Mijn niet-groene vingers en ik

Kamerplanten

Begrijp mij niet verkeerd, ik vind het heel leuk om planten in huis te hebben. Het geeft mijn huis sfeer en gezelligheid. Sommige planten gaan al jaren mee, maar dat zijn alleen de cactussen. Ik heb namelijk een probleem: elke plant gaat binnen een redelijk korte tijd dood als ik ervoor moet zorgen.

Neem bijvoorbeeld de Yucca (palmlelie) die mijn moeder zo’n dertig jaar geleden had gekocht. De plant nam ik van haar over. Twee jaar geleden heeft zij deze weggegooid, nadat ‘ie vier jaar geleden eigenlijk al door mij naar zijn grootje was geholpen. O ja, deze plant wordt omschreven als een heel makkelijke kamerplant.

Kamerplanten

Maar ik zet door

Ondanks dat ik zo ongeveer al mijn planten niet in leven kan houden, blijf ik planten kopen. Zoals ik al eerder zei staat het gewoon erg leuk in huis. Gelukkig bestaan er tegenwoordig ook kunstplanten in verschillende soorten en maten die er helemaal niet uitzien alsof ze van kunststof zijn gemaakt. Misschien dat zulke planten beter in mijn huishouden passen. Mijn kleine plantjes, zoals cactussen en de pannenkoekplant, weet ik wel steeds beter in leven te houden. Mede doordat ik ze gewoonweg water geef. Eerder leefde ik met de illusie dat eens in de maand wat water geven genoeg was.

Lees hier mijn blogpost over duurzamer leven.

Kamerplanten

Plantenvernieler met vier poten

Toch overleeft helaas nog steeds niet elke plant bij mij in huis. Ik heb wel een boekje gekocht met tips en tricks over huisplanten. Nu weet ik dat nieuwe potgrond zeker kan helpen. Een paar planten heeft twee keer in de week water nodig, terwijl een andere plant minder water nodig heeft. Steeds meer verdiep ik mij in de verzorging van mijn verschillende planten. Maar ik heb hier een pluizig vriendinnetje rondlopen dat het erg leuk vindt om op alle planten te kauwen. Mijn kamerlinde, die ik pas een paar weken heb, is aan de onderkant helemaal kapotgemaakt. Boven groeien de blaadjes nog wel goed. Die zijn namelijk buiten haar bereik. Als ik haar mijn geliefde planten zie aanvallen spreek ik mijn kat er wel op aan. Het lijkt alsof ze me aankijkt en denkt: ‘Pech. Dit is mijn huis en de planten behoren toe aan mij.’

Kamerplanten

Groen in huis

Planten zijn aanwezig in huis en dat zullen ze ook blijven. Misschien dat het uiteindelijk wel een mengeling wordt van kunststof en natuurlijke planten. Na veel aangevreten grote kamerplanten te hebben (gehad), neig ik wel naar een grote kunstplant. Zo blijft deze groene verschijning langer in huis en eet kat Sultana weer alleen haar brokjes. Uiteraard houd ik ook echte planten in mijn interieur. Die zorgen natuurlijk voor extra zuurstof en ik vind het wel leuk om te blijven proberen groene vingers te krijgen. Op deze manier hoop ik ooit een echt plantenmens te worden. Een mens met kennis van het hebben en in leven houden van planten.

Heb jij planten in huis staan?

8 Reacties

 1. december 16, 2019 / 7:25 am

  De planten op de foto zien er prachtig uit. Ik het hetzelfde probleem als jij. Zelf vetplanten krijg ik dood, wat toch knap schijnt te zijn. Ik heb daarom besloten dat ik overga op kunstplanten.

  • Mevrouw Marloes
   Auteur
   december 19, 2019 / 6:56 pm

   Haha, ik doe mijn best! Groot gelijk dat je overgaat op kunstplanten.

 2. december 16, 2019 / 12:13 pm

  Mijn planten gaan juist dood door een teveel aan water.. oeps

  • Mevrouw Marloes
   Auteur
   december 19, 2019 / 6:56 pm

   Oei, dat is ook knap, haha!

 3. december 16, 2019 / 8:09 pm

  Ik heb alleen een kerstboom, ik wil geen planten en zeker geen bloemen. Ik heb geen groene vingers en hoop dit jaar de kerstboom over te houden.

  • Mevrouw Marloes
   Auteur
   december 19, 2019 / 6:57 pm

   Ik hoop dat mijn kerstboom ook in ieder geval de kerstdagen overleeft.

 4. december 17, 2019 / 7:54 am

  Ik heb helemaal geen groene vingers maar heb nu toch een hoop stekjes van planten in huis staan. Zelfs mijn pannenkoekplant doet het echt heel fijn<3

  • Mevrouw Marloes
   Auteur
   december 19, 2019 / 6:57 pm

   Ooooh, leuk zeg! Ik hoop ook eens pannenkoekplantstekjes te hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.