Eén jaar ondernemen: hoe vind ik dit?

Een jaar ondernemen

Een jaar lang ondernemen. Hoe is mij dit bevallen? 11 juli 2022 stapte ik het Bredase kantoor van de Kamer van Koophandel binnen. Om 10.50 uur was mijn afspraak met een van de medewerkers. Die zou bepalen of ik mijn bedrijf mocht inschrijven. Hier was ik flink zenuwachtig voor. Ik stapte de lift in die ik al vele malen bij andere ondernemers op foto’s voorbij had zien komen en vervolgde mijn weg naar de eerste verdieping. Het kantoor zag er veel minder spectaculair uit dan ik had gedacht. Eigenlijk als een heel normaal kantoor, waar ik een heel inspirerende werkomgeving had verwacht vol enthousiaste ondernemers. Ik schreef mij in en fast forward naar nu mag ik al een jaar lang ondernemen als De Taalvrouw.

De start van mijn eigen bedrijf

Achteraf had ik niks om zenuwachtig over te zijn. Ik had me ontzettend goed voorbereid. Alle zaken uitgezocht die er uit te zoeken vielen en ik had alvast mijn bedrijfsnaam op alle socials geclaimd (aanrader voor toekomstige ondernemers!). Ook wist ik dat De Taalvrouw – of een soortgelijke naam – nog niet in het handelsregister was opgenomen. Ik wist precies wat voor diensten ik wilde aanbieden en had de KVK-mevrouw al snel overtuigd van mijn kundigheid. Het ondernemersfeest kon beginnen. Uiteraard wel na het betalen van de administratiekosten van € 51,95. Daarna was het officieel: de start van mijn eigen bedrijf!

Vaste opdrachten

Direct nadat ik mij had ingeschreven, was ik eigenlijk al verzekerd van één vaste opdracht. Al een jaar lang mag ik namelijk de nieuwsbrief schrijven die Giovanna van Over Schrijven Gesproken stuurt naar alle nieuwsbriefabonnees. De lay-out mocht ik helemaal zelf bepalen en iedere twee weken bedenk ik wat voor verhalen en informatie ik dit keer verwerk in mijn teksten. Dit vind ik ontzettend leuk om te doen, omdat ik heel vrij word gelaten in wat ik schrijf.

Kort daarna kreeg ik van Rebecca ter Mors de vraag of ik interesse had in een langdurige samenwerking met haar. Wij kennen elkaar door de Stichting Jongeren en Kanker, de leukste club waar je niet bij wilt horen. Maandelijks schrijf ik voor haar blogposts bij haar podcastafleveringen en mag ik toffe teksten schrijven voor stichtingen waar zij werkzaam voor is.

Een jaar ondernemerschap

Leermomenten tijdens een jaar ondernemen

Toen ik me net had ingeschreven bij de KVK, kreeg ik al een mail van een potentiële opdrachtgever. Hij wilde graag dat ik allerlei webteksten ging schrijven voor zijn website. Ik vroeg toen nog echt een bizar laag tarief (waar hij eigenlijk nog korting bij wilde), maar goed. Dat was leermoment 1. De communicatie liep enorm slecht en hij reageerde vaak dagen/weken niet. Als hij dan reageerde, beantwoordde hij totaal niet alle vragen die ik voor hem had. Ik had namelijk bepaalde informatie nodig om te starten met de webteksten. Na een maand of drie heb ik de communicatie afgekapt en gezegd dat ik de samenwerking niet zag zitten. Waarna hij het niet kon laten om me heel lelijke mails te sturen. Leermoment 2. Natuurlijk heb ik nog veel meer geleerd van het ondernemerschap de afgelopen maanden, maar dit staat me nog enorm bij.

