11 activiteiten om binnenshuis te doen!

Mevrouw Marloes

Een tijd twijfelde ik of ik ook wel zo’n blogpost moest schrijven vol met tips en ideeën om je thuis te vermaken. Ik heb al op veel blogs gelezen wat ik thuis kan doen. Toch kreeg ik de afgelopen tijd van redelijk wat mensen de vraag wat ik eigenlijk allemaal op een dag doe. Ik zit al een paar maanden thuis. Waar sommige mensen het nu al lastig vinden om leuke dingen te verzinnen, na een paar weken thuiszitten, kan ik mijzelf momenteel wel meer een expert noemen in mijzelf vermaken. Soms snap ik ook niet hoe ik mijn dagen gevuld krijg. Leuk om eens naar te kijken. Wel even belangrijk om te weten (als je mij niet kent): ik zit sinds december ziek thuis en heb dan ook alle vrijheid om mijn dagen, buiten de ziekenhuisbezoeken om, in te vullen zoals ik wil.

Bloggen

Veel van mijn tijd zit in bloggen. Ik had het er laatst met mijn vriend over. Niet alleen het schrijven van blogposts kost mij toch zo’n tien uur in de week. Er komt veel meer kijken bij bloggen. Het bedenken van blogposts. Deze ideeën globaal uitwerken. Ik gebruik mijn agenda om voor mijzelf op te schrijven wanneer ik welke blogpost online wil hebben. Heb ik de blogpost geschreven? Dan markeer ik deze groen in mijn agenda om voor mezelf duidelijk te hebben welke artikelen al klaar zijn om ingepland te worden en welke ik nog moet typen. Ik maak wekelijks foto’s voor bij de blogposts en pas ik deze, met behulp van verschillende fotografieapps, qua kleur wat aan. Ik vind het mooi als mijn foto’s licht van kleur zijn. Ook maak ik apart foto’s voor op Instagram, Facebook en Pinterest. Een foto die ik mooi vind op mijn blog, vind ik niet altijd leuk om op mijn sociale media te zetten. Bij elkaar genomen ben ik per week minstens twintig uur bezig met de hobby.

10 activiteiten om binnenshuis te doen

Lezen

Ik vind het heerlijk om een boek te pakken en lekker ergens in huis te lezen. Hier heb ik ook al eens eerder een post over geschreven: hoe ik leesmomenten creëer. Momenteel kost het mij wel veel meer moeite om een boek te lezen. Ik heb weinig energie en weinig concentratie. Toch vind ik het nog erg ontspannend om te lezen. Veel boeken leen ik van de bibliotheek. Dat kan nu niet, maar er bestaat wel zoiets als de online bibliotheek, waar je boeken kunt lenen voor op bijvoorbeeld de e-reader. En ik heb altijd wel boeken in mijn kast staan die ik ooit kocht en nog moet lezen.

Bekijk hier welke boeken ik dit jaar al heb gelezen!

(Gratis) cursussen volgen

Nu heel veel mensen thuis moeten blijven, zijn er instanties die hierop inspelen. Op Instagram deelde ik in maart dat Brit+Co die hele maand alle cursussen gratis aanbood. Die actie is nu helaas voorbij, maar ze hebben wel leuke cursussen zoals fotografie en leren omgaan met Photoshop. Er is verder heel veel te vinden: van schrijfcursussen tot het (gratis) leren bloemschikken. Ik kocht meer dan een jaar geleden een ukelele. Deze ligt ergens achter in de kast te verstoffen. Op YouTube zijn er veel goede filmpjes te vinden waardoor ik de basis van het bespelen van de ukelele kan leren. Toch ben ik van plan om ook de online workshops te bestellen van Uked. Ik kan niet genoeg basisvaardigheden leren vind ik.

11 activiteiten om binnenshuis te doen

Puzzelen

Dit is iets wat ik op het moment graag doe: puzzelen. Geen kruiswoordpuzzels of sudoku’s, maar legpuzzels. Het liefst van Jan van Haasteren. Ik vind zijn illustraties zo mooi en gedetailleerd. Toen ik door mijn zeldzame bijwerking wist dat ik nog langer thuis zou zitten, kreeg ik twee puzzels en een puzzelmat cadeau van mijn oom en tante. Later stuurde die oom nog vijf puzzels naar mij op. Zo vermaak ik mij wel. Via Marktplaats heb ik ook een aantal puzzels gescoord. Er is een hele markt voor Jan van Haasterenpuzzels op dat platform. Nu heb ik mijn eigen ‘puzzeldealers’ gevonden. Ik vind het heerlijk om een paar uur te puzzelen. En zodra een puzzel gelegd is, kijk ik er een paar minuten tevreden na, om ‘m vervolgens weer uit elkaar te halen. Er moet dan namelijk weer plaatsgemaakt worden voor een nieuwe puzzel.

