Hoe ik leesmomenten creëer

Elke week heb ik het best druk. Ik zit in mijn afstudeerjaar en werk daarnaast al als docente Nederlands op een middelbare school. De hogeschool waar ik aan studeer en mijn werk bevinden zich beide in een andere stad dan waar ik woon. Dit betekent dat ik veel moet reizen. De heen- en terugreis bij elkaar opgeteld, ben ik vaak vier dagen in de week per dag meer dan twee uur aan het (trein)reizen. Daarnaast zijn er natuurlijk dingen als huiswerk nakijken, lessen voorbereiden, werken aan mijn scriptie en het maken van een aantal opdrachten voor de hogeschool. Ook loop ik twee of drie keer in de week hard.

Eerder naar bed

Misschien heel cliché om deze tip te noemen, maar ik ga vaak een half uur tot een uur eerder in mijn bed liggen. Zo heb ik wat tijd om nog even, voor het slapengaan, in mijn boek te lezen. Dit zorgt er ook voor dat ik even een momentje voor mezelf heb. Met een kopje thee erbij vind ik dit een fijn avondritueel.

Treinreizen = treinlezen

Wat ik net al even benoemde: ik zit meerdere keren per week zo’n anderhalf à twee uur in de trein. Mij kun je vinden in de stiltecoupé (die helaas niet altijd zo stil is). Door die lange treinreizen kan ik vaak nog minstens honderd bladzijden in mijn boek lezen. Daarom neem ik altijd een boek mee als ik met de trein moet reizen.

Bekijk hier welke boeken ik al heb gelezen in 2019!

Leesplekje maken

Ik lees niet graag op de bank, omdat ik dan veel afleidingen heb. Heel makkelijk is het dan voor mij om de televisie aan te zetten en televisie of Netflix te kijken. Of om te Playstationen. Ook allemaal heel leuk, maar als ik wil lezen zijn zulke afleidingen niet welkom. Daarom kies ik er vaak voor om op mijn zitzak, die tegen een verwarming ligt, lekker te lezen. De zitzak ligt naast de boekenkast. Dit zorgt er nog meer voor dat het op een leeshoekje lijkt.

Telefoon wegleggen

Over afleidingen gesproken, mijn telefoon leg ik weg als ik wil lezen. Van veel apps staan de notificaties al standaard uit. Als ik in een boek ga lezen, zet ik ook vaak het internet op mijn mobiel uit. Zo kan ik nog wel gebeld worden en dit horen. Dat vind ik wel fijn, want je weet maar nooit wat voor dringends er kan zijn. Tijdens mijn leesmomenten is het dus eigenlijk alleen mijn boek en ik.

Zoals je kunt lezen, zorg ik er vooral voor dat ik geen afleiding om mij heen heb als ik in een boek wil lezen. Ik heb gemerkt dat dat werkt. Binnen twee weken heb ik al twee boeken gelezen en dat is best veel voor mijn doen. Meestal lees ik ongeveer een boek per maand. Goed, ik blijf deze leesmomenten lekker creëeren en pak er zometeen weer een boek bij.

18 Reacties

 1. januari 16, 2019 / 7:29 am

  Supergoed om van die leesmomenten voor jezelf te creëren. Het eerder naar bed gaan herken ik wel. Zelf probeer ik ’s morgens bij het ontbijt ook nog te lezen. Ik moet altijd een drankje drinken en dan 20 minuten wachten voor ik ga eten. Tijdens die 20 minuten probeer ik minder vaak m’n telefoon te pakken en vaker te lezen 🙂

  • Mevrouw Marloes
   Auteur
   januari 19, 2019 / 10:58 pm

   Oeh, die tijd in de ochtend is dan inderdaad goed om te besteden aan het lezen van een boek (in plaats van je mobiel te pakken, haha).

  • Mevrouw Marloes
   Auteur
   januari 19, 2019 / 10:59 pm

   Leuk om te horen! Haha, ja bij mij zorgt de bank voor snelle afleiding door de televisie 😉

 2. januari 16, 2019 / 3:56 pm

  Heerlijk, goeie tips. Ik lees graag voordat ik naar bed ga. Juist wel op de bank eigenlijk, maar meestal lees ik in bed nog even door.

