21-diner #1 | Wat is dat?

21-diner voorbereidingen

Over iets minder dan een maand geef ik een 21-diner voor 21 vriendinnen (hoe cliché is dat?). Voor mij is de term heel normaal. Ik wil een aantal posts schrijven over dit diner, maar ik besefte dat niet iedereen bekend is met dit concept en ook niet met de andere termen die erbij horen. Het leek me dan ook leuk om eerst te vertellen wat het inhoudt, zodat jullie niet vol vraagtekens mijn andere posts hierover zullen lezen.

Waar komt het concept ’21-diner’ vandaan?

Bij dit soort dingen ben ik altijd snel geneigd om te zeggen dat het iets is wat uit Amerika is over komen waaien. Ik heb alleen ergens gelezen dat het echt iets typisch Nederlands is, maar ik heb geen idee of dat waar is. Wel kan ik vertellen dat dit iets is wat oorspronkelijk door studentenverenigingen is verzonnen. Je hebt studentenverenigingen en studieverenigingen. Sommige opleidingen hebben een studievereniging, waar je je bij kunt aansluiten en mensen van alle jaren van jouw opleiding kunt leren kennen. Een studentenvereniging is iets waar HBO’ers en WO’ers zich bij kunnen aansluiten, dit staat los van de studie. Je moet studeren en sociaal zijn, dat zijn eigenlijk de enige voorwaarden.

Even over studentenverenigingen…

Studentenverenigingen zijn de afgelopen tijd erg slecht in het nieuws gekomen door allemaal ontgroeningen die gedaan moeten worden als je bij zo’n vereniging lid wil worden. Dit hoeft echter niet bij elke vereniging! Ik ben lid van een vereniging waar geen ontgroening is, maar gewoon een leuk kennismakingskamp.

Mijn studentenvereniging bestaat onder andere uit jaarclubs en disputen. Een jaarclub is een groep van ongeveer 10-15 mensen (dit verschilt per vereniging) die je vormt met mensen uit jouw jaarlaag. Deze jaarclub vorm je aan het begin van je studententijd om ervoor te zorgen dat je snel wat vrienden hebt en de drempel om naar je vereniging te gaan kleiner wordt. Ook kun je gevraagd worden voor een dispuut. Dit is een groepering van mannen/vrouwen/gemengd die in alle jaarlagen zitten. Zo kun je ook makkelijk bevriend raken met mensen uit de andere jaarlagen.

Jaarclubs en disputen zijn eigenlijk gewoon vriendengroepen.

Lees hier over mijn voorbereidingen voor het 21-diner.

21-diners

Het 21-diner is iets wat disputen hebben verzonnen. Het is een diner dat je geeft als je 21 wordt. Sommige mensen geven een soortgelijk diner pas op latere leeftijd, als het er op hun 21e niet van gekomen is. Het is de bedoeling dat het diner bij je ouders gehouden wordt en dat zij ook koken. Zo leren je ouders je vrienden kennen en andersom. Ook zien je vrienden op deze manier waar je vandaan komt. Tegenwoordig is het 21-diner iets wat niet alleen de mensen van een studentenvereniging geven.

Verschillende invullingen

Het hangt er vanaf wat er is afgesproken over 21-diners en hoe deze ingevuld moeten worden. Ik weet dat er bij sommige disputen de afspraak is gemaakt dat iedereen een thema aan zijn/haar diner moet geven. Bij mijn dispuut ben je heel vrij in wat je doet: je mag zelf bepalen of je een (kleuren)thema wil, wie je uitnodigt, hoe groot of klein je het wil houden. Ook kiest iedereen die 21 wordt bij ons een sieraad/meerdere sieraden uit met een totale waarde van 150 euro.

Het is ook traditie dat er een boek wordt gegeven, dat gemaakt is door (in dit geval) het dispuut. Hier staan allemaal foto’s in en iedereen heeft er een stukje in geschreven. Een heel leuk en persoonlijk cadeau. Van de ouders en het dispuut wordt verwacht dat ze een speech houden, wat tot leuke maar ook ongemakkelijke momenten kan leiden.

Lees hier hoe mijn 21-diner was!

Wie nodig je uit?

