Mijn tweede chemokuur

Mijn tweede chemokuur

Twee weken na de eerste chemokuur stond de volgende CHOP-chemo op de planning. Helaas werd dit met een week verschoven. Mijn bloedwaardes waren niet goed. Even een teleurstelling, maar niet voor lang. Zo kon ik nog langer van mijn haar genieten en werd ik 23 jaar zonder mij ziek te voelen. 29 januari was het zo ver: ik mocht voor de tweede keer een dag naar de oncologie-afdeling voor mijn chemo.

Prikfestijn

Na de eerste chemokuur was er afgesproken dat ik de tweede keer direct na aanmelding door zou mogen naar de OK. Het prikken ging die keer namelijk niet helemaal van een leien dakje (om het zachtjes uit te drukken). Weer werd ik in een rolstoel naar die afdeling geduwd. De mensen op de OK waren heel aardig en probeerden me met drie man sterk gerust te stellen. Wat mij trouwens opviel, was dat ze allemaal vrolijke sokken droegen. Ieder een ander paar. Zo had ik wat om naar te kijken tussen mijn tranen door.

Privékamer

Eenmaal terug op de dagafdeling kreeg ik te horen dat ik een eigen kamer had voor die dag. Ik helemaal in paniek, want waarom kreeg juist ik een van de twee privékamers? Er was niks aan de hand. De verpleegsters gunden mij mijn rust. Dit keer was ik beter voorbereid op de chemo, want ik wist wat ik er van kon verwachten. Ik had een laptop en koptelefoon mee. Ook een boek en kleurboek, maar daar kon ik mij absoluut niet op concentreren. Om ongeveer het halfuur was er een zak met vloeistof leeg. Die werd dan vervangen. Ondertussen lukte het mij half om een film te kijken. De tijd ging hierdoor wel een stuk sneller. Het scheelde dat ik dit keer makkelijk in mijn hand werd geprikt. Zo begon ik redelijk op tijd aan de chemokuur en was ik om kwart voor drie klaar om naar huis te gaan.

Mijn tweede chemokuur

Bijwerkingen

Gelukkig had ik de vorige keer weinig last van misselijkheid of koorts. Wel was ik erg vermoeid, zeker na het stoppen met de Prednison. Van dat medicijn moet ik er vanaf de dag van de chemo tot en met vijf dagen erna vijf pillen op een dag slikken. Deze horen bij mijn chemokuur en geven mij onder andere meer energie. Vandaag merk ik ook dat ik vermoeider ben dan de afgelopen dagen. Ik doe dan ook lekker rustig aan. Weer ben ik niet ziek geweest. Ja, ik ben natuurlijk ziek, maar ik heb geen griepgevoel. Gevoeliger voor geurtjes ben ik trouwens wel. Dit blijkt normaal te zijn. Goed om er rekening mee te houden, want sommige geuren kunnen misselijkheid opwekken.

Haaruitval

Helaas merk ik dat mijn haar extreem uitvalt. Tuurlijk wist ik van tevoren dat dit ging gebeuren. Het uitvallen van mijn haren vind ik niet confronterend om te zien. Eerder irritant (vooral in bed), want ik lig tussen allemaal kriebelende haren. Wel vind ik het naar om kale plekken op mijn hoofd te zien. Op het eerste gezicht zie je er weinig van, maar bovenop mijn hoofd is een haarloze plek zichtbaar. Ook als ik wat haar optil, zie je verschillende kale plekken.

Lees hier over de haarpijn die ik heb.

Komende woensdag is dan ook de dag dat ik mijn haar kort laat knippen. Hiervoor ga ik naar een kapsalon in Rotterdam die ook gespecialiseerd is in haarwerken. Mijn eigen haarwerk neem ik mee, zodat ik die direct op kan zetten. Het is iets waar ik erg tegenop zie, maar het zijt zo. Uiteindelijk komt het gewoon weer terug.

Liefs,
Marloes

Dit is ook leuk voor jou

11 reacties

  1. Ik vind je zo super sterk! Fijn dat je je niet ziek hebt gevoeld na de chemo, maar wel heel erg shit van je haar. Succes bij de kapper, ik weet zeker dat het haarwerk je goed gaat staan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.