Daar ga ik: mijn allerlaatste chemokuur

Ik heb kanker
Archieffoto: hier wist ik pas net de uitslag.

Het moment waar ik van dacht dat het nog lang niet zou komen is eindelijk daar. Of nouja, in mijn eerste behandelplan zou ik allang klaar zijn geweest. Maar ik heb geen tijd en zin om daar aan terug te denken. Om kwart over negen ‘mag’ ik mij melden in het oncologie centrum voor mijn laatste kuur. Ik kijk ernaar uit en zie er tegelijkertijd wel een beetje tegenop.

Prikfiasco

Als je mij en mijn kankerverhaal al langer volgt, weet je dat ik nogal wat nare prikervaringen heb gehad. Ja, ik noem het inderdaad ‘kankerverhaal’. Humor is erg belangrijk, zeker als je ziek bent. Mijn medicijnen noem ik bijvoorbeeld kankermedicijnen. Dat zijn ze letterlijk gezien ook. Normaal zou ik deze ‘grapjes’ niet durven maken. Aangezien ik zelf een kankerpatiënt ben, vind ik dat wel kunnen. De vorige keer prikte de verpleegster mis, terwijl iedereen mij had verteld dat misprikken bij een Port-A-Cath absoluut niet kon gebeuren. Aangezien bij mij een tijd geleden een zeldzame bijwerking opspeelde, kon ik natuurlijk niet anders dan ook bij een PAC de uitzondering zijn. Hopen dat de verpleegster vandaag wel in een keer het infuus aanprikt.

Chemobrein

Wat ik trouwens merk, is dat ik vaak dingen vergeet. Dit is iets waar ik sinds de chemokuren last van heb. Ik lees online dat meer mensen hier last van hebben. Met iemand die ik via Instagram heb leren kennen heb ik het hierover gehad. Zij zegt dat dit niet-officieel een chemobrein wordt genoemd, maar dat artsen het niet zo mogen noemen. Door mezelf, en vooral mijn hersenen, te blijven uitdagen kan het chemogedeelte uiteindelijk weer van mijn brein verdwijnen. Momenteel lees ik veel, dus ik hoop dat dat voor nu uitdagend genoeg is. En met een schakelprogramma en master (in totaal nog drie jaar aan studie) in het vooruitzicht moet het met de verdere uitdaging wel goedkomen.

Daar ga ik: mijn allerlaatste chemokuur

Even doorbijten

Voor ik echt kan beginnen met herstellen, moet ik deze laatste kuur ‘even’ ondergaan. Ik denk dat ik de komende week wel weer grieperig en uitgeput ben. Dinsdag 23 juni heb ik een uitgebreide PET-scan en 25 juni heb ik om kwart over drie mijn uitslag. Ik vind het spannend dat ik een maand ‘pauze’ heb en niet weet hoe het met mijn kanker gesteld is. Gelukkig zijn er nog genoeg boeken die ik wil lezen. Ik denk dat ik mij daar de komende maanden veel mee blijf vermaken. Verder ben ik momenteel helemaal ‘into’ broodbakken. Dat is best mindful. En ik hoop over een maand voorzichtig te mogen beginnen met hardlopen, maar dat moet ik nog overleggen met de fysiotherapeut.

Als er komende tijd geen update komt over de kanker, dan komt dat dus doordat er niks te vertellen is. Uiteraard blijf ik bloggen over onder andere gelezen boeken en recepten (bekijk hier 30 ideeën voor een vega(n) lunch of diner), zoals ik voor mijn ziekte ook al deed.

16 Reacties

 1. mei 20, 2020 / 5:36 am

  Heel veel sterkte vandaag! Ik hoop dat het qua prikken ‘lest best’ wordt voor je.
  En ja, humor hoort erbij, vind ik. In ons gezin ook veel van dat soort humor (want één en ander meegemaakt op dat gebied) en ik merk dat buitenstaanders dan soms ineens raar kijken. O, oeps. Sorry, ons soort humor;). Lekker doen dus!