Voor mij was het heel simpel om te bepalen wie ik zou uitnodigen. Aangezien het een traditie is van mijn dispuut om een diner te geven, nodigde ik alleen meiden uit mijn dispuut uit. Met mijn ouders sprak ik af dat ik 21 mensen mocht uitnodigen (geen idee hoe dit ooit in het huis gaat passen, maar dat zien we later wel). Ik liet een inschrijflijst online komen met het maximum van 21, zodat het bij het inschrijven was ‘wie het eerst komt, wie het eerst maalt’. Zo hoefde ik niet zelf te kiezen wie er mocht komen en wie niet. Dat zou veel te moeilijk zijn geweest, aangezien ik het met alle meiden goed kan vinden.

Ik ben erg enthousiast over het 21-dinerconcept en kijk erg uit naar mijn eigen 21-diner.

Ben jij lid van een studenten-/studievereniging (geweest)?

10 Reacties

 1. december 22, 2017 / 1:34 pm

  Wat super leuk zeg! Ik heb zelf nooit bij een studentenvereniging gezeten maar als ik dit soort dingen lees dan heb ik daar soms wel een beetje spijt van! hihi

  Liefs

  • Mevrouw Marloes
   Auteur
   december 22, 2017 / 10:03 pm

   Je zou altijd nog zo’n uitgebreid diner kunnen geven, hihi! Kan voor elke leeftijd 🙂

 2. december 22, 2017 / 2:58 pm

  Wat een leuke traditie!! Zelf had ik niets met studentenverenigingen. Dat komt ten eerste omdat ik niets heb met groepen. Ik houd van backpacken en ga met mijn rugzak groepen en geplande routes uit de weg. Dus dat zegt ook wel weer genoeg. Daarbij drink ik geen alcohol, dus dat is ook wel een dingetje zogenaamd ongezellig. Plus ik had een studiegenoot die bij een vereniging zat. Ik studeerde in Utrecht, dus er was nogal wat aanbod. En die had het er de hele tijd over op het irritante af. En dan ook alles met ’tje’ er achter. Mijn dispuutgenootje, mijn kamergenootje, mijn studiegenootje en ga zo maar door. En toen dacht ik, als iedereen zo praat van een vereniging, hoeft het al helemaal niet.

  • Mevrouw Marloes
   Auteur
   december 22, 2017 / 10:05 pm

   Ik ben wel echt een groepsmens, al hecht ik ook wel waarde aan tijd voor mezelf. Alcohol drinken een aantal mensen op m’n vereniging niet, maar het is wel inderdaad iets wat de meeste mensen drinken. Hoe er gepraat wordt, verschilt heel erg per persoon en vereniging.
   Maar je moet inderdaad wel van veel socializen en in groepen samenzijn houden.

 3. december 22, 2017 / 3:31 pm

  Wat fijn, dit artikel! Ik vraag me namelijk al tijden echt af wat zo’n diner eigenlijk inhoudt, omdat ik die term wel vaker voorbij heb zien komen, maar zelf nooit zoiets heb georganiseerd. Heel interessant om te lezen en wat gaaf dat je dit gaat organiseren! Het klinkt heel gaaf.

  • Mevrouw Marloes
   Auteur
   december 22, 2017 / 10:06 pm

   Hahaha, fijn dat je het nu begrijpt! Later zal ik er nog wel wat meer over posten 😉

  • Mevrouw Marloes
   Auteur
   december 22, 2017 / 10:06 pm

   Vind ik ook! 😀

 4. december 23, 2017 / 8:54 pm

  Wat een leuke blog Marloes! Ik heb rechten gestudeerd in Leiden, maar ik ben nooit lid geweest van een dispuut of jaarclub. Ik weet ook niet of die 21 diners toen al bestonden (eind jaren ’90-begin 2000) maar man man wat klinkt het gezellig! Leuk dat je er meer blogs aan gaat wijden! Heel veel plezier met de meiden! xxx

  • Mevrouw Marloes
   Auteur
   december 23, 2017 / 11:56 pm

   Dankje, Amina! 😄 Ben benieuwd wat je van de andere posts gaat vinden!

   Lieefs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.