De tijd is daar: ik ben kaal

Kaal door de chemo

Pfoe, ik twijfelde of ik deze blogpost wel wilde schrijven. Kaal worden hoort bij sommige chemotherapieën en helaas ook bij de mijne. Vanaf het moment dat ik mijn uitslag kreeg begin januari, kon ik mij wel instellen op het moment dat ik kaal zou zijn. Toch kon ik mij er niet echt op voorbereiden. Van tevoren wist ik niet hoe het zou zijn om geen haar op mijn hoofd te hebben. Ik kwam als baby ter wereld met een mooie bos haar. Vorige week woensdag was het moment om naar de kapper te gaan.

Haaruitval

Het haar dat ik nog op mijn hoofd had, zag er op een gegeven moment niet meer uit als mijn eigen haar. Na de tweede chemokuur viel het zo snel en met dikke plukken uit. Ik vond het niet echt confronterend om al mijn haren te zien liggen op mijn kussen en door het hele huis. Eerder irritant, want ik kon blijven opruimen. Als ik wilde slapen, kriebelde het overal. Wel vond ik mijn eerste kale plek naar om te zien.
Ik wist dat ik niet naar een normale kapperszaak wilde als mijn haar eraf moest. Mijn slaapmutsen had mijn moeder al eventjes geleden in een kapsalon bij het Erasmus MC in Rotterdam gekocht. Ik had al eerder online mutsjes besteld, maar die vielen tegen. Dus vroeg ik op Facebook aan Daniël den Hoed en het Erasmus MC of ze een winkel kenden die mutsen verkochten. Beide verwezen ze mij door naar dezelfde kapperszaak.

Speciale kapsalon

Vijf februari liep ik om één uur ’s middags Aderans Hair Center binnen. Met een pet op, waardoor ik al de hele treinreis was aangestaard door mensen. Gelukkig maakte me dat niet echt uit, want ik kan er ook niks aan doen dat ik kanker heb. Heel aardig werd ik door twee kapsters begroet. Mijn moeder woont in Rotterdam en kwam mee naar de afspraak. Ik mocht naar een apart kamertje en hoefde daardoor niet pontificaal in het zicht te zitten van mensen die langs wandelden. Er werd gevraagd wat ik precies wilde: alles eraf of toch nog wat haar laten zitten? Ik koos voor de tweede optie en mocht mijn stoel omdraaien, zodat ik niet hoefde te zien hoe mijn haar van mijn hoofd werd geschoren.

Toch maar kaal

Ik kreeg lang genoeg de tijd om het moment te kiezen om mezelf te bekijken in de spiegel. En toen keek ik… Oh, wat zag het er lelijk uit met nog wat haar op mijn hoofd. Mijn moeder beschreef het als een luipaardprint, maar wel minder hip. Het besluit stond vast: ook de rest moest van mijn hoofd. Ditmaal keek ik wel in de spiegel, terwijl de tondeuse over mijn hoofd ging. Mijn hoofd werd niet gladgeschoren, dat is niet slim om te doen in verband met ontstekinkjes die makkelijk kunnen ontstaan. Ik vond het niet mooi, maar ik had dan ook nog nooit zonder haar rondgelopen. Mijn haarwerk had ik mee en de kapster nam de tijd om mij uit te leggen hoe ik dit goed op mijn hoofd deed. Het ging veel makkelijker dan verwacht.

Kaal door de chemo

Best stoer

Een paar vriendinnen stuurde ik een foto van mijn nieuwe ‘kapsel’. Bij de kapster en van mijn ouders had ik al complimenten gekregen over mijn mooie ronde hoofd. Eén vriendin zei dat ze mij eruit vond zien als een stoer wijf die alle slechteriken doodschiet in zo’n actiefilm. Dat vond ik best een gaaf compliment om te krijgen. Mijn vriend maakte de vergelijking met Demi Moore in de film G.I. Jane. De film ken ik niet, maar Demi is een prachtvrouw. Ik had het idee dat ik in mijn favoriete aflevering van Holland’s Next Top Model zat: het moment dat de modellen de make-over krijgen.
Deze week heb ik de tijd gehad om eraan te wennen en dat lukt aardig. Ik was dinsdag zonder haarwerk naar het ziekenhuis en heb ook al geluncht in een restaurant met mijn kale koppie. En eerlijk gezegd loop ik liever rond zonder dan met haarwerk. Het staat mij niet verkeerd en het haarwerk kriebelt een beetje als ik het op heb.

Ik voel me een badass woman.

Liefs,
Marloes

Kaal door de kanker

25 Reacties

 1. Gien
  februari 12, 2020 / 1:07 pm

  Jee Marloes, you definitely ‘wear’ it well! Je ziet er mega stoer uit! Hopelijk vallen de ‘kijkers’ mee de komende tijd. Sterkte, ook in deze fase! x

 2. februari 12, 2020 / 2:08 pm

  Mooi open en eerlijk verhaal. En staat je idd wel goed geen haar. Heel stoer en beetje retro.. of klinkt dat gek? Go for it💪🏼

  • Mevrouw Marloes
   Auteur
   februari 14, 2020 / 6:01 pm

   Haha, klinkt zeker niet gek!