  • Mevrouw Marloes
   Auteur
   mei 20, 2020 / 7:17 am

   Dankjewel! Ik hoop het ook 🤞🏻
   Haha, ja, ik snap wel dat het voor buitenstaanders soms raar kan zijn. Maar inderdaad, als je dingen hebt meegemaakt op bepaalde gebieden, vind ik het wel kunnen.

 2. mei 20, 2020 / 7:30 am

  Sterkte vandaag! Wel lastig dat je inderdaad een maand moet wachten, maar mooi dat je al plannen hebt om jezelf te vermaken en af te leiden dan.

 3. mei 20, 2020 / 7:42 am

  Heel veel sterkte vandaag. Ik duim voor je dat het bloedprikken goed gaat vandaag! Dat chemo brein heeft mijn moeder ook gehad toen zijn Hodgkin had tien jaar gelden, heel vervelend is dat.

  • Mevrouw Marloes
   Auteur
   mei 22, 2020 / 5:27 am

   Als je moeder nog tips heeft over hoe ik van mijn chemobrein af kom, hoor ik het graag ☺️

 4. Cora
  mei 20, 2020 / 7:43 am

  Sterke, Marloes. Hopelijk is dit echt de laatste!! Denk aan je. Cora

 5. mei 20, 2020 / 10:02 am

  Heel veel sterkte en succes vandaag! Ik hoop dat je hierna geen chemo meer hoeft te doen omdat je je al een stuk beter voelt <3 Denk aan je vandaag!

 6. Luna
  mei 20, 2020 / 6:43 pm

  Veel sterkte Marloes, hopelijk voel je je snel weer beter en wordt dit je laatste chemo! Ik hoop dat verpleegkundige dit keer wel goed prikte! Zo naar als dat steeds misgaat 🙁

 7. mei 22, 2020 / 7:45 am

  Ik hoop dat alles goed is gegaan en dat je je deze week toch ok voelt. Spannend dat je nu even ‘rust’ hebt. Hopelijk daarna een goede uitslag!

 8. mei 22, 2020 / 9:12 am

  Ik hoop dat alles goed gegaan is eergisteren en dat dit echt je laatste mag zijn. Spannend dat je dan nog een hele maand moet wachten om te weten of het geholpen heeft en de kanker echt weg is. Veel sterkte de komende tijd!

 9. Jacqueline Meijers
  mei 23, 2020 / 9:01 am

  Is alles goed gegaan? Heb je nog niet gezien. Nog een beetje uitmisselijken en dan wachten op de hopelijk goede uitslag.
  Groetjes, Jacqueline en Jan Meijers

  • Mevrouw Marloes
   Auteur
   mei 24, 2020 / 12:55 pm

   Hoi Jacqueline en Jan, alles ging goed! De afgelopen dagen ben ik inderdaad niet buiten geweest, vandaag weer voor het eerst een kort rondje gewandeld.

 10. mei 23, 2020 / 3:45 pm

  Ik hoop dat het allemaal goed is gegaan! Ik duim heel hard met je mee voor een positieve uitslag en hoop ook dat het lukt om het chemobrein langzaamaan een beetje kwijt te raken (in ruil voor je eigen brein dan natuurlijk!).
  Vind het heel knap om steeds te lezen hoe dapper je dit hele gevecht aangaat en met hoeveel kracht en moed ook! Ik heb zelf vorige week te horen gekregen dat een dierbaar familielid ook deze K-ziekte heeft. Heel verdrietig! Juist daarom geeft je blog heel veel kracht en moed. Dank je wel daarvoor!

  Enne, heel veel sterkte en liefs! Ik hoop heel hard met je mee voor een mooie uitslag.

  • Mevrouw Marloes
   Auteur
   mei 24, 2020 / 12:55 pm

   Jeetje, wat verdrietig en klote zeg! Heel veel sterkte met dat slechte nieuws!
   Dankjewel. <3

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.