Tijd voor mijn eigen marketing

Momenteel is mijn eigen bedrijfswebsite een rommeltje. Daar ben ik hard voor aan het werk. Dit weekend heb ik dan ook helemaal vrijgehouden om het design mooi te krijgen, zodat er een website ontstaat waar ik echt trots op kan zijn. Tegen die tijd zal ik het ook op de socials delen. Verder volg ik de komende maanden de cursus SEO Next Level van de SEO-School. Ik heb al best wat kennis over SEO, maar ik vind dat je hier nooit over uitgeleerd raakt. Zeker omdat Google het vaak nodig vindt om dingen te veranderen. Bovendien heb ik echt een schop onder de kont nodig om mijn eigen online marketing aan te pakken. Ik weet wel wat ervoor nodig is, maar heb echt een stok achter de deur nodig. En die stok achter de deur is Gabriella (eigenaresse van de SEO-School).

Fulltime ondernemen

Een reden om de online marketing van De Taalvrouw nu echt aan te pakken, is omdat ik wel wil dat mijn bedrijf groeit. Ik heb momenteel nog één vaste opdrachtgever (dus in totaal drie) en heb af en toe extra opdrachten ernaast. Maar uiteindelijk is mijn doel om fulltime te ondernemen. Om ervoor te zorgen dat meer opdrachtgevers mij en mijn bedrijf vinden, is online zichtbaarheid wel van groot belang. Gelukkig zit er geen haast achter, aangezien ik ook nog 32 uur in loondienst werk. Dus ik probeer alles op mijn eigen tempo uit.

Op naar het volgende ondernemersjaar

Dit eerste jaar ondernemen heeft me veel inzichten gegeven. Ik heb ontdekt en ervaren dat het ondernemerschap echt goed bij me past. Komend jaar wil ik me daarom echt meer gaan inzetten voor mijn eigen bedrijf. Waar ik weinig tijd in mijn eigen website en socials stak, krijgen die nu enorme prioriteit (uiteraard niet ten koste van de opdrachten die ik mag doen). Ik ben heel benieuwd wat dit tweede jaar ondernemen me gaat brengen!

9 Reacties

 1. juli 12, 2023 / 6:54 am

  Tof om te lezen hoe dit eerste jaar is verlopen. Die leermomenten klinken als niet leuke momenten, maar ja, die zullen er ongetwijfeld bij horen. Succes met de verdere stappen in je onderneming!

  • Mevrouw Marloes
   Auteur
   juli 12, 2023 / 6:58 am

   Ja, precies! Gelukkig waren er ook genoeg leukere leermomenten. Denk dat ik daar binnenkort een blogpost aan wijd. Vind het alleen nog best lastig om het allemaal te combineren met mijn blog, maar hopelijk vind ik die draai nog. Dankjewel!

 2. Gieneke
  juli 12, 2023 / 7:50 am

  Ha Marloes, heel veel succes het komende jaar ook! Er is inderdaad niets leuker dan ondernemen! 😉
  Greetz,
  Gieneke

  • Mevrouw Marloes
   Auteur
   juli 12, 2023 / 6:57 am

   Hee Gien,

   Enorm bedankt! Haha, goed om te horen van iemand die het kan weten 😄

 3. juli 14, 2023 / 9:24 am

  Gefeliciteerd met de verjaardag van je bedrijf. Dat is een prachtige mijlpaal!

  • Mevrouw Marloes
   Auteur
   juli 16, 2023 / 8:13 pm

   Enorm bedankt!

 4. augustus 1, 2023 / 8:07 am

  Gefeliciteerd met alweer een jaar je eigen bedrijf. Hopelijk kan je het stukje bij beetje steeds meer uitbreiden!

 5. september 1, 2023 / 10:54 am

  Ik had je natuurlijk wel al gefeliciteerd in juli, maar helemaal niet in de gaten gehad dat je deze blogpost online had gezet ook.
  Nogmaals van harte met het jubileum en de mijlpaal! En superblij met je hulp, werk, creatieve ideeën en input al meer dan een jaar!

 6. oktober 20, 2023 / 7:01 pm

  Mooie mijlpaal! Het eerste jaar is het jaar waarin je doorgaat of stopt en jij gaat door! Fijn dat je al drie vaste opdrachtgevers hebt. NU lekker doorpakken en SEO niet vergeten, maar daar heb je een cursus voor.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.