Haarpijn door de chemo

Haarpijn door chemotherapie

“Zo’n tien Ă  veertien dagen na de eerste chemo kun je last krijgen van haaruitval.” Dat vertelt de life coach mij tijdens het eerste gesprek dat we hebben. Ik krijg te horen dat het verliezen van haar vooral erg snel gaat na de tweede chemotherapie. Aangezien ik niet zonder haar rond wil lopen over straat, besluit ik een haarwerk te bestellen.

Pijn is niet fijn

De eerste dagen na de eerste chemo merk ik nog niks van haaruitval. Mijn haren vallen elke dag toch wel uit en het is niet meer dan normaal. Wel krijg ik vijftien dagen na deze chemo pijn. Een verpleegkundige op de dagafdeling van de oncologie waarschuwde mij hier al voor. Als het haar uitvalt, kan dat gepaard gaan met enorme jeuk en veel pijn. Het eerste heb ik gelukkig (nog) niet, het tweede wel. De zogenoemde haarpijn voelt zoals de pijn die kan ontstaan als je de hele dag met een te strakke staart rondloopt. Alleen heb ik dit nu al een aantal dagen.

Hoofdhuidkoeler

Sommige mensen mogen gebruik maken van een Paxman hoofdhuidkoeler. Deze kan ervoor zorgen dat er minder haar uitvalt of dat er helemaal geen haarverlies is. Heel fijn dat deze oplossing er is. Helaas mag dit niet bij alle chemokuren ingezet worden. En laat mijn chemo nou in die categorie vallen. Ach, mijn haarwerk heb ik toch al in huis. Dan weet ik in ieder geval zeker dat ik die niet voor niks heb gekocht.

Confronterend

De hele dag door vallen er veel haren uit. Ze zitten overal. Ook als ik even (uit gewoonte) met mijn hand door het haar ga, neem ik weer veel haren mee. Het zijn er elke keer redelijk veel. De hele dag door blijf ik haren van mijn kleding plukken of zie ik ergens wat haren liggen die ik moet opruimen. Gelukkig heb ik nog nergens een kale plek op mijn hoofd. Ik blijf realistisch en denk wel dat dit de laatste week is dat ik met mijn eigen haar rondloop. Dit vind ik erg confronterend. Ik zie erg op tegen het moment dat ik het kort moet laten maken met behulp van een tondeuse. Gelukkig heb ik al een muts om op te zetten als ik straks met een kaal hoofd zal slapen. Ook ben ik van plan een leuke chemomuts te kopen. Die kan ik dragen op de momenten dat ik geen zin heb in mijn haarwerk.

Tot dan geniet ik nog even volop van mijn eigen bos haar.

Liefs,

Marloes

De tweede chemokuur zou vorige week woensdag plaatsvinden. Aangezien mijn bloedwaardes niet goed waren, ging dit niet door. Morgen moet ik opnieuw bloed laten prikken. Als de uitslag dan wel goed is, heb ik komende woensdag chemo nummer twee.

Haaruitval door de chemo

9 Reacties

 1. januari 27, 2020 / 12:34 pm

  Dit lijkt mij zo heftig en confronterend je haar verliezen… Hoe je hier over praat vind ik wel echt heel knap; zo open en sterk als dat je dit allemaal verteld! Je kunt hetđź’–.

 2. januari 27, 2020 / 4:16 pm

  oh wat vreselijk heftig toch lieverd.. knap dat je hierover praat! Maar die tondeuse begrijp ik, dat is voor een vrouw een vreselijk moment, net als die pijn op dit moment.

 3. januari 27, 2020 / 4:37 pm

  Het lijkt me heel erg heftig, dat je zo steeds geconfronteerd wordt met het feit dat je ziek bent. Respect voor je openheid. En sterkte met de pijn. Ik hoop dat je woensdag je tweede chemo kunt krijgen!

 4. januari 27, 2020 / 6:16 pm

  Wat heftig! Heel veel respect dat je er zo open over praat! Veel sterkte de komende tijd.

 5. januari 27, 2020 / 7:28 pm

  Wat heftig… alsof ziek zijn op zich nog niet genoeg is…
  Heel veel sterkte ❤

  (nu ben ik des te dankbaarder dat ik begin dit jaar de kans heb gekregen om mijn haar te doneren… voor mij is het ‘maar’ haar, maar voor zoveel anderen is het een symbool voor zoveel: gezondheid daarbij voorop)

 6. januari 31, 2020 / 8:59 am

  Jeetje wat heftig! Wat verdrietig maar wat ga je er sterk en dapper mee om! <3

 7. Jacqueline Meijers
  februari 3, 2020 / 5:27 pm

  Ik wens je heel veel sterkte en hoop een keer je mooie haarstuk te kunnen bewonderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.