 3. februari 12, 2020 / 2:10 pm

  Wat heftig dat het nu zover is. Maar het staat je inderdaad echt badass!!!!!

 4. februari 12, 2020 / 3:13 pm

  Wauw ik vind het je ook super mooi staan eigenlijk! Je korte koppie zal ook wel snel wennen waarschijnlijk.

 5. februari 12, 2020 / 3:18 pm

  Jee wat heftig zeg. Maar wat mooi dat je er zo open over bent. En wat fijn dat er een kapper is die hier in gespecialiseerd is en je zo goed kon begeleiden. Het staat je anders, maar wel stoer!

 6. februari 12, 2020 / 4:35 pm

  Het staat je oprecht super stoer! Wat een goede kapsalon dat ze zo te werk gingen en wat ben jij een ontzettende power-woman! Ik ben trots op je! Digitale knuffel van mij.

 7. februari 12, 2020 / 4:55 pm

  Ik vind je zo stoer! Je verbergt het (terecht!) niet en je mag gezien worden. Trouwens wel heel goed dat ze bij de kapper op deze manier te werk gingen.

  • februari 14, 2020 / 3:57 pm

   Je bént ook een badass woman Marloes! Je ziet er schitterend uit. Echt. Dat meen ik. Inderdaad een mooie vrouw die de bad guys van jetje geeft in een actiefilm. Hasta la vista cancer! 🙂 Beterschap meis!

 8. Cora
  februari 12, 2020 / 5:39 pm

  Mooi, Marloes!!

 9. februari 12, 2020 / 7:07 pm

  Badass ben je zeker! En hoewel ik het je gegund had om zelf te kunnen kiezen voor deze look in plaats van er door deze omstandigheden gedwongen te worden, ben ik het helemaal met de complimenten.

 10. februari 12, 2020 / 7:34 pm

  Pff wat ben je sterk! Dat je je blog niet aan de wilgen hangt, ik weet niet wat ik zou doen namelijk.

  • februari 12, 2020 / 9:56 pm

   Go Marloes! Het staat je goed. Hermien zegt het heel mooi, jammer dat je deze keuze niet zelf kon maken.

  • Mevrouw Marloes
   Auteur
   februari 14, 2020 / 6:02 pm

   Wist ik ook niet echt van tevoren, maar het voelt wel goed om te blijven bloggen.

 11. februari 13, 2020 / 7:02 am

  Het staat je verbazingwekkend goed, maar jammer van je haar is het zeker. Gelukkig ga jij genezen en komt je haar dan weer terug!

 12. februari 13, 2020 / 9:26 am

  Wat een mooi stuk heb je geschreven. En inderdaad: wat kun je dit onwijs goed hebben! Deze sterke badass vrouw kan alles aan, ook die stomme kanker.

 13. februari 13, 2020 / 9:50 am

  Wat ben je toch sterk.. het lijkt me bizar om daar op die stoel te zitten.. maar niet gelogen.. je kan het echt heel goed hebben!

 14. februari 13, 2020 / 11:41 am

  Wauw wat staat dit je goed! De reden is natuurlijk niet leuk, maar je kan het echt heel goed hebben. Je ziet er super badass uit 😉 Ik vind trouwens dat je het heel mooi hebt geschreven. Ik wens je veel sterkte en beterschap <3

 15. februari 13, 2020 / 1:15 pm

  Wat een heftig stukje vind ik dit, maar wat ben je knap en wat ben je sterk! Je bent echt een badass power woman. Jij komt er wel met deze instelling! Liefs

 16. februari 14, 2020 / 12:47 pm

  Wat heftig, maar mooi dat je er zo open over kunt schrijven. Je kunt het inderdaad goed hebben!

 17. februari 14, 2020 / 3:09 pm

  Ah, wat mooi geschreven. Ik kan me voorstellen dat je die bos haar mist, zoiets alledaags en toch zoiets persoonlijks dat je moet afgeven. Je nieuwe kapsel vind ik inderdaad ook mega badass, ik had het niet beter kunnen beschrijven dan je vriendin!

 18. februari 16, 2020 / 3:18 pm

  Het staat je echt goed en badass ben je sowieso! Ik kan me wel voorstellen dat het moeilijk was (en nog steeds is), maar hopelijk doet de chemo z’n werk goed! Sterkte met alles de komende tijd!

 19. februari 17, 2020 / 11:49 pm

  Ik kreeg echt kippenvel van je artikel. Wat moet het een naar moment zijn geweest om in de kappersstoel te zitten, maar wat is het ontzettend knap en mooi hoe je ermee omgaat. Echt waar, ook met een kaal hoofd ben je prachtig. En een badass woman ben je zeker! Heel veel liefs <3

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.