Anderhalf jaar kankervrij

Anderhalf jaar kankervrij

25 januari was niet alleen de dag voor mijn 25e verjaardag. Dit was namelijk ook de dag waarop ik al anderhalf jaar kankervrij ben. Of beter gezegd: in remissie. Laatst las ik op Instagram namelijk dat iemand zichzelf nooit echt kankervrij voelde, maar wel kankerloos. Hier hoort misschien een korte uitleg bij: als je geen kanker meer hebt, betekent dit niet dat je helemaal vrij bent van de kanker. Er komt namelijk best veel kijken bij het leven na alle behandelingen. En hier wil ik het graag vandaag meer over hebben.

Conditie beetje bij beetje terug

Als je mij op Instagram volgt, heb je vast wel gezien dat ik de afgelopen weken veel aan het sporten ben. Sinds ik een fietstrainer heb gekocht, kan ik meer werken aan mijn goede doel voor 2022: fitter worden. Mijn doel is om elke week minstens drie uur te fietsen en toe nu toe lukt dit doel aardig. Toen ik net beter was, had ik de hoop dat ik ook direct alles kon doen wat ik wilde, maar ik merkte al snel dat dit niet zo was. Ik had dan wel geen kanker meer, maar ik was nog niet beter. Het herstel van alle behandelingen was namelijk pas net gestart. Ook nu merk ik dat mijn conditie niet de oude is. Ik heb veel gelezen dat de conditie bij veel mensen nooit meer helemaal herstelt en dat is iets waar ik nu gewoon mijn weg in probeer te vinden.

Het mentale aspect

Dan kom ik bij het mentale aspect. Waar ik dacht dat ik tijdens de behandelingen ook al direct alles verwerkte, was dat nogal een onrealistische gedachte. Toentertijd leefde ik van behandeling naar behandeling. Toen ik in remissie ging, viel ik in best een zwart gat. Ineens moest ik het ‘normale’ leven uit mezelf zien op te pakken, want er is geen nazorg. Vooral de laatste maanden ben ik regelmatig best verdrietig over wat er allemaal is gebeurd. En dat is natuurlijk hartstikke logisch. Gesprekken die ik soms met lotgenoten heb online, zijn fijn, want je snapt van elkaar wat je hebt meegemaakt. Ik denk dat dit vooral ook tijd nodig heeft. Uiteindelijk ben ik ook pas anderhalf jaar kankervrij (of kankerloos).

Geruste blik op de toekomst

Volgens mij heb ik dit al vaker gezegd, maar voor de toekomst ben ik niet bang. Deze vraag heb ik best vaak gehad: of ik niet bang ben om weer ziek te worden. Als je mijn blogposts al las toen ik ziek was, weet je dat ik er toen ook al enorm positief in stond. En dat is nog steeds zo. Ik vind niet dat ik een reden heb om extra bang te zijn dat ik weer kanker krijg. Ja, ik heb misschien een grotere kans om weer kanker te krijgen, maar voor de kanker leefde ik best gezond. Zo blijkt maar weer dat het gewoon stomme pech kan zijn. Zolang ik gezond ben, maak ik mij nergens druk om. Wat komt, dat komt, al hoop ik natuurlijk wel voor altijd kankerloos te zijn.

8 Reacties

 1. februari 7, 2022 / 12:08 pm

  Wat een mijlpaal weer! Eigenlijk best apart dat er niet standaard een nazorgtraject is of dat dat wordt aangeboden en dat je daar dan zelf voor kunt kiezen. Het lijkt me best wel belangrijk.
  Ik vind echt dat jij er heel dapper mee omgaat en daar heb ik diep respect voor.

  • Mevrouw Marloes
   Auteur
   februari 7, 2022 / 12:43 pm

   Nou, zeker! Ja, dat vind ik ook best gek. Is ook enorm belangrijk, maar misschien weten ze nog niet goed hoe dit vormgegeven moet worden. Heel lief van je.

 2. februari 7, 2022 / 4:07 pm

  Ik hoop met je mee! Hoewel kanker geen fijn onderwerp is, vind ik het wel altijd interessant om via jouw blogs zo’n openhartig inkijkje te krijgen.

  • februari 7, 2022 / 8:20 pm

   Gefeliciteerd nog met je verjaardag.
   Het is eigenlijk heel jammer dat er geen nazorg is, want dan begint denk ik het echte verwerken pas. Ik vind dat je het heel erg knap doet allemaal!

 3. Jacqueline Meijers
  februari 10, 2022 / 10:02 am

  Je bent een kanjer en staat geweldig positief in het leven.Nog veel succes bij de voorbereiding van jullie grote dag.
  Groetjes Jan en Jacqueline.Meijers

 4. februari 11, 2022 / 7:21 pm

  Wat mooi dat je er zo positief in staat! Best gek eigenlijk dat er geen nazorg is.

  Nog gefeliciteerd met je verjaardag!

 5. februari 14, 2022 / 9:29 pm

  Ik hoop met je mee en vind het echt zo mooi dat je er zo positief in staat. Op naar nog veel zulke verjaardagen!

 6. februari 21, 2022 / 11:41 am

  Ik had je post op Instagram begin van de maand al gezien, maar was er nog niet aan toegekomen om je blog te lezen.
  Raar eigenlijk dat er geen nazorg is. Zeker als je van andere lotgenoten hoort dat zij dit soort ervaringen ook hebben, zou je denken dat daar toch hard behoefte aan is. Super wel dat je er al die tijd zo positief onder bent, dat is beslist je kracht!
  Binnenkort weer een keertje samen online fietsen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.