Waar moet je op letten bij een e-reader?

Waar moet je op letten bij een e-reader?

Momenteel heb ik anderhalf jaar een e-reader in mijn bezit. Het duurde een tijdje voor ik besloot welke e-reader van mij werd. Ik heb nu de Kobo Libra H2O en ben er zeer tevreden over. Maar waar moet je voor de aanschaf van een e-reader naar kijken? Er bestaan namelijk nogal wat e-readers. Ik deel een aantal tips in mijn blogpost. Hopelijk wordt de zoektocht hierdoor makkelijker.

Bruikbaarheid

Er bestaan tegenwoordig erg veel soorten e-readers van verschillende merken. Zo heb je Kobo, Amazon Kindle en PocketBook. Dit zijn de bekendste merken. Het verschil zit onder andere in welke bestandstypen er op de e-reader kunnen. Op de e-readers van Kobo en PocketBook kunnen boeken in epub-formaat, maar ook andere formaten zijn te lezen op deze e-readers. Behalve de e-books van Amazon. Amazon heeft namelijk een eigen e-reader, de Kindle. Hierdoor kun je de e-books van Amazon alleen lezen op die e-reader en niet op bijvoorbeeld een Kobo. Ben je van plan al je boeken op Amazon te kopen? Dan is een Kindle prima. Staan e-books van Bol.com en de Online Bibliotheek op jouw lijst? Ik raad je aan om een ander merk te kopen, zoals Kobo of Pocketbook.

Waterdicht

Een standaard e-reader kan niet tegen water. Gelukkig zijn er e-readers op de markt die hier, naar zeggen van het merk, wel tegen kunnen. Als je van plan bent om veel in bad of bij het zwembad te lezen, is een waterdichte e-reader het overwegen waard. Kobo verkoopt op dit moment twee waterdichte e-readers: de Kobo Forma en de Kobo Libra H2O. Ik heb de tweede e-reader. Wel moet ik eerlijk zeggen dat ik niet durf uit te testen of mijn e-reader daadwerkelijk zestig minuten op twee meter diepte overleeft. Maar de keren dat mijn e-reader nat werd bij het zwembad, schoot ik niet in de paniekmodus. Daar kan die e-reader namelijk prima tegen.

Bekijk hier welke boeken ik in 2020 al heb gelezen.

Touchscreen versus knoppen

Toen ik de Kobo Libra H2O kocht vroeg ik me af of ik de knopjes wel zou gebruiken. Door op die knoppen te drukken sla je pagina’s om of kun je juist terug scrollen. Veel e-readers hebben alleen een scherm. Als je dan aan de linkerkant van het scherm tikt, kun je terugbladeren. Aan de rechterkant lees je verder in het boek. Helemaal niks mis mee en het werkt prima. Toch moet ik zeggen dat ik die knopjes heel handig vind. Ik tik alleen op het scherm als ik de lettergrootte/helderheid van het scherm wil aanpassen of een boek wil openen. Voor de rest raak ik het scherm niet aan. Ik lees veel in bed en houd dan mijn e-reader vast met een hand. Met die hand klik ik dan makkelijk een bladzijde verder als ik klaar ben met de desbetreffende bladzijde.

Het is geen must om knopjes op de e-reader te hebben. Meer een luxetoevoeging. Zonder de knopjes werken e-readers ook heel fijn. Naar mijn weten heeft alleen Amazon Kindle van de drie merken die ik noemde geen e-readers met knoppen.

Gewicht

Niet geheel onbelangrijk: hoe zwaar een e-reader is. Mijn e-reader weegt 190 gram en dat is voor mij geen enkel probleem. Het gewicht van de e-readers zit ongeveer tussen de 150 en 200 gram. Geen heel groot verschil. Althans voor mij. Mocht je een e-reader vaak meenemen in bijvoorbeeld een handtas dan scheelt vijftig gram meer of minder toch wel. Gelukkig maakt het niet uit hoeveel boeken er op de e-reader staan. Het gewicht van de e-reader blijft hetzelfde. In tegenstelling tot de papieren boeken.

Geheugen

Het is bij de aanschaf van een e-reader goed om te kijken naar de totale opslagcapaciteit. Wil je immens veel boeken op de e-reader zetten? Dan is een groot geheugen van de e-reader een fijne bijkomstigheid. Op veel e-readers zit 4 tot 8 gb geheugen. En dit is eigenlijk meer dan genoeg. De meeste e-books bestaan uit maximaal een paar mb. Om aan die 8 gb geheugen te komen moeten er minstens een paar honderd boeken op de e-reader staan. Ik weet niet hoe dat bij andere mensen zit, maar ik verwijder vaak mijn e-books als ik ze heb gelezen. Zo blijft voor mij overzichtelijk welke boeken ik nog moet lezen. Daarnaast leen ik de meeste boeken van de Online Bibliotheek. Dan heb ik drie weken de tijd om ze te lezen en moet ik ze daarna wel verwijderen.

