Fietsen over de Hoge Veluwe

Fietsen over de Hoge Veluwe

Het laatste weekend van januari gingen mijn vriend en ik een weekendje weg. Die zondag werd ik 23. Het idee was om naar Disneyland Parijs te gaan, maar dat mocht niet van mijn hematoloog. Gelukkig konden we dat verplaatsen naar mei. Zo heb ik nog iets om naar uit te kijken. Wel had ik mij al erg verheugd op even weggaan, dus besloten we ergens anders naartoe te gaan. Onze bestemming? De Veluwe!

Witte fietsenplan

Van tevoren had ik onderzoek gedaan naar het natuurpark. Ik was er nog nooit geweest (voor zover ik weet). Het leek me heerlijk om door de natuur te fietsen. Op de site van het park vond ik onder andere dat er fietsen te huur waren. Ook zag ik dat er ‘witte fietsen’ aanwezig waren. Daar had ik ooit eens van gehoord, maar ik wist niet precies wat dat inhield. Eenmaal bij de Hoge Veluwe aangekomen vroeg ik aan de balie hoe dit fietsenplan werkte. ‘Over 200 meter staan er aan de rechterkant fietsen. Staat er een fiets, dan kun je die meenemen.’ Zenuwachtig liep ik er met mijn vriend naartoe. Ik hoopte dat er nog in ieder geval twee fietsen beschikbaar waren. Nou, mijn angst werd snel een lachertje. Er stonden tientallen fietsen klaar voor gebruik. Mijn vriend en ik zochten allebei een fiets uit en begonnen aan de rit.

Fietsen over de Hoge Veluwe

Park Paviljoen

Op een gegeven moment kwamen we aan bij een lunchplek. Het restaurant bleek pas in de zomer geopend te zijn. De opening was gedaan door niemand minder dan onze Willie! Dat werd nogal duidelijk door de extreem grote foto die er van hem hing. Ik heb niks tegen het koningshuis, maar dit hoefde van mij ook niet per se. Het duurde erg lang (een kwartier) voor we iets te drinken konden bestellen. Gelukkig hadden we stevig en laat ontbeten, dus we zaten redelijk snel weer op de fiets. Voor we naar buiten liepen, kocht mijn vriend nog wat handschoenen in de winkel naast het restaurant. Hij was de zijne vergeten en daarin was hij niet de enige. Meerdere mensen voor ons kochten sjaals, mutsen en handschoenen.

Lees hier mijn 5 tips om duurzamer te leven.

Fietsen over de Hoge Veluwe

Andere wereld

Uiteindelijk fietsten we bij elkaar zo’n twintig kilometer. Op sommige stukken had ik het idee dat we op een heel ander continent waren. Kale vlaktes met kale bomen, meerdere geasfalteerde stukken heuvels. Dat maakte de fietsroute erg afwisselend. Het ene moment fietste je door een stuk oer-Hollands bos, het volgende moment bevond je je op een soort Amerikaanse lege vlakte. We hadden geluk met het weer. Het regende niet en door ons fietstempo hadden we het lekker warm. In de zomer lijkt het me ook fantastisch om eens naar de Hoge Veluwe te gaan. Misschien dan wel slim om van tevoren een fiets te huren. Ik denk namelijk dat dit een erg populair gebied is op zonnige dagen.

Zeker de moeite waard om eens naar de Veluwe te gaan!

Heb jij al eens over de Hoge Veluwe gefietst/gewandeld?

8 Reacties

 1. februari 7, 2020 / 7:51 am

  De Hoge Veluwe is echt heerlijk om te fietsen. En als je een ‘slechte’ fiets hebt, kun je ‘m makkelijk ruilen bij een volgend fietsstation;). Fijn dat je toch een weekendje er even tussenuit kon én dat je Disney nu nog hebt om naar uit te kijken.

  • Mevrouw Marloes
   Auteur
   februari 8, 2020 / 8:19 am

   Dat vond ik ook zo grappig, de meerdere fietsstations. En het feit dat elke fiets een kinderzitje heeft. Sommige hebben er zelfs twee!

 2. februari 7, 2020 / 9:35 am

  Fietsen op de Hoge Veluwe is zo leuk! Wij hebben het afgelopen september tijdens onze vakantie nog gedaan. Echt genieten! Wij verbaasden ons trouwens ook over variëteit in het landschap, inderdaad of je ineens in een andere wereld fietst.

  • Mevrouw Marloes
   Auteur
   februari 8, 2020 / 8:19 am

   Die variëteit in het landschap was echt de grootste verrassing! Als ik deze zomer de tijd heb, wil ik er weer naartoe. Ben benieuwd hoe het er dan uitziet ☺️

 3. februari 9, 2020 / 11:08 am

  oh dat lijkt mij heerlijk! Lekker ontspannen, de natuur in en genieten.

 4. februari 9, 2020 / 11:24 am

  Zo leuk, ik ben zelf samen met Chinese uitwisselingsstudenten naar de Hoge Veluwe geweest, ontzettend leuk en we konden ze direct leren fietsen. Was een leuk avontuur.

 5. februari 9, 2020 / 12:27 pm

  Wat gaaf dat je daar kan fietsen. Ik heb daar nog nooit aan gedacht. Lijkt me heel leuk om te doen (vooral in de lente haha) 🙂

 6. februari 10, 2020 / 7:21 pm

  De Hoge Veluwe is prachtig! En geweldig in de zomer met een picknick mand (rugzak). Ideaal vind ik het ook dat op veel fietsen kinderstoeltjes zitten. Ik woon in Arnhem, dus ben er geregeld. En het is er zo goed geregeld dat je overal een gratis fiets kan pakken. Behalve in de zomer. Dan is het handig om gebruik te maken van de fietsen die je kan reserveren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.