Spellen spelen

Naast puzzelen vind ik het erg leuk om spellen te spelen. Voor de Coronacrisis speelden mijn vriend en ik eens in de twee weken met vrienden een bordspel. Dat werd vaak Risk (ik vind dat spel helemaal niet leuk). Nu we niet met vrienden mogen afspreken en mijn vriend vaker thuis is (hij werkt in de horeca), spelen we bijna dagelijks wel een spel: Regenwormen, Exploding Kittens en Ticket to Ride Europe zijn bij ons favoriet. Het laatste spel schaften we laatst aan. Met vrienden spelen we nu een keer in de week Risk via een app op de mobiele telefoon. Videochat aan, inloggen op het spel, borrelhapjes erbij en dan hebben we een gezellige avond.

Bakken en koken

In de keuken sta ik niet heel graag. Zeker niet als ik na een lange werk-/studiedag thuiskom en iets te eten moet maken. Gelukkig heb ik toch genoeg de tijd. Laatst maakte ik dan ook eindelijk voor het eerst vegetarische (vegan) Turkse pizza’s. Dit gerecht stond al jaren op mijn verlanglijst met gerechten die ik wil maken. Ook bakte ik mijn favoriete koekjes: kokosmakronen. Heel makkelijk en simpel, maar ik nam er nooit de tijd voor. Bananenbrood heb ik trouwens nog niet gebakken, dat zie ik veel voorbijkomen. Ik heb een keer een bananenbrood gemaakt. Dat ging helemaal mis. Sindsdien heb ik het bananenbrood geen kans meer gegeven. Misschien toch binnenkort weer eens proberen…

Inspiratieloos? 30 ideeën voor een vegetarische lunch of diner!

Videochatten en bellen

Naast de vraag wat ik op een dag doe, kreeg ik ook veel de opmerking: ‘Voor jou is het zeker nog vervelender: je hebt kanker en dan is er ook nog het Coronavirus!’ De opmerking snap ik helemaal. Als ik zelf niet ziek zou zijn, had ik dit net zo goed zelf tegen een ziek iemand kunnen zeggen. Maar zolang ik gewoon goed uitkijk is er helemaal niet iets extra vervelend voor mij. Integendeel, doordat bijna iedereen thuiszit, kan ik weer meedoen aan sociale evenementen. Er worden borrels georganiseerd via Zoom, mijn beste vriendin zie opeens elke week via Teams. Mijn sociale leven stond op een lager vuurtje door mijn kanker, maar bloeit nu juist weer op. Met vrienden plan ik wekelijks momenten in om gezellig te (video)bellen. Zo spreek ik opeens meer mensen dan normaal.

Kasten uitruimen

Aangezien het voorjaar is, is deze periode een goed moment om ook weer eens het hele huis op te ruimen. Mijn vriend heeft laatst de kledingkast opgeruimd. Ik heb toen nog wat kleding weggedaan (gedoneerd) die ik toch niet meer draag. Verder heb ik net een rommelige doos met verjaardag- en kerstversieringen in een grotere doos geplaatst en in de berging gezet. De boekenkast en het bureau zien er ook veel opgeruimder uit. Ik moet wel zeggen dat ik mijn vriend voor het opgeruimde huis de credits moet geven. Zelf had ik er tijdens zijn opruimsessies geen energie voor. Nu probeer ik het wel goed bij te houden met de energie die ik af en toe heb.

Sporten en fit blijven met kanker

Sporten

Ondanks dat ik niet fit ben en dus veel minder energie heb, probeer ik wel af en toe te sporten. De week na mijn chemokuur lukt dat minder goed dan de andere weken. Ik heb gewichten en een yogamat in huis. Op YouTube alleen al zijn er ontzettend veel workoutvideo’s te vinden. Op dit moment houd ik mij braaf aan het sportschema dat ik van mijn fysiotherapeut heb gekregen. Ik ben nogal snel geneigd om meer te doen dan ik mag. Dat is misschien niet slim om te doen als ik gezond ben, maar al helemaal onverstandig zolang ik ziek ben. Er zijn gelukkig genoeg mogelijkheden om toch fit te blijven zolang we vooral binnen moeten blijven.

Lees hier mijn blogpost over hoe ik fit blijf met kanker.

Films en series kijken

Dit is iets wat ik eigenlijk erg weinig doe. Komt ook wel een beetje, doordat ik al maanden thuiszit. Op een gegeven moment heb ik wel alles gezien. Een leuke tip is dat Pathé thuis iedere dag (ik denk tot we niet meer thuis hoeven te zitten) een code deelt via Instagram stories. Deze code geeft gratis toegang tot de film die zij hebben uitgekozen. Voor iedereen die alles al heeft gezien op Netflix, Videoland en Disney+ is dit dus een ideale actie. Mijn vriend (verloofde!) en ik huren af en toe een filmpje via Pathé thuis. Wij houden momenteel de stories in de gaten voor het geval er een leuke film langskomt.

