Op jezelf wonen

Ik woon nu al bijna 2,5 jaar op mezelf. Zo ben ik in het begin tegen veel dingen aangelopen en weet ik nu wel een beetje hoe het allemaal werkt. Twee jaar geleden woonde ik net op mezelf en hield ik ook een blog bij. Soms lees ik nog wel eens de artikelen die ik daar allemaal heb geplaatst. Zo schreef ik toen ook een artikel over ‘op jezelf wonen’. Aangezien ik nu alweer een paar jaar en een aantal ervaringen rijker ben, leek het me wel leuk om nu weer een artikel over dit onderwerp te schrijven.

Boodschappen doen

In het begin moest ik er erg aan wennen dat het eten op ging. Dat klinkt raar, maar normaal gesproken deed mijn moeder altijd de boodschappen. Nu moest ik dat zelf doen. Wanneer er iets op was, werd het niet op ‘magische wijze’ weer bijgevuld. In het begin had ik dan ook wel eens het probleem dat mijn toiletpapier op was. En ja, als ik dan naar het toilet moest, kon ik eerst naar de winkel racen voor een voorraadje. Ook producten als schoonmaakmiddelen was ik niet gewend om te kopen. Dan moest ik soms eerst naar de winkel voor een nieuwe fles afwasmiddel en een afwasborstel voor ik kon afwassen.

Koken

Ik had (en heb soms nog steeds) vaak weinig zin om te koken. Dan vond ik het ook altijd wel makkelijk om een tosti te maken als ‘avondeten’. Redelijk ongezond als je dat vaak genoeg doet, want daardoor krijg je niet alle benodigde vitamines binnen. Sinds ik een ernstig vitaminetekort heb gehad, kook ik bijna elke dag. Dan maak ik meestal eten voor vier personen, zodat ik uiteindelijk genoeg eten in de vriezer heb. Wanneer ik dan geen zin heb om te koken, hoef ik geen tosti te eten, maar ligt er gewoon een lekkere maaltijd op me te wachten. Even in de magnetron of in de pan en het eten is klaar.

Schoonmaken

Nog een minpuntje is dat het huis zichzelf niet schoonmaakt. Hier moet je tijd voor vrijmaken. Twee jaar geleden had ik hier al moeite mee en ik heb er nog steeds moeite mee. Ik heb lange collegedagen, loop stage en heb daarna ook (gelukkig) een erg sociaal leven. Veel tijd om schoon te maken heb ik dus niet. Ik heb met mezelf dan ook de afspraak gemaakt om een schoonmaakrooster voor mezelf te maken. Dit rooster heb ik pas een week. Nu hopen dat ik me er ook aan zal houden.

Kosten

Het belangrijkste om rekening mee te houden zijn de extra kosten die je hebt. Boodschappen voor ontbijt, lunch en diner verschijnen helaas niet zomaar in je voorraadkast. Daarom is het slim om je uitgaven in een boekje bij te houden en om misschien boodschappen voor een week te doen. Zo kun je verschillende ingrediënten met elkaar combineren en kom je goedkoper uit. Je moet ook altijd onthouden dat de maand langer is dan je denkt.

Hebben jullie nog tips voor op jezelf wonen?

Mevrouw Marloes

4 Reacties

  1. marielatb
    oktober 5, 2017 / 1:47 pm

    Leuke tips 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.