Het einde van de behandelingen is in zicht

Het einde van de behandelingen is in zicht

In deze periode tel ik af en toe de dagen af. De laatste loodjes wegen het zwaarst. Dit spreekwoord is soms enorm van toepassing. Als het goed is krijg ik nog twee chemokuren. De ene vandaag en woensdag twintig mei de zesde en laatste kuur. Ik moet eerlijk bekennen dat ik momenten beleef waarop ik echt helemaal klaar ben met het ziek zijn. Na elke chemo moet ik langer herstellen. Ik slaap tot twee weken na de chemokuur slecht, ben veel misselijk en heb weinig energie. Niet echt dingen waar iemand op zit te wachten.

Vermoeiend

Het is erg vermoeiend om ziek te zijn. Letterlijk. De afwas doen lukt in de eerste twee weken niet. Op zich niet heel vervelend voor mij, dan doet mijn vriend het, toch? Maar ik vind het wel naar. Een 23-jarige die niet eens de energie heeft voor zo’n licht huishoudelijk klusje? Dat is toch ab-nor-maal! Mijn wereld is tijdens die weken ook een stuk kleiner. Natuurlijk mogen we allemaal nu weinig naar buiten. Wel is het fijn als je een wandeling maakt van meer dan tien stappen. Dit lukt mij soms na zo’n chemokuur bijna niet. En als ik wel een langere wandeling maak, loop ik soms hijgend, puffend en helemaal bezweet op mijn benen te wankelen.

Uitkijken naar…

Gelukkig zijn er genoeg dingen waar ik nu al naar uitkijk. Daar aan denken maakt deze periode veel draaglijker. Zo verheug ik mij enorm op het doorstuderen. En ik kan niet wachten tot ik weer mag hardlopen. Het moment dat zwembaden opengaan en het voor mij veilig is om te zwemmen is ook een feestje. En niet elke paar weken geprikt worden; jeetje daar kijk ik erg naar uit. Misschien iets wat jullie trouwens niet weten: ik moet mijn fruit schillen en alle fruit en groenten die ik niet kan schillen, moet ik heel goed wassen en eventueel koken. Ik erger me eraan dat ik niet gewoon een appel of peer in mijn mond kan stoppen mét schil. Dit is momenteel te gevaarlijk voor me door mijn lage weerstand. Ik kan bijna niet wachten tot ik gewoon fruit kan eten zonder moeite te moeten doen.

Haargroei

Mijn haar heb ik trouwens al een week niet getondeerd. Ik wilde wel eens zien hoe snel het groeide. En het resultaat valt niet tegen. Natuurlijk is het nog geen grote, dikke bos haar, maar ik vind het wel fijn om te zien dat het niet met 0,1 millimeter per dag groeit. Of het nog uitvalt na mijn vijfde of zesde chemokuur weet ik niet. Ik denk dat ik het laat groeien. Als ik dan merk dat het uitvalt haal ik er de tondeuse overheen. En anders heb ik in ieder geval alvast deze week mooi meegenomen. Ik gaf het al eens eerder aan, maar ik kan niet wachten tot ik mijn lange haren terug heb. Overigens ben ik wel benieuwd naar alle fases van mijn kapsel. Nu kan ik zien hoe een korte coupe mij staat. Ook grappig om te zien, lijkt mij.

Eerst eens even de vijfde en zesde chemo doorstaan. Ik wil daarnaast weer voorzichtig proberen te sporten. Dat heb ik alweer een paar weken niet gedaan. De app van Basic Fit staat sinds gisteren op mijn telefoon en ik heb mij aangemeld om gratis drie maanden thuis te trainen. Ik ben niet gesponsord om dit te vermelden. Wel ben ik enthousiast over dit aanbod. Het is een mooie app waar onder andere work-outs en virtuele groepslessen op staan. Iets leuker dan oefeningen van de fysiotherapeut te doen (sorry!). Misschien dat ik mij door het sporten wat minder futlozer voel in de periode tussen de chemo’s. En dan heb ik een basis als ik mag beginnen met hardlopen.

21 Reacties

 1. april 29, 2020 / 6:24 am

  Ja naar is dat, dat je zieker moet worden om beter te worden van kanker. Ik vind het zo knap hoe open je hierover schrijft, heel bijzonder om te lezen!

