Het Spreekwoordenspel

Mijn stageschool is een Montessorischool. Voor de mensen die niet weten wat Montessori-onderwijs inhoudt: ‘leer mij het zelf te doen,’ is het motto. De gedachte is dat de leerlingen zoveel mogelijk zichzelf ontplooien en hiervoor de juiste hulp op het juiste niveau krijgen aangeboden (door de school). Naast dat ik Nederlands geef, geef ik sinds kort ook een lesuur dat ‘M-uur’ heet. De leerlingen zijn dan op een andere manier met mijn vak bezig. Ze mogen zelf weten wat ze in dat uur gaan doen, als ze na een paar weken maar alle van tevoren opgegeven opdrachten afhebben.

Eén van de opdrachten die zij kunnen doen tijdens dit lesuur, is het Spreekwoordenspel. Hier had ik nog nooit van gehoord. Nieuwsgierig ging ik bij duo’s staan die dit spel aan het spelen waren. Het is best een leuk spel. De ene persoon moet het kaartje met de afbeelding aan de andere persoon laten zien. Deze persoon moet dan raden welk spreekwoord er staat afgebeeld. De persoon die het kaartje laat zien, kan zelf op het kaartje zien wat het spreekwoord is, wat dit inhoudt en hoeveel punten het juiste antwoord krijgt. Uiteindelijk wint dan degene die de meeste punten heeft. Je kunt er ook andere opdrachten aan koppelen, zoals: verzin bij elk spreekwoord dat je juist hebt geraden, een kort verhaaltje. Natuurlijk kun je er ook iets anders mee doen. Je kan tijdens een les creatief schrijven bijvoorbeeld groepjes leerlingen een paar spreekwoorden geven en ze daar een verhaal over laten schrijven. Of tijdens een les over spreekwoorden, de spreekwoorden verkeerd op het bord zetten en dan de leerlingen de fouten laten verbeteren (voorbeeld: Op het bord zetten ‘zijn eigen peentjes doppen’ en dat de leerlingen het moeten verbeteren naar ‘zijn eigen boontjes doppen’).


Ik heb het spel nu in mijn eigen bezit. Uit nieuwsgierigheid, ik ben namelijk benieuwd welke spreekwoorden er in dit spel zitten en welke ik meteen kan raden. Gisteren heb ik al even gekeken en ik moet zeggen dat lang niet alle spreekwoorden makkelijk te raden zijn, haha! Van dit spel is er ook een deel 2 en voor de docenten Engels onder ons: er is ook een versie met Engelse spreekwoorden.

Zijn jullie goed met spreekwoorden?

X Marloes

8 Reacties

 1. maart 5, 2018 / 11:06 pm

  Leuk! Ik vind spreekwoorden altijd tof, haha. Vooral “al draagt een aap een gouden ring, het is en blijft een lelijk ding” heb ik altijd zo’n zalige uitspraak gevonden, haha!

  • Mevrouw Marloes
   Auteur
   maart 15, 2018 / 3:46 pm

   Hahahah, ja dat blijft een leuke uitspraak!

 2. maart 7, 2018 / 7:56 pm

  Leuk joh! Ik kan me dit niet herinneren van mijn eigen Montessori school (misschien wel iets dergelijks op de basisschool), maar het is een prima manier om spreekwoorden te leren. Mijn gozer is Brits en vindt Nederlandse spreekwoorden hilarisch. Zeker als je ze in het Engels vertaald: ‘Now the monkey comes out of the sleeve and everything falls in the water!’.

  • Mevrouw Marloes
   Auteur
   maart 15, 2018 / 3:47 pm

   Toen ik er op school zat, hadden we dit soort dingen ook helaas niet, maar ze zijn wat meer Montessoriaanser geworden. Als je ze gaat vertalen, is het inderdaad grappig! Engelse spreekwoorden snap ik ook soms niet, die vind ik dan weer gek.

 3. maart 10, 2018 / 12:33 pm

  Ik vind vooral de plaatjes erg leuk! Of ik goed in spreekwoorden ben weet ik niet, maar mijn favo is nog altijd als je voor een dubbeltje geboren bent wordt je nooit een kwartje. Juist omdat ik geloof dat mensen hun jeugd en opvoeding kunnen ontstijgen zonder dat als smoes te gebruiken.

  • Mevrouw Marloes
   Auteur
   maart 15, 2018 / 3:48 pm

   Mijn leerlingen moesten laatst een opdracht met spreekwoorden doen (uit het boek) en de spreekwoorden aanvullen. Toen kwam een leerlingen naar me toe en vroeg heel zelfverzekerd: ‘Mevrouw, het is toch ‘Als je voor een dubbeltje geboren bent, word je nooit een euro’?’ Ik gaf ‘m groot gelijk dat hij dat dacht, haha.

 4. maart 15, 2018 / 3:21 pm

  Ik ben sowieso gek op spelletjes gekoppeld aan taal of creativiteit. En wat een bijzondere spreekwoorden hebben we toch in Nederland. Ik ben bij veel spreekwoorden soms gewoon benieuwd hoe ze zijn ontstaan (ik houd ook van historie). Ik ken de betekenis dan wel, maar vind het vooral interessant waar ze vandaan komen.

  • Mevrouw Marloes
   Auteur
   maart 15, 2018 / 3:42 pm

   Ik hou ook zo van de geschiedenis van (spreek)woorden opzoeken. Vaak zoek ik veel dingen op in het etymologisch woordenboek dat mijn oma heeft. Heel interessant is dat en ook wel grappig 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.