Licht en temperatuur

Tevens is het interessant om na te denken over het licht van de e-reader. De meeste e-readers hebben tegenwoordig wel een soort achtergrondlicht. Hierdoor is het mogelijk om in het donker te lezen op de e-reader. Op sommige e-readers, en dit vind ik echt een groot pluspunt, is het mogelijk om ook de temperatuur van het licht aan te passen. Op die manier heb je geen fel wit licht in het donker, maar een zacht geel licht. Ik vind dit een van de grootste pluspunten van mijn e-reader. Vaak lees ik voor het slapengaan of als ik net wakker ben. Dan leest het gele licht heel fijn. Niet elke e-reader heeft deze functie.

Natuurlijk hangt het er, net als bij veel andere producten, vanaf wat voor budget er is voor de e-reader. Hoe meer geld er te besteden is, hoe meer functies er op een e-reader zitten. De prijs van e-readers verschilt. De goedkoopste zijn zo’n tachtig euro en de duurste e-reader die ik ben tegengekomen kost meer dan vierhonderd euro. Die e-reader heeft dan wel de mogelijkheid om luisterboeken af te spelen. Iets wat op e-readers normaal gesproken niet kan.

Belangrijkste punten

Wat zijn nu de belangrijkste dingen om op te letten bij de aanschaf van een e-reader?

  • Welke bestandstypen er op de e-reader kunnen. Een Amazon Kindle is eigenlijk geen fijne e-reader om te kopen als je in België of Nederland woont. Je zit namelijk vast aan de e-books van Amazon en kunt dus geen boeken van onder andere Bol.com lezen. (Het kan wel, maar dan moet je de boeken eerst omzetten.)
  • Of de e-reader tegen water kan of niet.
  • Zitten er knoppen op de e-reader? (Geen must, wel luxe.)
  • Hoeveel geheugen de e-reader heeft.
  • Hoe zwaar een e-reader is.
  • Kan het licht en de temperatuur aangepast worden? Vooral heel fijn als je in het donker leest. Zelfs als je niet in bed leest is het aanpassen van de temperatuur fijn. In de winter wordt het natuurlijk al snel donker en dan leest fel licht minder prettig.

Heb jij een e-reader? Zo ja, welke e-reader heb jij in je bezit?

Waar moet je op letten bij een e-reader?

13 Reacties

  1. juni 1, 2020 / 5:55 am

    Supergoed artikel, slim om alles even op een rijtje te zetten. Ik heb ook een waterdichte e-reader, want ik ben een badlezer 🙂 Ik heb de Kobo Aura H20 Refurbished.

  2. juni 1, 2020 / 8:57 am

    Ik heb de kobo auro H2O dat is dus nog een derde waterproof ereader. Deze heeft geen knoppen, maar dat mis ik ook niet zo het scherm reageert heel goed als je er op tikt. Hij is iets groter dan de gemiddelde ereader wat ik heel fijn vind, maar daardoor wel wat zwaarder. De temperatuur vind ik echt heel belangrijk, zo fijn dat het licht geel kan worden en niet blauw dat leest zoveel fijner.

    • Mevrouw Marloes
      Auteur
      juni 1, 2020 / 9:14 am

      Ja, dat is de voorloper van de Libra 😉 De Aura H2O wordt niet meer verkocht (alleen tweedehands of refurbished). Ik had die ook, maar na een jaar (had ‘m bijna niet gebruikt) stopte die er ineens mee. Blijkbaar een fabricagefout.

  3. juni 1, 2020 / 12:32 pm

    Heel fijn dit, alles op een rijtje. Ik vind het lampje in mijn e-reader (staat bij mij standaard op zo min mogelijk licht, want inderdaad alleen in bed het lampje aan) echt zó fijn. Ik heb een Kobo, geen idee meer wat voor type;). Hij is inmiddels vijf jaar oud, maar werkt nog prima. Ondanks dat ik nog steeds het grootste deel van mijn boeken op papier lees, zou ik wel direct een nieuwe e-reader willen als deze kapot zou gaan. Ik heb er de laatste maanden, met de gesloten bibliotheek, weer veel gebruik van gemaakt;).

  4. juni 1, 2020 / 1:21 pm

    Hahaha, ik kan me zó goed voorstellen dat je een e-reader niet zestig minuten onder water gaat houden, ook al is ‘ie waterdicht! XD Ik heb geen e-reader, maar wel steeds meer e-boeken. Die lees ik nu meestal vanaf m’n telefoon en soms vanaf mijn tablet. “Want waarom zou ik er nóg een apparaat bij kopen als het zo ook kan?” En op zich leest ’t prima, maar als ik dan iemand met een e-reader zie… Dat oogt toch net iets comfortabeler en rustiger ofzo. Dus wie weet ga ik over een tijdje toch overstag.

