Het organiseren van een vrienden-/vriendinnen-/dispuutsweekend

Eind november werd ik door een vriendin gebeld. Of ik het leuk zou vinden om een weekendje voor mijn dispuut te organiseren. Daar hoefde ik niet heel lang over na te denken. Tuurlijk wilde ik dat! Ik mocht nog twee andere meiden vragen om mee te helpen met de organisatie. Uiteindelijk vormden we met ons vieren een werkgroep. Afgelopen weekend was het zover: het dispuutsweekend! Aangezien we al sinds november bezig waren met het organiseren hiervan, kun je misschien wel raden dat je zo’n weekend niet één, twee, drie gepland hebt. Mijn ervaringen hiermee deel ik graag met jullie!

Datum en aantal vriendinnen

Wanneer het weekend zou plaatsvinden, kregen we van het bestuur van mijn dispuut te horen. Doordat de datum door het bestuur werd bepaald, hoefden we (gelukkig) niet zelf een weekend uit te zoeken. Dit zorgde ervoor dat we geen gezeur met bijvoorbeeld het invullen van Datumprikker hadden. We wilden in de eerste week van januari weten hoeveel meiden er meegingen op het weekend. Van de 39 dispuutsgenoten gingen er 34 mee.

Als jij een weekend organiseert voor je …groep (in te vullen: vrienden, vriendinnen, etc.) is het slim om van tevoren een deadline te stellen waarop mensen uiterlijk moeten doorgeven of ze wel of niet meegaan. De datum van je weekend kun je op verschillende manieren bepalen: Datumprikker (maar ik heb vaak meegemaakt dat (bijna) niemand die uit zichzelf op tijd invult, zelf de datum kiezen of in overleg met de mensen die van tevoren al hebben aangegeven graag mee te willen. Er zijn natuurlijk vast nog wel andere manieren, maar dit zijn de opties waar ik aan denk als ik iets organiseer.

Plaats en appartement

Dat er 34 meiden meegingen, zorgde ervoor dat het best moeilijk werd om een verblijfplaats te vinden. Het vervelende was ook dat ons weekendje weg in het Pinksterweekend viel. Een weekend waarop zo ongeveer alles een jaar van tevoren al gereserveerd is en de appartementen/huisjes die overblijven onbetaalbaar zijn (tenzij het in de middle of nowhere is).

Met mijn werkgroepje besloot ik om naar opties in België te kijken. Wij vonden via AirBnB een appartement vlakbij Antwerpen-Berchem. Niet erg in het centrum, maar wel betaalbaar en je kon ervoor kiezen of met de trein of lopend (ongeveer veertig minuten) naar het centrum te gaan. ‘Niet met de bus of tram?’, hoor ik sommigen denken. Jawel, maar precies tijdens ons weekend was er een staking. Jammer, maar niks aan te doen.

Als je ervoor kiest om iets via AirBnB te huren, wil ik je op het hart drukken hier goed over na te denken. Ik kan het appartement dat wij hadden gehuurd, een beetje vergelijken met iets uit het tv-programma ‘Red mijn vakantie’. Het appartement was op zich wel oké (wel te klein, maar dat wisten we van tevoren). De hostess daarentegen was niet fijn (ik treed niet in de details). En als je dan zo’n situatie meemaakt, heb je niet veel aan het bedrijf AirBnB. Ik denk dat als je iets via een andere site boekt, je meer garantie hebt dat het allemaal wel klopt.

Hostels zijn trouwens vaak ook goede opties. Waarom wij hier niet voor hebben gekozen? Die waren simpelweg te duur tijdens dit weekend.

Activiteiten plannen

Het programma bedachten wij van tevoren. Aangezien iedereen vrijdag aankwam, hoefden wij hier niet iets voor te organiseren (behalve het avondeten). Frietjes werden bij de snackbar gehaald en veel meiden hadden spelletjes meegenomen. Het werd een gezellige avond, met spellen en een borrel. Voor de zaterdagochtend hadden we een chocoladeworkshop ergens geboekt, want ja, als je dan toch in België bent hoort dat er wel een beetje bij.

Na de workshop, hadden we een Crazy88 in elkaar gezet die in groepjes in het centrum van Antwerpen werd gedaan. Een Crazy88 is een spel dat bestaat uit 88 opdrachten. Bij ons zijn het zestig opdrachten geworden, omdat het simpelweg erg lastig was om er 88 te verzinnen. De opdrachten werden heel enthousiast uitgevoerd. Ieder groepje moest filmpjes en foto’s sturen van de opdrachten als bewijs. Wat hebben een vriendin en ik gelachen om alles wat we binnenkregen.
In de avond, gingen we barbecuen en daarna uit in het centrum. Het was best stressvol om 34 meiden van de ene uitgaansgelegenheid naar de andere te krijgen. Uiteindelijk had iedereen het gelukkig erg leuk.

Voor de zondag hadden wij geen activiteiten meer gepland. Iedereen stond op, pakte haar spullen in. Het huis werd opgeruimd en we gingen in groepjes weg.

Ik vond het erg leuk om een weekendje te organiseren voor mijn dispuut, maar ik ben wel erg blij dat ik dit samen met drie andere meiden deed en dat we al zes maanden van tevoren waren begonnen met het plannen ervan.

Heb jij wel eens een weekend weg georganiseerd voor je vriendengroep?

X Marloes

4 Reacties

 1. mei 24, 2018 / 10:36 am

  Heel erg leuk! Ik doe dit eigenlijk nooit haha!

  • Mevrouw Marloes
   Auteur
   mei 30, 2018 / 9:05 am

   Zeker een aanrader, maar wel echt met de tip om vroeg te beginnen met plannen, haha!

 2. mei 28, 2018 / 5:04 pm

  Lijkt me een hele klus voor zo’n grote groep maar het is zo te zien een geslaagd weekend geworden!

  • Mevrouw Marloes
   Auteur
   mei 30, 2018 / 9:06 am

   Ik was ook wel een beetje opgelucht toen het weekend voorbij was, hahaha! Het was wel inderdaad geslaagd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.