ik heb de auto nog niet officieel gekocht, maar de autodealer weet wel dat ik serieuze interesse heb en dat ik de auto wil kopen zodra de garagekosten bekend zijn. Nu is het dan nog even wachten op een telefoontje van hem. Ik heb voorlopig mijn zoektocht naar een auto gestaakt en ik kan niet wachten om deze echt te beëindigen met de aankoop van een auto.

Heb jij een auto?

13 Reacties

 1. april 13, 2021 / 6:34 am

  Oeh, spannend! Ik zal voor je duimen.

  Toen ik op zoek was naar een auto, heb ik volgens mij in vier verschillende auto’s een testrit gemaakt. Ik wou heel graag een Volkswagen Up, maar mijn neef (met 100x meer verstand van auto’s dan ik) zei dat ik toch echt een paar auto’s moest uitproberen. Achteraf ben ik daar blij om want zo leer je pas echt wat je belangrijk vindt, aan zowel de auto als de autodealer. (Ik heb in een Kia Picanto rondgereden, maar daarvan vond ik het stuur te klein. Nooit gedacht dat dát een dealbreaker zou kunnen zijn. XD En bij één van de dealers moest ik mijn rijbewijs achterlaten om een proefrit te mogen maken. Dat heb ik gedaan, maar ik had daar toch een vreemd gevoel bij. Wat als de politie mij dan staande zou houden?!)

  Afijn. In die periode moest ik eigenlijk al een auto hebben, dus ik ben één maand lid geweest van Greenwheels. Zij hebben “Uppies” in hun wagenpark, dus dat kwam goed uit. Daarvoor hoefde ik geen aparte proefrit te regelen. De Up bleek inderdaad helemaal mijn ding te zijn, en een paar weken later heb ik in de buurt van Dordrecht mijn eerste autootje gekocht. 🙂

  • Mevrouw Marloes
   Auteur
   april 14, 2021 / 5:29 am

   Ik heb nu ook echt gemerkt hoe belangrijk het is om verschillende auto’s uit te proberen. Ik heb natuurlijk wel alleen Twingo’s uitgeprobeerd, maar die reden alle drie weer heel verschillend. Hahaha, ik wist ook niet dat er zo’n verschil zat in de grootte van een stuur. Ik moest ook een rijbewijs achterlaten en was toen blij dat m’n vriend mee was, anders had ik ook een proefrit gemaakt zonder rijbewijs op zak 😂. Bizar eigenlijk. Superleuk dat je uiteindelijk toch voor een Upje bent gegaan. Ik heb er ook nog naar gekeken, maar geen Upje gevonden die aan m’n eisen voldeed, haha.

 2. april 13, 2021 / 8:04 am

  Hopelijk gaat het lukken met deze auto! Is dit de blauwe van de foto?

  Ik heb in elk geval ook een mooie blauwe auto, wat feller en lichter blauw dan deze. Dat was voor mij wel echt een harde eis toen ik ‘m uitzocht, haha. Ben er nog altijd erg blij mee!

  • Mevrouw Marloes
   Auteur
   april 13, 2021 / 8:07 am

   Klopt, die van de foto is de auto die nog in de race is, haha. Ik wilde ook eigenlijk wat lichter blauw, maar toen ik daar in reed (auto 2), deugde de rest dus niet helemaal. Snap goed dat je er blij mee bent, hahaha!

 3. Gien
  april 13, 2021 / 9:00 am

  Mocht het niks worden, probeer dan eens een Toyota Yaris of Aygo. Top auto’s!
  Veel rijplezier alvast!

  • Mevrouw Marloes
   Auteur
   april 14, 2021 / 5:30 am

   Die heb ik ook steeds meegenomen in m’n zoekopdracht online! Volgens mij zijn dat ook leuke auto’s.
   Bedankt!

 4. april 13, 2021 / 9:54 am

  Ik zal voor je duimen dat dit hem wordt!
  Ik heb zelf geen auto meer. Naar mijn werk fiets ik en als ik wel een keer een auto nodig heb kan ik die van mijn ouders gebruiken. 🙂

  • Mevrouw Marloes
   Auteur
   april 14, 2021 / 5:32 am

   Dankjewel! Ah, ja, dan is het ook niet nodig. Ik vond lange tijd dat ik ook geen auto hoefde, maar nu merk ik echt dat ik er behoefte aan heb :).

 5. april 13, 2021 / 3:46 pm

  Oeh, dat neusje! Ik hoop voor je dat dit gaat lukken. En ik vind het juist heel goed dat je niet gelijk die eerste auto hebt genomen. Want wat je al zegt: een auto moet goed zijn. Groot gelijk dus dat je nog even verder hebt gekeken.

  • Mevrouw Marloes
   Auteur
   april 14, 2021 / 5:33 am

   Hahaha ja, leuk hè! Nou, precies. En als het niet goed voelt, dan moet je iets ook niet kopen. Bij een auto gaat het natuurlijk niet om bedragen die je zomaar dagelijks uitgeeft.

 6. april 14, 2021 / 11:31 am

  Spannend! Wij zijn aan het sparen voor een auto, maar 5000 euro dat hebben we echt niet om eraan uit te geven 😅

  • Mevrouw Marloes
   Auteur
   april 14, 2021 / 12:04 pm

   Snap ik! Ik ben ook niet van plan om er zoveel aan uit te geven, maar ik begon wel met zoeken in die categorie, haha.

 7. april 15, 2021 / 10:32 am

  Je hebt ‘m zag ik op Instagram! Yes, wat een mooie!! En ik zou er ook niet aan moeten denken een auto te kopen die vol vlekken zit of waar je op voorhand al je twijfels over hebt door dat het los zit (stuur), niet goed doet (remmen) of z’n eigen kant op gaat (een stuur dat naar rechts trekt). Slim om ook je vriend even erin te laten rijden, hij kijkt met jaren rijervaring toch net anders.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.