    • Mevrouw Marloes
      Auteur
      juni 2, 2020 / 8:44 am

      Hahaha, ja he 😂 Dat durf ik toch niet te testen. Ohhh, ik weet bijna zeker dat je over een tijdje wel een e-reader koopt. Ik was eerst echt anti-e-reader, maar het heeft zoveel voordelen. En het leest echt veel rustiger dan op je mobiel/tablet/computer.

  5. juni 1, 2020 / 3:18 pm

    Je artikel komt precies op het juiste moment! Ik wil na lang wikken en wegen ook een e-reader gaan kopen, het lezen van e-books op de tablet vind ik steeds vervelender. Ik zat al te denken aan een Kobo, omdat ik daar veel goede dingen over hoor en je heel makkelijk via bol.com e-books kunt kopen. Een van de dingen die ik beslist wilde weten en waar jij heel fijn antwoord op gegeven hebt (!) was of je boeken via de online bibliotheek er ook in kan lezen. Daar leen ik heel veel boeken via, dus een e-reader waarbij ik die niet zou kunnen lenen valt af. Ik had al zitten denken aan de Libra H20, maar jij hebt mij met deze review over de streep geholpen! 🙂
    Komen al je boeken (die je gekocht hebt via Bol, die je gratis gekregen hebt en die je via de online bieb leent) allemaal bij elkaar op je boekenplank te staan? Of staan ze op de e-reader op verschillende plekken?

    • Mevrouw Marloes
      Auteur
      juni 2, 2020 / 8:42 am

      Oooh, wat leuk! Ze komen allemaal op dezelfde boekenplank te staan. Uiteindelijk staan de ongelezen boeken vooraan en de ongelezen boeken achteraan, om het zo te zeggen, hahaha. Je kunt je Kobo koppelen aan bol.com, waardoor die boeken direct op je e-reader komen. Je kunt ook op je e-reader zelf boeken kopen. Andere boeken, zoals van de Online Bieb, moet je even op je e-reader zetten. Maar dat is helemaal niet moeilijk! Ik ben echt heel blij met mijn Kobo Libra H2O.

      • juni 4, 2020 / 7:01 am

        Bedankt voor de aanvullende info!
        Ik heb al even gekeken op de website van de online bieb, en je moet via een paar stappen even een koppeling maken, en dan kun je de boeken er makkelijk op zetten. Nu moet ik ze ook eerst op de website uitzoeken alvorens ze op mijn tablet komen, met een e-reader zal het vast net zo werken.
        Ik ben alleen wel nog aan het twijfelen geslagen tussen de Kobo Libra H20 en de Kobo Clara HD, door het formaat. De Libra lijkt zo breed in vergelijking met de Clara (en met mijn tablet), dus ik denk dat ik eerst even in de winkel beide modellen moet bekijken en vasthouden voor ik een keuze kan maken.

        • Mevrouw Marloes
          Auteur
          juni 7, 2020 / 8:20 am

          Klopt. Het is niet lastig om ze op de e-reader te zetten. De eerste keer kost het even wat moeite, omdat je dan alles moet uitzoeken. Daarna gaat het binnen twee minuten.
          Slim om dat inderdaad even in de winkel beide e-readers te bekijken. Ik vind de Libra niet te breed, maar dat is natuurlijk persoonlijk.

  6. juni 2, 2020 / 6:31 pm

    Ik denk dat mensen vooral eerst goed na moeten deken of ze lezen op een ereader wel fijn vinden. Of ze het omzetten naar epub kunnen en eventueel willen leren vind ik ook wel een goede. Bij sommige bibliotheken kun je zo’n ding huren, dan ben je er vlot achter. En uiteraard is het ook nog eens zo dat als je een boek per se wilt lezen je er voor moet betalen en het boek niet daarna aan iemand kan geven. Daarbij noem je bolcom als makkelijk en dat herinner ik me ook wel. Maar ze laten ook de prijzen fluctueren waardoor je waarschijnlijk meer betaald. Boeken kunnen per winkel verschillen tenzij ze heel nieuw zijn. Ebooks lezen is duurder. De mijnde ligt al jaren in een la ik heb er gebruik van gemaakt voor jaren maar moet er niet meer aan denken.

  7. Silke
    juni 2, 2020 / 9:33 pm

    Ik heb een Kobo Aura H2O, een paar maanden geleden overgenomen van een vriend en eigenlijk nog veel te weinig gebruikt! Daar moet eens even verandering in gaan komen de aankomende zomermaanden 😉
    Ik had anders ook de Libra gekocht, dus leuk om over te lezen!

  8. juni 3, 2020 / 9:45 am

    Ik heb een Kobo e-reader en daar ben ik tot op de dag van vandaag nog steeds blij mee. Het fijne aan degene die ik heb is dat je geen extra lampje nodig heb om te lezen. Plus er zit veel geheugen in en dat is ook prettig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.