Ik heb rijangst | Mijn ervaringen

Ik heb rijangst

Valentijnsdag 2017. Om negen uur ’s ochtends meldde ik mij samen met mijn rijinstructeur bij het kantoor van CBR in Overschie. Het was een mooie zonnige dag. Binnen in het kantoor zag ik veel gespannen gezichten. Hier paste ik goed tussen. Het was namelijk tijd voor het rijexamen. Een aardige examinator ging mee in de auto. Ze stelde mij gerust en eenmaal terug bij CBR kreeg ik de drie fijne woorden te horen: “Je bent geslaagd.” Drie jaar later heb ik nog last van rijangst en hier vertel ik graag meer over.

Mijn rijangst

Op Instagram deelde ik laatst in mijn verhaal dat ik weer een poging waagde om van mijn rijangst af te komen. Hier kwamen enorm veel reacties op van mensen die ook last hadden van rijangst. Het gaf mij een goed gevoel dat ik lang niet de enige ben met dit probleem. Laat ik eerst duidelijk maken wat ik eng vind aan autorijden. Het rijden zelf vind ik helemaal niet eng, af en toe juist leuk. Maar waar ik enorm van in de stress raak, is als ik een stoplicht nader. Ik laat de auto enorm vaak afslaan als ik de auto van stilstand moet laten opkomen.

Tijdens de rijlessen gebeurde dat heel af en toe. Wist ik niet, maar de lesauto was een diesel en die slaan gewoon veel minder vaak af dan benzineauto’s. Ik snap wel dat het goedkoper is voor de rijinstructeur om in een diesel te rijden, maar hierdoor heb ik dus niet goed geleerd om weg te rijden bij een stoplicht. Vaak raak ik zo in paniek als de auto afslaat. Dan zie ik alle auto’s achter mij die het stoplicht missen doordat ik dus minder goed ben met de koppeling. En tuurlijk, iedereen heeft moeten leren rijden, maar dat weerhoudt sommige mensen er niet van om te toeteren.

Sticker

Ik vind het jammer dat er niet in Nederland, zoals volgens mij wel in België, de regel is dat je een jaar lang met een sticker op je auto moet rondrijden. Als mensen die bepaalde sticker zien, weten ze dat je pas net een rijbewijs hebt. Met zo’n beginnerssticker zou ik zeker minder angst hebben gehad om in de auto te stappen. Het is al spannend om te rijden als je net je rijbewijs hebt. Geen instructeur die je helpt. Maar als andere bestuurders het kunnen zien dat je een beginner bent, hebben ze misschien wat meer begrip voor je in het verkeer.

Ik heb rijangst

Schakelauto

Van best wat mensen kreeg ik de vraag waarom ik met mijn rijangst dan niet gewoon in een automaat rijd. Zeker een goede vraag. Momenteel heb ik geen eigen auto en die heb ik de komende drie jaar ook nog niet nodig. Tot die tijd wil ik toch nog in de auto van mijn vriend proberen te rijden. Als duizenden anderen in een schakelauto kunnen rijden, dan moet dat mij toch ook wel lukken? Een ander argument dat ik mezelf voorhoud, is: “Hallo, je bent genezen van kanker. Kom op, dan is deze schakelangst maar een kleine horde om overheen te springen.” Bovendien lijkt het mij fijn om in een schakelauto te kunnen rijden. Die zijn vaak goedkoper dan automaten en dan kan ik in principe in elke auto rijden. Handig voor vakanties later.

Ik heb rijangst

Oplossing

De enige oplossing die er is tegen mijn rijangst is veel oefenen. En dat is wat ik de afgelopen weken heb gedaan. Ik probeer elke week minstens één keer te rijden. En of dat nou een kwartier, een uur of langer is. Elk oefenmoment is mooi meegenomen. Laatst heb ik voor het eerst alleen in de auto gereden om bij een vriendin een film te kunnen kijken. Dat gaf een kick! Vorige week reed ik ook weer een stuk zelf. Het ging goed tot bij het laatste stoplicht. Daar liet ik de auto twee keer afslaan. Oh, oh, oh, wat schaamde ik mij voor de lange rij auto’s achter mij. Gelukkig gold het gezegde drie keer is scheepsrecht en kon ik, voor het stoplicht weer op rood sprong, wegrijden.

En zo modder ik wat aan met mijn rijangst. Ik hoop steeds meer over de angst te komen, zodat ook ik over een tijdje zonder stress stil kan staan bij stoplichten. Ik heb in ieder geval de afgelopen tijd een stuk meer gereden dan de andere jaren. Dat vind ik toch wel een goede vooruitgang. En na iedere rit ben ik weer trots op mezelf.

Op naar veel veilige kilometers op de weg!

12 Reacties

 1. augustus 24, 2020 / 8:04 am

  Ik herken het zeker – en dat terwijl ik al 11 jaar mijn rijbewijs heb! Echte angst is het denk ik niet bij mij, maar ik merk wel dat ik vaak gespannen ben op langere afstanden en in situaties die ik niet wekelijks tegenkom. En de stoplichtsituatie heb ik maar al te vaak meegemaakt… Bij mij ging het trouwens wel snel beter toen ik een eigen auto had.

  Enne: wat groeit je haar al goed!

  • Mevrouw Marloes
   Auteur
   augustus 24, 2020 / 10:48 am

   Ik merkte ook dat ik minder spanning had toen ik alleen in de auto reed. Dus ik geloof graag dat het beter gaat als ik straks ook een eigen auto heb.

