8 jaar vegetarisme

Voor vandaag stond eigenlijk de post over mijn planten op de planning, maar door tentamens heb ik die doorgeschoven naar vrijdag.

Als ik goed reken, ben ik al zo’n acht jaar vegetariër. In die acht jaar heb ik geen vlees of vis meer gegeten. Aangezien ik al zolang vegetariër ben en er nu nog steeds vaak veel vragen over krijg, leek het mij leuk om een post hieraan te wijden. De vragen heb ik van mijn oude blog gejat (wel wat aangepast), omdat ik daar toen ook een FAQ over dit onderwerp had geplaatst. Het zijn vragen die je waarschijnlijk al vaker bent tegengekomen, omdat dit ook echt de meest gestelde vragen zijn aan mensen die vegetariër zijn.

Waarom ben je een vegetariër geworden?
Al op jonge leeftijd dacht ik na over waar vlees vandaan kwam. Ik denk dat ik acht was toen ik voor het eerst vegetariër was. Dat heb ik toen een jaar lang volgehouden en in dat jaar at ik wel kroketten, bitterballen, gehaktballen en kip ‘omdat dat zo lekker was’. Ik kan mijn achtjarige zelf hier niet boos op aankijken. Na die tijd at ik weer vrolijk vlees/vis/gevogelte. Tot ik een paar jaar later weer goed nadacht over waar vlees vandaan kwam. Ik dacht vooral na over de leefomstandigheden van de dieren. Het was niet dat ik vlees niet lekker vond, in tegendeel! Alleen, wanneer ik aan al het dierenleed dacht en aan hun woonruimtes, kreeg ik gewoon steeds minder zin om zo’n stukje vlees op te eten. Ook toen was ik nog erg jong, dus mijn moeder ging akkoord met mijn vegetarisme, als ik met goede argumenten zou komen. Ze wilde ook dat ik niet de ene keer dan wel vlees zou eten en de andere keer niet, want dat zou betekenen dat ik niet achter mijn argumenten zou staan. Sinds die dag dat ik met al mijn argumenten kwam, ben ik vegetariër geworden. Tot op de dag van vandaag heb ik er geen spijt van.

Vind je het niet erg als andere mensen vlees eten waar jij bij bent?
Nee, dat vind ik niet erg. Iedereen moet eten wat hij/zij wil eten. Ik heb ervoor gekozen geen vlees/vis te eten, maar dit betekent niet dat ik elke dag iedereen probeer over te halen om dit ook niet meer te eten. Zolang mijn keuze maar wordt gerespecteerd. Ik vind het altijd wel leuk om te horen als mensen bijvoorbeeld ‘flexitariër’ zijn of alleen biologisch vlees eten.

Eet je dan ook geen kaas/eieren/etc. en drink je dan ook geen melk?
De rest van de dierlijke producten eet/drink ik wel. Ik probeer er wel op te letten of er geen dierlijk stremsel in zit, maar af en toe gebeurt het toch dat ik kaas heb gekocht met dierlijk stremsel. Dit eet ik dan wel gewoon op. Wel zoek ik vaak goed in de supermarkt naar echt vegetarische producten. Ik koop bijvoorbeeld bijna geen snoep, maar als ik het koop let ik erop dat dit helemaal vegetarisch is.

Als je vegetariër bent, waarom eet je dan wel vleesvervangers die op vlees lijken?
De ene is vegetariër geworden, omdat hij/zij het vlees niet lekker vind. De ander is vegetariër geworden, omdat de leefomstandigheden van de dieren niet altijd even goed zijn. Waarom zou ik als vegetariër geen vleesvervangers mogen eten als ik de structuur ervan wel lekker vind? Het is toch mijn keuze om vegetariër te worden en niet de jouwe?  Vleesvervangers zijn zoals de naam het zegt ‘vervangers’ en geheel vegetarisch.

B12
Wat wel zo is, is dat je als vegetariër wat sneller een b12-tekort kan krijgen. Deze vitamine haal je namelijk uit dierlijke producten, zoals vlees. Ik heb ook een gevaarlijk tekort gehad (misschien dat ik hier nog ooit eens een post over schrijf) en ben toen erg geschrokken. Sindsdien slik ik ook b12-pillen en ik raad iedereen aan om deze pillen te slikken als je vegetariër bent. Daarnaast moet je gewoon goed opletten met wat je eet. Je moet namelijk wel goede vervangers voor vlees eten, zoals bonen en paddestoelen.

Mis je het eten van vlees niet?
Dat mis ik absoluut niet. Ik sta nog steeds achter mijn principes en, ondanks dat er veel meer aandacht is voor het welzijn van dieren, ik blijf gewoon vrolijk vegetariër. Wat ik wel vervelend vind, is dat ik in de restaurants nog steeds vaak weinig te kiezen heb. Het is in de loop der jaren echt verbeterd, maar ik zou het ook wel eens leuk vinden om bijvoorbeeld een shared dining te doen met mijn vriend. Maar ik mag niet klagen! Vaak kan ik uit twee (of meer) gerechten kiezen en ik vind het bijna altijd lekker.