Vervelen

Het overkomt me niet vaak, maar soms verveel ik me ook. Wat ik trouwens helemaal niet erg vind. Als ik als kind tegen mijn moeder zeurde over dat ik mij zo erg verveelde, zei zij dat het weleens goed was om gewoon helemaal niks te doen. En gelijk had (en heeft) ze. Ik vind het heerlijk om even met een kopje thee/kop koffie/glas limonade op een stoel te zitten en niks te doen. Of ik staar lekker even uit het raam. Af en toe plan ik expres zo’n ‘verveelmoment’ in. Het is belangrijk om ook thuis gewoon goed de rust te pakken.

Jeetje mina, ik wist niet van tevoren dat ik toch nog best veel kon schrijven over mijn activiteiten die ik binnenshuis onderneem. Ik hoop dat deze elf activiteiten jou misschien nog inspiratie geven!

12 Reacties

 1. april 13, 2020 / 7:06 am

  Haha, puzzeldealers! Nouja, die kun je beter hebben dan andere dealers;). Mooi lijstje met activiteiten. Ik verbaas me er soms trouwens ook over dat ik me niet verveel, zelfs niet na ruim anderhalf jaar thuis. Blijkbaar is er genoeg leuks te doen voor thuis.

 2. april 13, 2020 / 10:26 am

  Ik vind het juist leuk om te lezen hoe iedereen zich vermaakt. En jouw post vind ik helemaal uniek, omdat je veel foto’s deelt en ook echt vertelt hoe je er zelf mee omgaat, in plaats van alleen maar een lijstje opnoemen met activiteiten 😉 Veel sterkte, maar ook veel plezier met thuiszitten!

 3. april 13, 2020 / 10:49 am

  De laatste vind ik inderdaad best goed. Die heb ik nog niet voorbij zien komen 🙂 En heb ik zelf eigenlijk nog niet gedaan, ik vind altijd wel wat om te doen. Maar ook de rest van je lijstje, waar ik al veel van heb gedaan, is fijn!

 4. april 13, 2020 / 11:27 am

  Leuk om vanuit jouw point of view te lezen wat je binnenshuis allemaal kunt doen!
  In bloggen gaat best veel tijd zitten hè, als je alle momenten dat je bezig bent met je blog (ideeën verzamelen, research doen, schrijven, plaatsen, reageren etc.) bij elkaar optelt is het zeker een hele werkdag per week.

 5. april 13, 2020 / 3:44 pm

  Leuk hé, die Jan van Haasteren-puzzels. Ik heb er hier ook een vijftiental liggen haha 🙂

 6. april 14, 2020 / 9:06 am

  Hier wordt momenteel veel gelezen en gelopen/gewandeld op de loopband.. zo blij dat we dit in huis hebben. Ook gaan we (bijna) elke dag gaan wandelen… kwestie van toch een beetje beweging te hebben in deze bizarre tijd!

 7. april 14, 2020 / 9:53 am

  Wat een leuke ideeën, ik moet ook maar eens een agenda met kleurcode om mijn blogs in te plannen. Ik vergeet nu steeds wat al klaar staat en wat nog moet, dat is wel een goed idee!

 8. april 14, 2020 / 11:29 am

  Leuke dingen om te doen! Ik heb toevallig een post in mijn concepten staan over gratis leren, die komt vanavond of morgenavond online.

 9. april 14, 2020 / 1:14 pm

  Thuis sporten is zeker een goede optie, wij doen graag Yathzee of ticket to ride 🙂
  Wat heb je in ieder geval goede ideeën gedeeld met je volgers. Dit was ook zo’n relaxed weekend..

 10. april 15, 2020 / 8:35 am

  Zo te horen hoef jij je niet te vervelen. En wat mooi dat corona je sociale contacten juist een positieve boost heeft gegeven. Lang leve alle digitale mogelijkheden! Ook mooi om te lezen dat je nu juist veel tijd in je blog steekt. Dat is altijd een fijne bezigheid natuurlijk 🙂
  Trouwens, als je van banaan houdt maar bananenbrood geen succes vindt, dan zijn bananenpannenkoekjes misschien een optie. Heel makkelijk te maken en heel lekker!

 11. april 15, 2020 / 9:58 am

  Wat geef je veel leuke tips om te doen zeg! Ik ben sinds een paar weken begonnen met waterverf. Dit is zo ontzettend leuk om te doen en ik ben er uren zoet mee. Verder lees ik nog meer dan dat ik normaal doe.

 12. april 15, 2020 / 11:33 pm

  Wat een heerlijke lijst!!! Ik zou het allemaal wel willen doen als ik er de tijd voor kon vinden! Met onze drie pleegkindjes fulltime thuis lukt het mij even helemaal niet om extra dingen te doen…

  Fijne dag!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.