  • Mevrouw Marloes
   Auteur
   januari 19, 2019 / 11:03 pm

   Haha, ach, wat voor mij niet werkt, kan voor jou juist wel werken 😉

 3. januari 16, 2019 / 4:59 pm

  Wat een fijne tips! En van treinlezen ben ik een heel groot fan! Nu werk ik veel thuis maar als ik met het OV ga dan lees ik bijna eigenlijk altijd een boek. En dat eerder naar bed gaan doe ik ook regelmatig, heerlijk om in slaap te vallen met gedachtes aan een boek ipv met mijn telefoon!

  • Mevrouw Marloes
   Auteur
   januari 19, 2019 / 11:01 pm

   Leuk om te lezen dat jij ook veel leest als je met de trein ergens naartoe gaat 🙂 En inderdaad, lekker om te kunnen slapen, nadat je een stuk in een boek hebt gelezen!

 4. januari 18, 2019 / 11:28 am

  Hi lieve Marloes, wat een fijne tips heb je omschreven! Zo goed dat je hier bewust meer tijd voor vrij maakt 🙂 Zo fijn he, lezen? Veel liefs, Merel

  • Mevrouw Marloes
   Auteur
   januari 19, 2019 / 11:02 pm

   Dankjewel, Merel! 🙂 Zeker heel fijn om (bewust) momenten te lezen. Liefs!

 5. januari 20, 2019 / 12:06 pm

  Goede tips! Ik probeer als goed voornemen meer te lezen en het lukt aardig. Onder andere mijn e-reader helpt hierbij enorm. Die is zo klein, dat hij zelfs in m’n kleinste ‘handtas’ past. Dus ik neem ‘m gewoon overal mee naartoe.

  • Mevrouw Marloes
   Auteur
   januari 22, 2019 / 10:42 pm

   Dankje! Ik heb een e-reader van mijn oma gekregen (ben zaterdag jarig) en ik snap je helemaal! Heel fijn dat ‘ie kleiner is dan een normaal boek, en veel lichter.

 6. kaylin
  januari 20, 2019 / 4:00 pm

  Mooie tips voor mensen die strugglen hiermee.
  Ik zorg zelf ook altijd voor zo weinig mogelijk afleiding. De wifi verbinding gaat uit en ik maak dat ik alle tijd heb zodat ik de klok niet in de gaten hoef te houden.

  • Mevrouw Marloes
   Auteur
   januari 22, 2019 / 10:43 pm

   Haha, ik dacht: als ik ze op mijn blog post, kan ik ze zelf niet meer vergeten! Alle tijd hebben is ook wel fijn. Anders moet je zo gehaast lezen.

 7. januari 21, 2019 / 7:45 pm

  Goed bezig met je leesmomentjes en fijne tips!

  Mijn doel voor 2019 is ook om meer boeken te lezen. Ik ben nu bezig met nr 3 dus gaat goed 😉 Ik heb mijn Netflix momenten vervangen door Lees momenten. En dan blijk je stiekem ineens heel veel tijd dus aan lezen te kunnen besteden 🙂
  Mijn vriend ligt ’s avonds dan vaak op de bank wat op zn laptop/films te kijken en ik ertegen aan met mijn leesboek. Het scheelt dat hij veel over auto’s kijkt op zijn laptop dus dat is voor mij niet echt een afleiding waar ik naar wil kijken haha.

  Stiekem wel jaloers op je lees-tijd in de trein!

  • Mevrouw Marloes
   Auteur
   januari 22, 2019 / 10:45 pm

   Dankje!

   Wow, jij bent ook al goed bezig! Ik heb zelf steeds minder zin in Netflix en dan heb je inderdaad veel meer tijd voor boeken, haha 😉
   Oja, dat scheelt, hihi. Als mijn vriend een film kijkt die ik niet leuk vind, raak ik ook niet afgeleid.

   Snap ik 😛 Al heb ik liever minder reistijd!

 8. januari 22, 2019 / 8:04 pm

  Ik ben gek op lezen en lees het liefst net voordat ik naar bed ga. Ik ga alleen altijd erg laat naar bed. En ik lees het liefst even liggend op mijn bed. Dus mijn leesmomenten zijn daarom vaak tussen 00:00-01:00 uur ’s nachts. Of bij het ontbijt, maar dat gaat niet meer altijd op met kinderen.

  • Mevrouw Marloes
   Auteur
   januari 22, 2019 / 10:46 pm

   Begrijpelijk dat je met kinderen minder tijd hebt om te lezen! Wel goed dat je dan alsnog vaak leest net voordat je gaat slapen 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.