Tips om geld te (be)sparen

Van kleins af aan vind ik het al leuk om te sparen voor wat duurdere dingen. Ik heb altijd spaarpotjes gehad, waar ik dan steeds mijn zakgeld in deed en gaf het niet zomaar uit. Mijn moeder zei dan wel eens dat ik iets leuks voor mezelf moest kopen. Dat wilde ik dan niet, want dan was mijn geld op en moest ik weer opnieuw beginnen. Ik heb het dus nooit erg lastig gevonden om geld te sparen, waardoor ik altijd wel voor alles geld heb. Het scheelt ook dat ik geen dure kledingsmaak heb en weinig make-up draag (niet eens dagelijks mascara of lippenstift). Als ik kleding koop, let ik ook altijd erg op de prijzen. Af en toe denk ik wel: ‘Pfoe, m’n spaarrekening is wel een beetje leeg aan het raken’, en dan doe ik weer wat rustiger aan.

Ik realiseer me ook dat het niet voor iedereen makkelijk is om te sparen. Niet iedereen doet dat even makkelijk. Meerdere malen zijn er vrienden naar mij toegekomen om te vragen wat mijn ‘geheim’ is. Hoe het kan dat ik altijd wel geld heb. Deze ‘geheimen’ wil ik graag met jullie delen!

Spaarpot

De eerste tip die ik met jullie wil delen, is: koop een spaarpot. Eentje die je niet kan openmaken als je van jezelf weet dat je anders je spaarpot elke week plundert. Ik vind het nu nog steeds leuk om af en toe geld in m’n spaarpot te stoppen. Het varken dat ik nu heb, kan ik wel openmaken. Nou heb ik de discipline om er geen geld uit te halen. Wel is het leuk om soms het varkentje open te maken en te tellen hoeveel geld ik heb gespaard. Al stop je er maar wekelijks één euro in, het hoopt zich allemaal uiteindelijk op tot een mooi bedrag. Nog een tip: stop alle muntjes die je in je portemonnee verzamelt steeds in je spaarvarken, muntjes die je krijgt als bijvoorbeeld wisselgeld. Mocht je nooit met contant geld betalen, pin dan gewoon een bedrag en zorg ervoor dat je niet alles opmaakt.

Vast bedrag per dag/week

Ik heb een vast bedrag per dag voor mezelf gesteld. Mijn maaltijden wil ik niet duurder hebben dan 3 euro. Dus om hier niet overheen te gaan, koop ik vaak voor vier personen in en kook ik ook voor vier personen. Het is bijna altijd voordeliger om voor meerder personen in te kopen dan voor één persoon. Alles wat ik overhoud, verdeel ik over een aantal bakjes. Zo heb ik voor meerdere keren een maaltijd. Dingen als brood en beleg koop ik meestal één keer per week en dan niet het duurste van het duurste. Stel voor jezelf een soort dag-/weeklimiet en probeer hier niet overheen te gaan.

B-merken zijn ook goed

In de supermarkt zijn sommige mensen al snel geneigd om het duurste van het duurste te kopen. Want hoe duurder de producten, hoe beter. Toch? Fout! De goedkopere producten zijn ook prima en soms nog lekkerder dan die van de A-merken. Je moet soms wel zoeken naar de goedkoopte varianten. Die liggen vaak onder in de schappen. Natuurlijk hoef je niet altijd merkloze dingen in de supermarkt te kopen, af en toe jezelf trakteren kan prima.

Pak de fiets

Dit zal niet overal kunnen, maar zeker als je kleine afstanden moet afleggen, kun je het beste de fiets pakken. Ik vind het heerlijk om buiten te fietsen en ik ga dan ook bijna altijd met de fiets. In de zomer loop ik ook geregeld grote afstanden. Dit is allemaal gratis. Mocht je vaak met de auto gaan, kun je overwegen een Greenwheels te huren. Deze auto’s zijn én milieuvriendelijk(er) én je bent in totaal veel minder geld kwijt.

Markt

Mocht je in de buurt wonen van een markt, maak daar dan ook gebruik van! Ik ga bijna nooit naar de markt, heel zonde. Elke keer als ik er heen ben geweest, verbaas ik me weer over hoeveel producten ik kan kopen voor weinig geld. Alle producten hierboven, hebben bij elkaar 5,30 euro gekost. Bizar weinig! Ik denk dat je in de winkel minstens het driedubbele kwijt zou zijn. Het is altijd wel een gok of alle producten daadwerkelijk goed zijn, maar dat is in de winkel ook vaak gokken.

Schriftje

De laatste tip die ik wil meegeven, is: hou je inkomsten en uitgaven in een schriftje bij. Zo zal je bewust raken van alle (onnodige) uitgaven die je doet en zie je al snel waar je kunt besparen. Je wordt letterlijk met je neus op de (soms niet zo fijne) feiten (uitgaven) gedrukt. Hoe bewuster jij je van je geldgebruik wordt, hoe beter je uitgaven zullen worden.

Zo, dat waren mijn (be)spaartips wel! Ik hoop dat jullie er wat aan hebben.

Heb jij nog een goede (be)spaartip?

X Marloes

4 Reacties

  1. februari 5, 2018 / 5:05 pm

    Ik zet af en toe mijn uitgaven in Excel, daardoor weet ik in ieder geval wat ik uitgeef. Verder probeer ik bepaalde bedragen jaarlijks te ontvangen in plaats van maandelijks (zorgtoeslag bijvoorbeeld). Daardoor kan ik het makkelijk als groot bedrag sparen ipv dat het steeds opgaat in het geheel.

    • Mevrouw Marloes
      Auteur
      februari 5, 2018 / 11:52 pm

      Slim zeg! Misschien dat ik dat ook maar ga doen. Ik heb het gevoel dat ik soms onnodig veel geld uitgeef aan stomme dingetjes (een chocoladereep hier, een koffietje daar).

  2. februari 6, 2018 / 7:36 am

    Handige tips! Ik houd zelf ook erg van sparen en sluis standaard een vast bedrag naar mijn spaarrekening wanneer mijn loon is gestort. En uiteraard heb ik ook een spaarpotje waar ik al mijn contact geld in gooi (omdat ik het anders uitgeef).

    • Mevrouw Marloes
      Auteur
      februari 7, 2018 / 11:16 am

      Grappig dat ik niet de enige ben die nog steeds een spaarpotje gebruikt! Dat standaard bedrag naar je rekening sluizen is ook slim zeg. Die ga ik onthouden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.