  • Mevrouw Marloes
   Auteur
   april 29, 2020 / 6:39 am

   Best gek dat dat moet eigenlijk… Heel lief van je!

 2. april 29, 2020 / 6:47 am

  Dat futloze gevoel lijkt me echt zo vreselijk! Fijn dat er zicht is op het einde van de behandeling en heel veel sterkte met de twee kuren die nog gaan komen!

  • Mevrouw Marloes
   Auteur
   april 29, 2020 / 6:56 am

   Is het ook. Ik raad het niemand aan, haha 😂 Dankjewel!

 3. april 29, 2020 / 7:45 am

  Mooi inkijkje weer. Die vermoeidheid en alle kleine dingen die erbij komen kijken zijn echt vervelend. Maar je kunt nu inderdaad wel echt gaan aftellen!

  • Mevrouw Marloes
   Auteur
   mei 1, 2020 / 6:38 am

   Heel vervelend, ja! Gelukkig is het tot nu toe elke keer wel voorbijgegaan, dat zorgt ervoor dat ik wat meer moed heb iedere keer tijdens een chemo.

 4. april 29, 2020 / 7:52 am

  Wat een mooi open bericht heb je weer geschreven! Heel veel sterkte de komende tijd, heel fijn dat de behandelingen bijna voorbij zijn en je dan weer conditie kunt gaan opbouwen en dergelijke!

  • Mevrouw Marloes
   Auteur
   mei 1, 2020 / 6:38 am

   Bedankt! Ik kan bijna niet wachten tot ik alles weer kan opbouwen, zoals m’n conditie en weerstand. Hopelijk heb ik na alle behandelingen geen blijvende bijwerkingen.

 5. april 29, 2020 / 7:06 pm

  En dan kan je die paar stappen die je kan zetten ook nog niet veilig zetten omdat er nog iets naars rondwaart. Veel sterkte de komende tijd, ik hoop dat je je snel beter gaat voelen zodat je alle fijne en leuke dingen weer op kan pakken.

  • Mevrouw Marloes
   Auteur
   mei 1, 2020 / 6:31 am

   Nee, heel vervelend is dat. Genoeg mensen hier die namelijk helemaal geen afstand houden. Dankjewel!

  • Mevrouw Marloes
   Auteur
   mei 1, 2020 / 6:36 am

   Dankjewel, Hermien! Ik hoop het ook en ga m’n best doen.

 6. april 30, 2020 / 10:04 am

  Sterkte meis met deze laatste fase, ik hoop dat je je binnenkort snel weer een stuk beter en fitter gaat voelen. Dat je weer meer energie hebt.. dikke knuffel!

  • Mevrouw Marloes
   Auteur
   mei 1, 2020 / 6:30 am

   Fingers crossed dat het na alle behandelingen alleen maar beter gaat! Dikke knuffel terug.

 7. Danielle
  april 30, 2020 / 11:40 am

  Ik lees dat je mij (oké, mijn prikken) niet gaat missen (snap ik!) maar ik ga jou enthousiasme en humor wel missen ! Nog 2… nog 2! You can do it 😘

  • Mevrouw Marloes
   Auteur
   mei 1, 2020 / 6:29 am

   Jou ga ik zeker wel missen 😘 De prikken alleen niet 😆

 8. april 30, 2020 / 7:58 pm

  Sterkte met de laatste loodjes! Je kan het! En daarna weer opbouwen om je steeds weer beter te voelen. Ik denk aan je <3

  • Mevrouw Marloes
   Auteur
   mei 1, 2020 / 6:29 am

   Dankjewel! Ik hoop het. Als ik eenmaal weer mag hardlopen, denk ik dat ik me al een stuk beter zal voelen. ❤️

 9. mei 1, 2020 / 10:45 am

  Hopelijk wegen de laatste loodjes deze keer niet het zwaarst, heel veel succes ermee!!

 10. mei 1, 2020 / 3:42 pm

  Heel veel sterkte in de komende fases. Ook al maakte ik het zelf nog niet mee, ik leef toch met je mee. Ik heb helaas een familielid die dit wel doorstaan heeft en ze heeft het niet gemakkelijk gehad. Ik hoop dat je snel weer kunt doen wat je wil doen. Succes!

 11. mei 3, 2020 / 3:46 pm

  Wat fijn dat het einde in zicht is. Heel veel sterkte de komende tijd!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.