Ik wil ook vegetariër worden. Heb je tips?
Allereerst zou ik voor jezelf een lijstje opstellen met jouw principes. Dit heb ik indertijd ook gedaan. Zo had ik voor mezelf op een rij waarom ik nou vegetariër wilde worden. Daarnaast zou je eerst kunnen minderen met vlees of bijvoorbeeld alleen biologisch vlees eten. Ik ben volgens mij wel van de ene op de andere dag vegetariër geworden, maar hier ging wel een hele tijd aan vooraf waarin ik allemaal afwegingen maakte. Als je eenmaal vegetariër bent, kan dit in het begin lastig worden, zeker met het koken. Geen stress, de meeste gerechten met vlees kun je ook zonder vlees maken. Het vlees kun je vaak makkelijk vervangen door noten/paddestoelen/bonen en dan heb je nog steeds bijna hetzelfde gerecht! Wat betreft je omgeving zou ik gewoon rustig aan iedereen vertellen dat je voortaan vegetarisch eet. De vragen die je van iedereen kan verwachten, staan hierboven in de post. En ja, die vragen zul je voortaan altijd en van iedereen krijgen. Dat kan af en toe irritant zijn, maar het is gewoon zo. Wanneer je bij mensen gaat eten, moet je het ook wel ruim van tevoren vertellen dat je vegetarisch eet, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Dit is misschien eng om te zeggen, maar het is voor iedereen leuk als je met plezier eet. Aangezien er redelijk wat vegetariërs/veganisten/flexitariërs tegenwoordig zijn, is het helemaal niet gek als jij ook bij die groep hoort.

Ken je nog vegetarische hotspots?
In Rotterdam ken ik twee geheel vegetarische restaurants. Het ene restaurant heet BlaBla. Reserveer van tevoren, want het is een klein restaurant. Je kunt hier kiezen uit drie vastgestelde menu’s en krijgt dus een voor-, hoofd- en nagerecht. Ik heb hier al best vaak gegeten en nooit een slechte ervaring gehad. Het andere restaurant heet Spirit en is by far mijn favoriete vegetarische restaurant ooit (al ken ik niet heel veel geheel vegetarische restaurants). Bij dit restaurant loop je zelf met een bord langs het buffet en betaal je per gram. Je bent dus helemaal vrij in wat je eet en betaalt niet meer dan wat je op kan. Naast dit restaurant zit ook onder andere een biologische en duurzame supermarkt. In Dordrecht zit in het centrum de lunchroom Zusjes, waar alles vegetarisch is. Hier heb ik een aantal keren heerlijke broodjes gegeten. Wat duurder is restaurant Kop van ’t land. Deze zaak zit tegen sterrenniveau aan en je moet dan ook ruim van tevoren reserveren. Hier eet je heerlijk vegetarisch én biologisch, de groenten komen namelijk van een boer in de buurt.

Op de foto’s staan vegetarische saucijzenbroodjes, een vegetarisch gerecht met verschillende dingen, vegetarische paella en een vegetarische hamburger!

Ben jij ook een vegetariër/pescotariër/veganist of gewoon een vleeseter? En ken jij nog vegetarische restaurants die echt de moeite waard zijn?

X Marloes

6 Reacties

 1. november 8, 2017 / 9:39 am

  Wat goed! Ik eet nog wel vlees, maar niet meer zo veel als vroeger. En ik kijk ook altijd op de verpakking of het diertje een goed leven gehad heeft.

  • Mevrouw Marloes
   Auteur
   november 9, 2017 / 12:25 am

   Dat is ook goed! 🙂

 2. november 8, 2017 / 9:43 am

  Ik ben zelf geen vegetariër maar ik kan gemakkelijk vegetarisch leven. Al zou ik sommige dingen zoals vis en kip dan wel missen. Maar ben verder niet zo’n vlees eter!

  • Mevrouw Marloes
   Auteur
   november 9, 2017 / 12:26 am

   Dat had ik dus toen ik nog een klein meisje was ook, haha! Vooral de kroketten waren onweerstaanbaar 😛

 3. november 9, 2017 / 7:25 pm

  Heel leuk om jouw ervaringen te lezen met vegetariër zijn! Dat van geen vleesvervangers mogen eten, vind ik trouwens best een aparte redenatie van sommige andere mensen. Als vegetariër kies je ervoor om geen vlees of vis te eten, maar je kiest er daarmee toch niet voor om ook geen vervangende producten te eten. Dat zou wel heel apart (en ongezond) zijn 😉 Dat van de vitamine B12 vind ik wel een goede tip trouwens. Misschien wil ik daar ook eens een potje van proberen. Baat het niet, dan schaadt het niet.

  • Mevrouw Marloes
   Auteur
   november 9, 2017 / 10:22 pm

   Ja, gek he. Dat is wel iets wat ik zovaak voorbij zien komen, waarom we dan wel vleesvervangers willen eten. Die vitaminepillen raad ik wel inderdaad echt aan. En inderdaad, als het niet helpt dan maakt ’t ook niet veel uit 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.