   Haha, ja goed he! Ben ik heel blij mee 😁

 2. augustus 24, 2020 / 9:49 am

  Zo goed dat je blijft oefenen! Ik vind autorijden heerlijk, maar met een schakelauto wil ik ook het liefst niet op hoeven trekken. Ik rijd nu al jaren automaat (geloof me, zo heel veel duurder is dat niet en het komt steeds meer ‘in’) en ben er echt blij mee. Gek genoeg verleer je schakelen nooit, maar dat optrekken in z’n één, ehm… nouja. Ik kon het hoor, in mijn eerste auto, maar als ik nu weer in een schakelauto stap, moet ik er echt weer even op oefenen.
  Hou vol, oefening baart echt kunst, weet ik uit ervaring!

  • Mevrouw Marloes
   Auteur
   augustus 24, 2020 / 10:47 am

   Fijn dat automaten steeds meer in zijn! Het optrekken in z’n één is mijn enige probleem. Laatst kon ik veel oefenen in een file, haha. Was waarschijnlijk de enige die de file wel fijn vond op dat moment 😂

 3. augustus 24, 2020 / 10:37 am

  Die sticker plak je alleen als je nog leert rijden zodat mensen weten dat je je officiële rijbewijs nog niet hebt en aan het oefenen bent. Eens je je rijbewijs hebt moet de sticker ook weg. Volgens mij mag je hem dan zelfs niet meer op je auto laten plakken dus daar zou je ook niet veel aan hebben.
  Onze eerste auto was een automaat en dat is echt zo’n gemak! Ik heb nu zelf absoluut geen problemen met starten (ik zou daar vooral op oefenen op een parkeerterrein ofzo, veel stoppen en starten na mekaar, het wordt echt makkelijker).
  Vroeger, toen ik net leerde rijden, had ik ook rijangst maar dan vooral omdat ik het verkeer eng vind en alleen maar doemscenario’s zag gebeuren. Mijn rij-instructeur dwong me soms om aan de kant te gaan staan en even wat ademhalings- of ontspanningsoefeningen te doen omdat ik zo gespannen achter het stuur zat. Van zodra ik zelf mocht rijden was die angst eigenlijk grotendeels weg en nu vind ik het wel fijn. Ik hoop dat je ook ooit op dat punt komt!

  • Mevrouw Marloes
   Auteur
   augustus 24, 2020 / 10:45 am

   Ah, oke! Weet ik dat ook weer, haha. Ik had weleens gehoord dat die sticker in het eerste jaar na je rijexamen verplicht was, maar dat klopt dan niet.
   Gelukkig is mijn stress op de weg niet zo erg dat ik ontspanningsoefeningen moet doen. Al is het misschien wel slim om ze eens op te zoeken, want de spanning loopt vaak hoog op bij een stoplicht. Ik hoop ook dat ik op dat punt ga komen! En anders heb ik het de komende paar jaar in ieder geval geprobeerd.

 4. augustus 24, 2020 / 11:06 am

  Wat goed dat je echt ermee gaat oefenen! Ik denk altijd maar als ik iets stoms doe, als mensen me zien denken ze toch oh een jong meisje die heeft vast nog maar net haar rijbewijs. Ook al heb ik al meer dan 4 jaar mijn rijbewijs, maar ik zie er heel jong uit mensen schatten me nog steeds geen 18 en ik word volgende week 22 haha 😉

  • Mevrouw Marloes
   Auteur
   augustus 24, 2020 / 2:50 pm

   Hahahaha, dat is op zich een goede gedachte 😂. Alvast gefeliciteerd!

 5. augustus 24, 2020 / 6:38 pm

  Ik kan dat ook niet zo goed! Ik val niet zo vaak stil (je ziet, er is hoop haha!!), maar ik doe het wel opvallend trager dan andere chauffeurs. En dan denk ik ook echt: don’t hate me haha. Maar goed dat je blijft oefenen, autorijden wordt elke keer een beetje makkelijker – of dat zeggen ze toch 🙂

 6. augustus 24, 2020 / 8:53 pm

  Super goed van je dat je ondanks je angst blijft oefenen. Misschien helpt het je om op een afgelegen parkeerterrein te oefenen met optrekken?
  Zelf vind ik het overigens eigenlijk nooit vervelend als de auto voor me afslaat. Het kan immers iedereen gebeuren.

 7. augustus 25, 2020 / 6:39 pm

  Ik heb zoveel hinder van die koppeling gehad, maar uiteindelijk mijn rijbewijs gehaald maar rij nooit. Ik vind het erg duur en zit ook niet op woon-werk verkeer te wachten wat mij geld kost. Mocht er een auto komen, dan wordt dat een hekel simpel elektrisch autootje want het kleine beetje extra geld heb ik graag voor mijn gemak over.

 8. augustus 28, 2020 / 9:00 pm

  Zeker herkenbaar! En ik denk ook dat veel oefenen de beste remedie is. Ik merk zelf dat bij mij de auto vooral afslaat als ik al zenuwachtig ben door iets tijdens het rijden of dat ik ga twijfelen of ik het wel goed doe. Dat is dan voor mij wel ook een teken dat ik mij zenuwachtig loop te maken. Ik heb nu twee jaar mijn rijbewijs, maar bij is parkeren het grootste stresspunt. Ik rij (oefen) dan ook veel te weinig. Goed idee om het minstens één keer per week te doen! Zou ik ook moeten doen…
  Wat groeit je haar alweer goed aan trouwens!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.